"Ruotsi ei ole ra­ket­ti­tie­det­tä" – Tartu härkää sar­vis­ta ja puhu, opastaa ou­lu­lais­läh­töi­nen kie­li­lä­het­ti­läs Seppo Määttä

Ruotsin kieli on vienyt oululaislähtöisen Seppo Määtän maailmalle huippuvirkoihin ja antanut uusia näkökulmia.

Oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä vieraili maanantaina Oulun yliopistolla osana Kielilähettiläät – Språkambassadören -projektia kertomassa opiskelijoille, millaisia mahdollisuuksia ruotsin kieli voi heille avata.
Oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä vieraili maanantaina Oulun yliopistolla osana Kielilähettiläät – Språkambassadören -projektia kertomassa opiskelijoille, millaisia mahdollisuuksia ruotsin kieli voi heille avata.
Kuva: Jukka Leinonen

Ruotsin kieli on vienyt oululaislähtöisen Seppo Määtän maailmalle huippuvirkoihin ja antanut uusia näkökulmia. Myös jalkapallolla on osuutta asiaan.

– Kaikki on kiinni asenteesta. Ruotsi ei ole rakettitiedettä. On otettava härkää sarvista ja uskallettava puhua, sanoo kielilähettiläs Seppo Määttä.

Valtioneuvoston kanslian strategiaosaston osastopäällikkönä työskentelevä, oululaislähtöinen Seppo Määttä vieraili maanantaina Oulun yliopistolla kertomassa opiskelijoille, millaisia mahdollisuuksia ruotsin kieli voi heille avata.

Määttä tietää, mistä puhuu. Hän on työskennellyt vuosia muun muassa Kööpenhaminassa Pohjoismaiden ministerineuvoston sihteeristön neuvonantajana työkielenään ruotsi ja tanska.

Kielilähettiläät – Språkambassadören -projektiin Määtän rekrytoi hänen entinen valtiovarainministeriön esimiehensä Juhani Turunen.

Projekti alkoi virallisesti tämän vuoden alussa ja kestää vuoden 2021 loppuun. Projektipäällikkönä toimii Jaan Siitonen, joka teki ensimmäisen vierailunsa entiseen lukioonsa jo vuonna 2010, kertoen kuinka hyödylliseksi kieleksi ruotsi oli osoittautunut.

Projektin idea on sama. Ruotsia osaava kielilähettiläs vierailee ruotsin tunneilla kertomassa kokemuksistaan, tavoitteena herätellä opiskelijoiden motivaatiota kielen oppimiseen.

– Koko projektissa on 50–60 lähettilästä. Meillä on paljon työkokemusta, myös ulkomailta.

Seppo Määtällä on taustallaan "normaalit oululaispojan valmiudet", perheessä saati kaveripiirissä ei puhuttu ruotsia. Sen sijaan lyseon ruotsin opettaja Aino Kylmänen oli innostava opettaja.

– Hänen opetuksensa oli elämänmakuista ja kannustavaa. Luulen, että siltä ajalta on peräisin asenteeni, että pitää heittäytyä ja tehdä virheitä. Kielioppi tulee ajallaan.

Tätä heittäytymistä ja ennakkoluulottomuutta Määttä on halunnut jakaa sekä omille pojilleen että nyt opiskelijoille.

– Suomalaisilla tahtoo olla asenne, ettei saa tehdä virheitä. Se nostaa kynnystä. Pitää mennä rohkeasti mukaan keskusteluun, sanoa sanoja, jotka tulevat mieleen.

Määttä piti ruotsin opiskelusta, mutta lukioajan jälkeen kieltä ei tullut juurikaan käytettyä. Vuonna 1988 hän lähti vaimonsa kanssa opiskelemaan Tampereelle ja asui siellä kolme vuotta. Sen jälkeen perhe muutti Kirkkonummelle.

Vuonna 1997 Pohjoismaiden ministerineuvostossa oli paikka auki. Määttä treenasi ruotsiaan ja ajatteli, että mennään katsomaan. Haastattelun hoiti ruotsinkielinen johtaja ja hyvin meni. Asenne ratkaisi, uskoo Määttä jälkeen päin.

Yhdessä vaiheessa Määttä työskenteli EU-töissä Lissabonin strategian parissa Hollannissa, missä työkielenä oli englanti. Kahden vuoden aikana hän vieraili yli 20 maassa.

– Olin aktiivinen, eikä kukaan kieltäytynyt tapaamisissa. Aina olen ymmärretyksi tullut, joskus siihen menee vain enemmän aikaa.

Määttä ei saanut kielikylpyjä pelkästään töiden ansiosta, vaan myös jalkapallon. Hän pelasi jalkapalloa aikoinaan Oulussa, ja Kööpenhaminassa hän löysi uusia ystäviä jalkapallotreenien kautta.

– Se oli mahtava kokemus, puhuttiin ihan tavallisista asioista. Treeniporukalla oli tapana myös järjestää grilli-iltoja, joihin perhekin pääsi mukaan.

Hollannissakin Määttä pelasi futsalia hyvin kansainvälisessä joukossa. Sekin avasi uusia näkökulmia.

– Uskon, että dialogilla voi pitää yllä maailmanrauhaa. Ajatukset toisten erilaisuudesta tai omasta paremmuudesta karisevat. Kohtaamiset tuovat perspektiiviä ja ystävyyssuhteita, jotka kestävät välimatkasta huolimatta.

Seppo Määttä

Syntynyt Oulussa, asuu Kirkkonummella.

Ylioppilaaksi Oulun Lyseon lukiosta 1985.

Kauppatieteiden tohtori ja hallintotieteiden maisteri.

Työskentelee valtioneuvoston kanslian strategiaosaston osastopäällikkönä.

Työskennellyt aikaisemmin muun muassa Broad Scope Management Counsulting Oy:ssä osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana, Taideyliopiston perustamishankkeen projektijohtajana, valtiovarainministeriössä johdon asiantuntijana ja projektijohtajana sekä Pohjoismaiden ministerineuvoston sihteeristön neuvonantajana.