Ruot­sa­lais­seu­ras­ta läh­te­nyt Ville Les­ki­nen hel­pot­tui so­pi­muk­sen­sa pur­ka­mi­ses­ta – paluu Kärp­piin ei ole viime kauden te­ho­mie­hen mukaan pois­sul­jet­tu vaih­to­eh­to

Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho on aiheen tiimoilta odotetun vähäsanainen, mutta myöntää olleensa yhteydessä Leskiseen.

Ville Leskinen kantoi Kärpissä kultakypärää.
Ville Leskinen kantoi Kärpissä kultakypärää.
Kuva: Pekka Peura

Viime kaudella kotimaisen jääkiekkoliigan pistepörssin piikkipaikan ruotsalaisen Malte Strömwallin kanssa jakanut Ville Leskinen matkasi keskiviikkona Etelä-Ruotsin marraskuun harmaudessa kohti Arlandan lentokenttää työttömänä jääkiekkoilijana. 

Keskiviikkoillan päätteeksi Leskisen pää painuu tyynyyn omassa Oulun kodissa, eikä päällimmäisenä tunteena ole tuolloin pettymys tiistaina pahasti ennen aikojaan päättyneestä kahden vuoden pestistä ruotsalaisseura Färjestadissa. 

Sen sijaan päällimmäisenä päässä on helpotus siitä, että se päättyi. Pelaajan tuntemukset kertovat oleellisen Leskisen muutaman kuukauden Ruotsin reissusta. 

– Rehellisesti sanottuna olo on helpottunut. En saanut Färjestadissa roolia, joka luvattiin, eivätkä puheet ja teot kohdanneet. Tämä oli raskas pätkä, Leskinen avaa autosta länsinaapuria itä-länsisuunnassa halkovalta valtatie E18:lta matkalla kotiin. 

– Katson tätä kuitenkin siltä kantilta, että sain hyvää oppia. Mitään vihaa Färjestadia kohtaan ei missään nimessä jäänyt, Leskinen lisää. 

Kahden vuoden pelaajasopimuksen ennen aikaisesta päättämisestä keskusteltiin seuran ja pelaajan kesken kuukauden päivät ennen lopullista päätöstä, joka venyi lopulta yllättävän pitkälle.   

– Kyllähän molemmat tiesivät, että sopimus päätetään tuossa tilanteessa enemmin tai myöhemmin. 

"En saanut mielestäni ihan rehellistä mahdollisuutta"

Viime kaudella Kärpissä loistanut Leskinen oli mainion liigakauden jälkeen pelaajamarkkinoilla haluttu saalis, jonka perässä oli monta seuraa Euroopasta. Ruotsiin siirtyminen oli lopulta pieni yllätys, sillä huhuissa pyöri jopa legendaariset kolme kirjainta: NHL. 

Färjestad hankki Leskisen suureen rooliin. Kaikki ei mennyt kuitenkaan kuten Strömsössä ja peliaikaa oululaiselle kertyi keskimäärin vain alle 13 minuuttia ottelua kohden. 14 ottelussa Leskinen merkkautti tehopisteet 4+2. Se oikeutti joukkueen sisäisessä pistepörssissä vasta sijaan 13. 

– Siihen olen pettynyt, etten saanut mielestäni ihan rehellistä mahdollisuutta. 

– Esimerkiksi pari viikkoa sitten sain pelata enemmän ja tein maalinkin, mutta heti seuraavassa pelissä olin jälleen 11-12 minuutin peliajalla. Se söi omaa uskoa, kun minut hankittiin sinne kuitenkin isoon rooliin, Leskinen sanoo ja myöntää, että omassa pelissäkin oli parannettavaa. 

Ruotsalaismediassa pari viikkoa sitten levinneet tiedot Leskisen tyytymättömyydestä Färjestadin kotikaupunkiin Karlstadiin pelaaja kiistää jyrkästi. Leskinen lisää, että yksin uudella paikkakunnalla asuessa pelien sujuminen määrittää kuitenkin paljon myös yleistä viihtymistä. 

– Karlstad oli hieman pienempi kuin Oulu, mutta ihan siisti paikka ja paljon mukavia ihmisiä. Kaupungin puolesta viihdyin hyvin. 

Paluu Kärppiin ei ole poissuljettu

Keskiviikkoiltana Ouluun lentävän Leskisen lähipäivien suunnitelmiin kuuluu perheen ja ystävien tapaamisia. Samalla pelaaja haluaa vetää vaikean alkukauden jälkeen pari päivää happea ja miettiä rauhassa jatkosuunnitelmiaan. 

Leskinen myöntää saaneensa jo tarjouksia niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Hyökkääjä listaa tulevan työpaikan vaatimuksiksi joukkueen, jossa hän voi kehittyä edelleen paremmaksi pelaajaksi ja jossa hän saa valmennuksen luottamuksen sekä yleisesti hyvän fiiliksen. 

Kuvaus osuu melko tarkasti Oulun Kärppiin. Onko paluu Kärppiin poissuljettu? 

– Ei tietenkään. Olen sieltä kotoisin ja Kärpät on kasvattajaseurani, jossa on ollut aina hyvä meininki, Leskinen painottaa ja korostaa, että ei juokse loppukauden seuravalinnassa rahakkaimman tarjouksen perässä. 

Kesken kauden Jesse Puljujärven ja Julius Junttilan hankkineella oululaisseuralla on jo nyt ylitarjontaa hyökkääjistä, mutta kärppäpaidassa pistepörssin piikkipaikan viime keväänä jakanut oma kasvatti on yksinkertaisesti pelaaja, jolle seura ei voi kääntää selkäänsä. 

Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho on aiheen tiimoilta odotetun vähäsanainen, mutta myöntää olleensa yhteydessä Leskiseen. 

– Sen verran olemme olleet yhteydessä, että tiedetään puolin ja toisin mitä kuuluu ja missä mennään, Aho myöntää. 

Seuraavassa Kärppien kotipelissä lauantaina Leskinen on jo todennäköisesti paikalla. Ei tosin ainakaan vielä kaukalon puolella. 

– En ole nähnyt kärppäpeliä katsomosta varmaan kuuteen seitsemään vuoteen. Melkeinpä pitää tulla katsomaan, Leskinen päättää ja jatkaa matkaansa kotia kohti.