Ruoan hin­to­jen lasku veti asiak­kai­ta

Hintojen lasku Prismoissa ja S-marketeissa innosti kuluttajia ruokaostoksille.

Hintojen lasku Prismoissa ja S-marketeissa innosti kuluttajia ruokaostoksille. S-ryhmän mukaan sen kaupoissa kävi maanantaina lähes satatuhatta asiakasta viime vuoden vastaavaa päivää enemmän.

S-ryhmä ilmoitti sunnuntaina laskevansa 400 suosituimman elintarvikkeen hintoja Prismoissa ja yli sadan tuotteen hintoja S-marketeissa.

Kauppaketju Lidl kertoo laskeneensa useiden tuotteiden hintoja. Yhtiön mukaan alennukset koskevat noin viittäkymmentä tuotetta eri tuoteryhmistä, mutta erillisiä listoja niistä ei julkisteta.

Toimitusjohtaja Lauri Sipposen mukaan alennuksissa on kyse normaalien rutiinien mukaisesta reagoinnista kilpailijoiden hinnanmuutoksiin.

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) suhtautuu varauksella veropolitiikan muuttamiseen huolimatta ruokakeskustelusta. Hänen mukaansa meneillään olevat eräiden elintarvikkeiden hintojen alennukset eivät sinällään ole peruste muutoksille.

Suomen ruuan 14 prosentin arvonlisävero on korkeampi kuin EU-maiden keskiarvo.

MTV:n Huomenta Suomen lähetyksessä vieraillut ministeri Rinne pitää ruuan hintojen alenemista hyvänä.

- On tärkeää kuitenkin pohtia, mikä ruuan arvonlisäveron vaikutus tavallisen suomalaisen ostovoimaan on. Ehkä on järkevää miettiä, voisiko sitä alentaa. Toisaalta on olemassa selvityksiä, joiden mukaan ruuan alv-veron vaikutus ei olekaan nykyisessä muodossaan tuloeroja kaventava, Rinne totesi.

Rinne arvioi, että kokonaisveroastetta ei ole mahdollista alentaa kovin nopeasti.