Ron­kai­nen kyp­syt­ti Hau­ta­mäen

Terwamaratonin voitto Oulussa lauantaina oli pitkään kahden kauppaa, kun Teppo Ronkainen ja Pasi Hautamäki tekivät taivalta kaksistaan.

Teppo Ronkainen ja Pasi Hautamäki taivalsivat kolme neljäsosaa maratonista yhtä matkaa, kunnes Hautamäki sai vauhdista tarpeekseen. Ronkainen tuli maaliin yksinäisenä sutena.
Teppo Ronkainen ja Pasi Hautamäki taivalsivat kolme neljäsosaa maratonista yhtä matkaa, kunnes Hautamäki sai vauhdista tarpeekseen. Ronkainen tuli maaliin yksinäisenä sutena.

Terwamaratonin voitto Oulussa lauantaina oli pitkään kahden kauppaa, kun Teppo Ronkainen ja Pasi Hautamäki tekivät taivalta kaksistaan. Kakkosporukan vetäjä Teemu Planting oli puolimatkassa jo kolmisen minuuttia takana.

Maalisuoralla ei enää varsinaista taistelua syntynyt; Ronkainen oli jättänyt Hautamäen ja juhli voittoaan selvällä erolla. Yleensäkin lauantain kisat ratkaistiin kärkisijojen osalta jo hyvissä ajoin ennen maalia, eikä varsinaisia kirikamppailuja nähty.

Lämmin ja tuulinen sää karsi osaltaan menohaluja, mutta muutoin Oulujoen jokisuulla kierrellyt osin uusittu maratonreitti sai kiitosta lähes 1700 juoksijalta. Kiitosta saivat myös reitin varrella olleet sambaryhmät muut juoksun virkistäjät.

"Varsinaista nykäystä en tehnyt, ero vain kasvoi pikkuhiljaa. Kyllä itselläkin jalat jo painoivat, ettei kovin suureen vauhdinlisäykseen olisi pystynytkään", tunnusti 37-vuotias Ronkainen. Hänen tavoitteenaan oli juosta ennätys, mutta parin vuoden takainen voittoaika 2.34,14 jäi vielä voimaan.

Kälviältä kotoisin oleva Hautamäki löytyi heti kisan jälkeen ensiaputeltalta. Mistään vakavasta ei ollut kyse, mutta rakkoja keränneet varpaat tarvitsivat tuppoja kivun pienentämiseksi.

"Normaaleja kestävyysjuoksijan vaivoja, ei sen vakavampaa. Loppumatkasta paukut olivat vähissä ja vauhti tyssäsi", 24-vuotias Hautamäki tunnusti.

Alkumatkasta hänellä oli vielä virtaa vilkutella sambaajille, lopputaival pisti välillä miehen irvistelemään. Hän oli asettanut tavoitteekseen viisi minuuttia paremman ajan, mutta kova tuuli esti aikeet. Mies vaikutti kuitenkin tyytyväiseltä ensimmäisen maratoninsa tulokseen.

"Puolimaratonin ennätykseni 1.10,20 tuli täältä. Nyt yritin 2.36 alistusta, joka oli ollut A-luokan tulos", Hautamäki sanoi. Hän uskoi alittavansa rajan jossakin syyskesän kisassa Saksassa.

Teemu Planting oli alkumatkan hyvässä vauhdissa mutta loppua kohden vauhti hyytyi.

"Pitkien lenkkien puutetta. 35 kilometrin jälkeen tuli vaikeuksia. Tavoite oli 2.45, jolloin olisi syntynyt uusi ennätys", kertoi 10:nnen maratoninsa juossut Planting. Nyt ennätys oli 2.46,52.

Pauliina Kanerva, 29, voitti nyt kolmannen kerran Tervamaratonin kahdesti hän on ollut maalissa kakkosena.

Reisjärveltä lähtöisin oleva, nykyisin Oulussa asuva Kanerva kertoo jumppaavansa seitsemän tuntia viikossa, lisänä tulee kolme juoksuharjoitusta.

"Sairastelin koko kevään. Luulin sen vaikuttavan tähän juoksuun, mutta se onnistuikin hyvin. Ehkä lisälepo oli vain hyväksi", Kanerva mietti.

Kempeleen 67-vuotias teräsvaari Paavo Takalahti juoksi nyt 69:nnen maratoninsa ja voitti yli 60-vuotiaiden sarjan selvällä erolla. Aika oli 3.32,14, joka jää omasta ennätyksestä 3.17,26 lähes varttitunnin. Takalahti aloitti maratonien juoksemisen vasta 47-vuotiaana, joten tahti on ollut melkoisen kova. Uran 70:s maraton tulee täyteen Rovaniemellä kesän alussa.

Jalkapalloilija Mika Nurmela kiersi ensimmäisen maratoninsa aikaan 3.54,54. Nurmela siirtyisi AC Oulun miehistöön, mutta pelilupaa ei herunut vielä perjantainakaan. Siitä hermostuneena mies halusi rankaista itseään ja löysi Terwamaratonista oikean paikan.

"Juoksu sujui hyvin. Keuhkot ja hengitys pelasi hyvin koko ajan. Loppumatkasta takareidet ilmoittelivat krampin oikeista, enkä uskaltanut vetää aivan täysillä loppumatkasta. Mielenkiintoinen kokemus kuitenkin", hyvävoimaisen maaliin saapunut Nurmela kertoi. Jatkossa hänet saattaa nähdä uudelleenkin maratonia juoksemassa.

Maratonin ensikertalaisen Sari Maanisen kokemukset olivat pääosin myönteiset ja hän suosittaakin kokeilemista muillekin. Hänen lenkkinsä sujui aikaan 4.50, tavoite oli hieman korkeammalla.

"Ensimmäinen kierros meni hankaluuksitta. Toisen aikana krampit tulivat vaivaksi, ehkä juomapaikkoja oli liian vähän. Myös selkä oireili. Mutta jaksoin kuitenkin hyvin maaliin asti. Kyllä varmasti jatkossa vielä juoksen toisenkin maratonin", Maaninen uskoi.