Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Rokuan juna kulkee yhä

Rokuan junailukausi alkaa entistä komeammalla kalustolla, kun teräshepo saa viikonvaihteessa ylleen uuden maalikerroksen.

Tuomas Alasalmi toi junan Rokuan kankaille 20 vuotta sitten
Tuomas Alasalmi toi junan Rokuan kankaille 20 vuotta sitten

Rokuan junailukausi alkaa entistä komeammalla kalustolla, kun teräshepo saa viikonvaihteessa ylleen uuden maalikerroksen.

Juna on kolistellut vaarojen väliin rakennettua rautatietä jo 20 vuotta. Nyt on paranneltu tekniikkaakin, vaikka pääosin vanha kaivosveturi on vielä kovassa iskussa.

Idean isä on TuomasAlasalmi, joka on kuntokeskuksen entinen toimitusjohtaja ja nykyinen Rokuan terveys- ja kuntouttamissäätiön konserninjohtaja. Alasalmi kertoo, että juna hankittiin tosi tarpeeseen.

"Emme saaneet vielä toimintaa aloittaessamme yllättäen anniskeluoikeutta kuntokeskukseen, joten ostimme ravintola Rokuanhovin tuosta parin kilometrin päästä. Asiakkaat kuitenkin valittivat, että hauskan illan jälkeen kävelymatka takaisin Kuntokeskukseen oli liian pitkä. Lupaa haettiin ensin Potnapekan tapaiselle kumipyöräjunalle, mutta sitäkään ei herunut", kertoo Alasalmi,

Alasalmi tutki myös köysiratavaihtoehtoa, mutta hinta oli liian kova. Sitten löytyi pieni veturi Otanmäen kaivoksen uumenista. Muutaman mutkan jälkeen veturi lahjoitettiin kuntokeskukselle, mutta kiskot puuttuivat.

"Kiskoja saatiin sitten eri puolilta. Oulujoki Oy:n kirjanpidossa kerrottiin, että kiskoja on jossain, mutta kukaan ei tiennyt missä. Lentelin pienkoneella etsimässä ympäri jokivartta, ja sieltähän ne löytyivät Jylhämästä vanhan ratauran varrelta. Kiskot ovat meillä yhä käyttöoikeudella eli tavallaan lainassa", Alasalmi kertoo.

Ratapiirin ihmiset piirsivät radan, urheiluseurat rakensivat ja toimitusjohtaja suunnitteli kaivosveturista paremmin maan päälle sopivan.

Junalla on ajellut muun muassa Venäjän sosiaali- ja terveysministeri. Hän oli kovasti otettu pikapikaa väsätystä veturinkuljettajan diplomista, johon lätkittiin kaikki talosta löytyneet leimat.


Rokuan juna liikennöi
maanantaista torstaihin kello 12-17, perjantaisin ja lauantaisin kello
13-20 ja sunnuntaisin kello 12-16.
Lähdöt tasatunnein kuntokeskuksesta ja puolelta Rokuanhovista.