koronarokote: Oulu aloit­taa kol­man­sien ro­ko­te­an­nos­ten an­ta­mi­sen kai­kil­le yli 18-vuo­tiail­le

Investoinnit: Nokia ra­ken­taa uudet toi­mi­ti­lat Ouluun

Ritva Sarkola teki Tuula Sariola -kirjat

Mäntyharjulainen toimittaja Ritva Sarkola vastaa kaikista Tuula Sariola -nimellä julkaistuista rikosromaaneista eikä Mauri Sariolan leski ole kirjoittanut kirjoista ensimmäistäkään.

Tuula Sariolan nimellä on ilmestynyt 17 rikoskirjaa muun muassa kesäpäivien luk uiloksi vuosina 1989-2005.
Tuula Sariolan nimellä on ilmestynyt 17 rikoskirjaa muun muassa kesäpäivien luk uiloksi vuosina 1989-2005.

Mäntyharjulainen toimittaja Ritva Sarkola vastaa kaikista Tuula Sariola -nimellä julkaistuista rikosromaaneista eikä Mauri Sariolan leski ole kirjoittanut kirjoista ensimmäistäkään.

Viime vuonna Gummeruksen julkaisema ...ja viimeisenä tulee kuolema jää myös viimeiseksi Tuula Sariola -romaaniksi, sillä Sarkola alkaa kirjoittaa rikoskirjoja omalla nimellään suomussalmelaiselle Myllylahti-kustantamolle.

Ensimmäinen Ritva Sarkola -dekkari Kuoleman kirkko ilmestyy Myllylahden Murha-Mylly -sarjassa ensi syksynä.

Myllylahden toimitusjohtaja Mauno Moilanen sanoo, että hän haluaa ennen kirjan julkaisua paljastaa lukijoille Sarkolan Sariola-taustan.

Kustantajalle on Moilasen mukaan aivan toista julkaista jo 17 rikoskirjaa kirjoittaneen dekkaristin teoksia kuin aloittelevan esikoiskirjailijan tuotoksia.

"Siinähän olisi mennyt Sarkolan elämäntyö hukkaan, jos kukaan ei olisi tuntenut kirjailijaa", Moilanen perustelee paljastustaan.

Hän sanoo neuvotelleensa Sarkolan kanssa, jotta hän voi myös julkistaa Sariola-tiedon.

Tuula Sariolan kirjojen todellinen tekijä tulee julki myös siksi, ettei Sarkola olisi voinut jatkaa Sariola-kirjojen kirjoittamista Gummerukselle ja samaan aikaan julkaista omalla nimellään kirjoja Myllylahdelle.Ensimmäinen kirja
Mauri Sariolan kuoltua


Gummeruksen kirjailijaesittelyn mukaan Tuula Sariola uskaltautui toteuttamaan vanhaa haavettaan kirjoittamisesta vasta Mauri Sariolan kuoleman jälkeen.

Sarkolan kirjoittamista Sariola-kirjoista ensimmäinen Murha Sammatissa ilmestyi vuonna 1989, neljä vuotta Mauri Sariolan kuoleman jälkeen.

"Sarkola tunsi Sariolat jo 1960-luvulla ja teki heistä juttuja Seura-lehteen. Kun Mauri Sariola kuoli, sai Tuula päähänsä, että Maurilta olisi jäänyt keskeneräinen käsikirjoitus. Näin ei tietysti ollutkaan. Kustantaja oli kuullut asiasta ja Sariola oli turvautunut perhetuttuunsa Sarkolaan, ja kysynyt, mitä hän voi väitteensä kanssa tehdä. Sarkola oli pelastanut Sariolan ja kirjoittanut kahdessa viikossa Murha Sammatissa -teoksen", Moilanen kertoo.

Moilasen mukaan tämä valhe jäi päälle 17 vuoden ajaksi eikä kumpikaan pystynyt kertomaan totuutta.Mauri Sariolan elämäkerta vei jäljille


Moilanen sanoo päässeensä arvoituksen jäljille noin puolitoista vuotta sitten, kun Raimo Jokisalmi ja Ritva Sarkola - nyt omalla nimellään - kirjoittivat kustantamolle Mauri Sariolasta kertovan elämäkerran.

"Siinä yhteydessä saimme vinkin, ettei kyse ollut Ritva Sarkolan ensimmäisestä teoksesta. Sarkola paljastikin, että hän on kirjoittanut aikaisemmin 17 dekkaria ja muita teoksia", Moilanen kertoo.

Moilasen mukaan Sariola-totuuden paljastuttua Ritva Sarkola nousee yhdeksi maan tuotteliaimmista rikoskirjailijoista.

Sarkolan kirjat tulevat kustantajan mukaan olemaan myös hyvin eri henkisiä kuin pääosin Mäntyharjulle sijoittuvat ja mäntyharjulaisia henkilöitä vilisevät Tuula Sariola -rikosromaanit.

"Ritva viljeli Tuula Sariola -töissään tekotyyliä, jonka hän oli muka oppinut Mauri Sariolalta. Nyt hän voi kirjoittaa kirjoja omalla otteellaan", Mauno Moilanen sanoo.

Ritva Sarkola ei halunnut kommentoida Kalevalle uraansa kirjailija Tuula Sariolana, mutta hän myönsi Moilasen väitteet oikeiksi.

Tuula Sariola ei vastannut maanantaina soittopyyntöön.