Sähkön hinta: Oulun Energia tuottaa ko­va­hin­tais­ta virtaa

Liiga: Ilves rökitti Kärpät Rak­si­las­sa

Ri­sik­ko: Laiton maassa oles­ke­lu ei ke­nen­kään etu – Oulussa kym­me­niä pa­pe­rit­to­mia

Oulussa on tällä hetkellä arviolta joitakin kymmeniä paperittomia. Osa on kielteisen oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita, jotka eivät halua palata kotimaihinsa.

Sisäministeri Paula Risikko vieraili Oulussa.
Sisäministeri Paula Risikko vieraili Oulussa.
Kuva: Leinonen Jukka

– Laiton maassa oleskelu ei ole kenenkään etu, korostaa Oulussa torstaina vieraillut sisäministeri Paula Risikko.

– Laittomasti maassa oleskelevilla on suurempi riski syrjäytyä, ajautua tekemään rikoksia elääkseen ja ennen kaikkea joutua rikollisten hyväksikäyttämäksi.

Suomi ei ole ollut houkutteleva maa laittomalle maassa oleskelulle, koska paperittomana eläminen on Suomessa käytännössä hyvin vaikeaa. Laittomasti maassa oleskelevalla ei esimerkiksi ole mahdollisuutta työllistyä.

Suomen lainsäädännön mukaan jokaisella ihmisellä tulee olla selvä asema yhteiskunnassa, eikä kenenkään tulisi oleskella maassa laittomasti.

Risikon mielestä yksi parhaista keinoista ehkäistä ilmiötä on vapaaehtoisen paluun tuen tarjoaminen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille.

– Tuettu vapaaehtoinen paluu tarjoaa palaajalle mahdollisuuden aloittaa elämä uudelleen kotimaassa esimerkiksi taloudellisen tai aineellisen avun turvin.

Laittoman maassa oleskelun kasvu johtuu viime vuoden turvapaikkahakemusten ennätyssuuresta määrästä. Suomeen saapui tuolloin 32 476 turvapaikanhakijaa.

Suurin osa hakemuksista on nyt käsitelty, ja kielteisen päätöksen on saanut noin puolet hakijoista. Turvapaikka on myönnetty noin 26 prosentille hakijoista.

Palautusmaiden turvallisuusarvioista Risikko toteaa, että Ruotsilla on mahdollisuus palauttaa Irakin Mosuliin, Suomella ei. Muuten hän ei lähde arvioita vertailemaan, koska systeemit ovat erilaiset.

Oulussa joitakin kymmeniä paperittomia

Oulussa on tällä hetkellä arviolta joitakin kymmeniä paperittomia. Osa on kielteisen oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita, jotka eivät halua palata kotimaihinsa.

Moni heistä valittaa päätöksestä. Laittomaksi heidän oleskelunsa tulee valitusprosessin jälkeen, jos päätös pysyy kielteisenä. Jos valitusta ei tehdä, päätös saa lainvoiman valitusajan umpeuduttua.

Osa on turvapaikanhakijoiden mukana laittomasti tulleita henkilöitä, jotka eivät ole ilmoittautuneet turvapaikanhakijoiksi ja joita ei virallisesti edes ole.

Paperittomien määrän uskotaan Oulussakin ensi talvena huomattavasti lisääntyvän. Kansallisia ohjeita laittomasti maassa oleskelevien paperittomien kohtelusta odotetaan kuumeisesti, eikä keskiviikkona annettu ministerityöryhmän tiedote asiaa paljon auttanut.

– Ei tullut toimintaohjetta, eikä käynyt ilmi, miten ajantasainen tilannekuva muodostetaan ja miten seurataan laittomasti maassa olevien määrää. Odotamme tarkempia ohjeita, toteaa Oulun sosiaalijohtaja Arja Heikkinen.