Pääkirjoitus: Ei laak­soa, ei kuk­ku­laa – vaa­ka­suo­ra ta­lou­den kas­vu­käy­rä lisää sääs­tö­pai­nei­ta

Luitko jo tämän: Ase­ma­kaa­vois­ta va­li­tuk­set menevät Oulussa läpi ää­rim­mäi­sen harvoin

Kalevan vaalivartti: Se­bas­tian Tynk­ky­sen so­me­tai­dot ja tapaus Mikko Kärnä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Rinne Yk­kö­saa­mus­sa: Kil­pai­lu­ky­ky­so­pi­muk­sen tu­ke­mi­nen pudotti SDP:n kan­na­tus­ta

Kilpailukykysopimuksen puolustaminen on yhtenä tekijänä vaikuttanut SDP:n kannatuksen laskuun. Näin arvioi puheenjohtaja Antti Rinne Ylen Ykkösaamussa.

Kilpailukykysopimuksen puolustaminen on yhtenä tekijänä vaikuttanut SDP:n kannatuksen laskuun. Näin arvioi puheenjohtaja Antti Rinne Ylen Ykkösaamussa. Rinteen mielestä on mukavaa, että tuoreen gallupin perusteella SDP:hen luotetaan taas vähän enemmän. Hurraa-huutoihin luvut eivät kuitenkaan hänen mielestään anna aihetta.

Rinne uskoo, että eduskunnan aloitettua työnsä politiikan arki vahvistuu taas ihmisten mielissä.

- Meillä on joka päivä kova taistelu siitä, että suomalaisten eriarvoisuuskehitys saadaan pysäytettyä, Rinne sanoi.

Sopimusyhteiskunnan tukeminen sinänsä on Rinteen mielestä tärkeää. Hän kuitenkin jälleen sanoi hallituksen pakottaneen kilpailukykysopimuksen yhteydessä työmarkkinajärjestöt siihen, että julkisen sektorin työntekijöiltä vaadittiin isommat leikkaukset kuin muilta.

Rinteen mukaan valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) voisi yhä perua lomarahaleikkaukset.

- Hänellä on mahdollisuus korjata asia, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan SDP:n tavoite presidentinvaaleissa on, että puolueen ehdokas Tuula Haatainen on toisella kierroksella. Ilman SDP:tä presidenttiehdokkaat eivät puhuisi niin paljon esimerkiksi ilmastonmuutoksesta, köyhyydestä ja pakolaisuuden juurisyistä, Rinne arveli.

Aalto: Vihreitä haastetaan kaikista suunnista, se on kunnianosoitus

Vihreät putosi lauantaina kokoomuksen ja SDP:n taakse kolmanneksi Helsingin Sanomien kannatuskyselyssä, mutta se ei puolueen puheenjohtajaa Touko Aaltoa lannista. Hän sanoo olevansa äärimmäisen iloinen siitä, että kannatus on yhä niin korkealla.

Puheenjohtajan mukaan vihreitä haastetaan gallupkannatuksen takia enemmän kuin aiemmin.

- Kaikissa asioissa kaikista suunnista vihreiden vaihtoehtoa haastetaan. Olen hyvin otettu siitä, että niin moni eri puolueen edustaja puhuu paljon enemmän vihreiden linjasta kuin omasta linjastaan. Kai se pitää ottaa jonkinlaisena kunnianosoituksena ja tehdä parhaansa, että näin on myös jatkossa, Aalto sanoi STT:lle lauantaina.

Aallon mukaan kannatusta pitää aina verrata viimeisimpään realisoituneeseen vaalitulokseen. Vihreiden kannatus kuntavaaleissa oli 12,5 prosenttia.

- Siihen nähden kannatus on edelleen valtavan korkealla.

Puolue nousi edellisessä mittauksessa Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi 17,5 prosentin kannatuksella, mutta nyt kannatus on laskenut 16,7 prosenttiin.

Kokoomus edelleen suosituin

Myös neljänneksi pudonneen keskustan kannatus on laskenut ja on nyt 16,1 prosenttia.

Suosituin puolue on edelleen kokoomus, jonka kannatus on noussut 21,1 prosenttiin. Myös perussuomalaisten kannatus on noussut. Puolueen kannatus on nyt 9,2 prosenttia eli lähellä lukemia, joissa puolue oli ennen jakautumistaan kesäkuun puoluekokouksen jälkeen. Sinisten kannatus on puolestaan pudonnut edellisestä mittauksesta ja on nyt 1,3 prosenttia.

Vasemmistoliiton kannatus on laskenut 7,9 prosenttiin, RKP:n pysynyt 4,5 prosentissa ja kristillisdemokraattien pudonnut 3,2 prosenttiin.

Kantar TNS haastatteli kyselyä varten reilut 2 500 ihmistä elo-syyskuussa. Virhemarginaali on suurimmilla puolueilla noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

Linkki juttuun