Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Pääkirjoitus: Kisa vaalien yk­kös­pai­kas­ta on nyt huip­pu­ki­reä, ja siksi pienet mo­kai­lut tai on­nis­tu­mi­set voivat rat­kais­ta lop­pu­tu­lok­sen

Rikokset: Yli­vies­kan kou­lu­puu­ko­tuk­ses­ta epäilty van­git­tu

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Rii­sut­tu­na-työ­ryh­män jäsen: Liit­tyy­kö alas­to­muus vain pe­sey­ty­mi­seen ja seksiin Suo­mes­sa?

Kirjailija Essi Kummu kommentoi Oulussa pian ensi-iltansa saavan tanssiteoksen ympärille syntynyttä kohua blogissaan.

Kirjailija Essi Kummu kommentoi Oulussa pian ensi-iltansa saavan tanssiteoksen ympärille syntynyttä kohua blogissaan.

Tanssiteoksen työryhmän jäsenenä Kummu ihmettelee rikosoikeuden professorin taannoista kommenttia, jonka mukaan Riisuttuna-teos rikkoo lakia, koska sillä ei ole ikärajaa.

Kummun mukaan professorin lausunto kertoo enemmän pelko- ja häpeäkulttuurin läpäisemästä suhteesta kehollisuuteen enemmän kuin Suomen lain rikkomisesta.

"Etukäteen käydyn keskustelun puitteissa voisikin kysyä, onko niin, että alastomuus koskettaa suomalaisen arkea vain kahdessa tilanteessa: peseytyessä ja kun aiotaan harrastaa seksiä", Kummu kirjoittaa.

"Ja kun Riisuttuna-teoksessa ei ainakaan peseytymisestä näytä olevan kysymys, siitä tehdään rikos. Käsittääkseni vielä useissa kodeissa vanhemmat ja lapset sentään kuitenkin saunovat yhdessä."

Yleisön alastomuus puhuttaa

Vielä tekovaiheessa oleva tanssiteos on kirvoittanut mielipiteitä niin kansalaisilta kuin poliitikoilta. Teoksen neljästä esityksestä nimittäin yhdessä yleisönkin pitää olla alasti: erityisnäytös järjestetään työryhmän mukaan yleisön pyynnöstä. Muissa näytöksissä yleisö saa olla vaatteet päällä.

Oulun kaupunginteatterin hallituksen puheenjohtaja ja kansanedustaja Tytti Tuppurainensanoi lauantaina, että esityksellä tulisi olla 18 vuoden ikäraja. Kalevan lukijat ovat kommentoineet tulevaa esitystä ja sen ympärillä olevaa kohua puolesta ja vastaan:

"Esitys voi olla esitys, mutta kyllä se yleisö saisi pittää vaatteet päällä. Menee yli ymmärryksen tämä peflettinäytös", kirjoittaa nimimerkki Vaatteet päällä.

"Moraalilla ja alastomuudella ei ole mitään tekemistä keskenään. Syntyykö lapsi todella moraalittomana kun alasti syntyy? Jos te ette kehtaa näyttäytyä alastomana niin miksi pitää muilta kieltää?", kirjoittaa puolestaan nimimerkki Katsoja2014.

Kohua kommentoivassa blogikirjoituksessaan Essi Kummu sanoo tanssiteoksen valmistuvan erikoisessa ilmapiirissä.

"Ennakkomarkkinoinnin mukaan teos pohtii ihmisyyteen kuuluvia rooleja ja käyttäytymismalleja. Teoksen saamasta huomiosta ennen varsinaista esitystä voi päätellä, että ei vain Pohjois-Pohjanmaa, vaan koko Suomi on maailman kosketuskammoisinta seutua ja kehotietoisuuden eheyttävän kokemuksen tarpeessa."

Essi Kummun kirjoitus julkaistiin 8.2. Kalevan mielipidepalstalla sekä Riisuttuna-blogissa.