Riikka Moi­la­nen: Suomeen ei ole syn­ty­nyt yh­te­näis­tä por­mes­ta­ri­mal­lia – Oulun pitää etsiä oma malli

Kaupunginvaltuutettu Riikka Moilanen teki kandidaatintyön pormestarimalleista.

Riikka Moilanen aikoo todennäköisesti jatkaa pormestarimalleihin perehtymistä pro gradu -työssään myöhemmin.
Riikka Moilanen aikoo todennäköisesti jatkaa pormestarimalleihin perehtymistä pro gradu -työssään myöhemmin.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Kaupunginvaltuutettu Riikka Moilanen teki kandidaatintyön pormestarimalleista.

Pormestarimallista puhutaan paljon tietämättä, miten se on eri kunnissa rakennettu, sanoo Oulun kaupunginvaltuutettu ja entinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen (kesk.).

– Suomeen ei ole syntynyt yhtenäistä pormestarimallia. Lain mukaan kuntaa voi johtaa kunnanjohtaja tai pormestari, mutta päätös siitä, miten valta jakautuu, on kunnan oma, hän sanoo.

Pormestarimallin valinneet kunnat ovat myös keskenään hyvin erikokoisia ja erilaisia.

Moilanen on viime torstaina jättänyt Lapin yliopiston yhteiskuntatieteelliseen tiedekuntaan kandidaatintutkielmansa, jossa hän tarkastelee suomalaisia pormestarimalleja kuntajohtamisen ja demokratian näkökulmasta. 

Moilanen näkee kaupunginjohtajamallissa ja pormestarimallissa kummassakin puolensa. Hän arvioi, että pormestarimalli saattaa nopeuttaa päätöksentekoa pienissä asioissa. Kääntöpuoli on se, että suurien asioiden saaminen maaliin voi puolestaan hidastua.

– Kuntalaiset päättävät neljän vuoden välein, onko pormestari hoitanut asioita hyvin. Jos pormestari vaihtuu neljän vuoden välein, miten pidemmän aikavälin kehittäminen silloin sujuu? 

Pormestarimallin selvittämisestä ja valmistelusta on tämän syksyn aikana jätetty Oulussa kaksikin valtuustoaloitetta. Jos Ouluun tulee pormestarimalli, millainen sen pitäisi Moilasen mielestä olla?

– Nyt mennään tietysti mielipiteisiin, mutta mielestäni muiden malleista pitäisi noukkia parhaat puolet ja arvioida niiden sopivuutta Ouluun.

Pormestarit Suomessa

Vuoteen 1976 saakka kunnanjohtaja toimi sekä virkamiesjohtajana että poliittisena päättäjänä.

Tämän jälkeen tehtävät eriytettiin. Syntyi duaalimalli, jossa kunnanjohtaja on virkamies ja poliittinen johtaja kunnanhallituksen puheenjohtaja.

Pormestarimalli tuli Suomessa mahdolliseksi vuonna 2006 lakimuutoksen myötä.

Suurin osa kunnista toimii kuitenkin edelleen duaalimallilla. Pormestarin on ottanut käyttöön vain kuusi kuntaa.

Ensimmäisenä pormestari tuli Tampereelle vuonna 2007. Pormestarimallin valmistelu oli kuitenkin aloitettu Tampereella jo ennen lakimuutosta.

Tampereen naapurikuntaan, Pirkkalaan, tuli pormestari vuonna 2009. Helsinki ja Tuusula siirtyivät pormestarimalliin heti vuoden 2017 kunnallisvaalien jälkeen.

Puolanka ja Kärkölä ovat ottaneet käyttöön pormestarimallin tänä vuonna kesken vaalikauden.