Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Pääkirjoitus: Salman Rush­dien puu­ko­tus avaa ikävän näkymän eteen­päin

Riekko ja kiiruna vä­he­ne­vät huo­les­tut­ta­vaa vauhtia

Tuntureiden kanalinnut riekko ja kiiruna ovat menettäneet peräti kolme neljäsosaa kannoistaan vain reilussa kymmenessä vuodessa, kertoo yhteispohjoismainen laaja tutkimus.

Kuvassa riekko.
Kuvassa riekko.
Kuva: Aku Ahlholm

Tuntureiden kanalinnut riekko ja kiiruna ovat menettäneet peräti kolme neljäsosaa kannoistaan vain reilussa kymmenessä vuodessa, kertoo yhteispohjoismainen laaja tutkimus.

Muillakin tunturien lintulajeilla menee huonosti. Suomesta, Ruotsista ja Norjasta kerätyt tiedot osoittavat, että neljästätoista yleisestä tunturilintulajista yhdeksän taantui merkittävästi 2 000-luvulla.

– Yksittäisillä tunturilajeilla on aikaisemminkin todettu voimakkaita kannanvaihteluita, mutta näin monen lajin samanaikainen taantuminen laajalla alueella on todella huolestuttavaa, sanoo Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentti Aleksi Lehikoinen Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Suomessa lintukannat säilyivät pitkäaikaisseurannassa parhaimmin, mutta meilläkin suunta oli huonompaan. Heikoimmin tunturilajeilla meni Norjassa.

Tarkkaa syytä tilanteeseen ei tiedetä, mutta tutkijat pitävät mahdollisena, että muutokset liittyvät ilmaston lämpenemiseen. Karuihin oloihin sopeutuneiden lajien on ennustettu taantuvan ilmastonmuutoksen seurauksena.

Tutkimusjakson aikana lämpötila oli kesäisin noin asteen korkeampi kuin edeltävillä vuosikymmenillä. Myös vettä satoi aiempaa enemmän.

– Voimakkaimmin taantuivat paikkalinnut ja lyhyen matkan muuttajat – eli ne lajit, jotka viettävät eniten aikaa tuntureilla. Hieman paremmin meni kaukomuuttajilla, jotka vain piipahtavat tuntureilla pesimässä. Siksi vaikuttaa, että syy taantumiseen olisi pesimäalueilla, Lehikoinen pohtii.

Tutkimukseen osallistui Suomesta Helsingin yliopiston Luonnontieteellinen keskusmuseo. Tutkijoiden mukaan maailmassa ei ole aiemmin tarkasteltu useiden lintulajien pitkäaikaista kehitystä kokonaisella vuoristoalueella.