Riehuva pa­lau­tet­ta­va voi lentää si­dot­tu­na – po­lii­sin vä­li­neis­tös­sä muun muassa kä­si­rau­ta­vyö ja syl­ky­hup­pu

Poliisi voi käyttää erilaisia suoja- ja voimankäyttövälineitä, jos maastapoistamispäätöksen saanut ulkomaalainen vastustaa palautusta eikä se muutoin onnistu.

Body cuff on poliisin voimankäyttövälineisiin kuuluva, henkilön liikkumisen estävä vyö. Arkistokuva.
Body cuff on poliisin voimankäyttövälineisiin kuuluva, henkilön liikkumisen estävä vyö. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Osa Suomesta laittomasti maassa oleskelevista ulkomaalaisista palautetaan kotimaahansa voimakeinoin.

Poliisi voi käyttää erilaisia suoja- ja voimankäyttövälineitä, jos maastapoistamispäätöksen saanut ulkomaalainen vastustaa palautusta eikä se muutoin onnistu.

Poliisilla on esimerkiksi käsirautoja, nippusiteitä, käsirautavyö ja niin sanottu body cuff, jolla voidaan sitoa nilkat ja ranteet.

Ulkomaalaisten tilauslennoista vastaava Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Liisa Lintuluoto kertoo, että näitä välineitä saatetaan käyttää esimerkiksi jos palautettava on itsetuhoinen, yrittää paeta, käyttäytyy aggressiivisesti saattopartiota, matkustajia tai lentokoneen miehistö tai jos hän yrittää vahingoittaa omaisuutta.

- Voimakeinojen käyttö riippuu täysin siitä, miten saatettava itse käyttäytyy.

Osa protestoi poistamista vastaan sylkemällä. Tällöin poliisi voi pukea hänen ylleen sylkyhupun.

- Hupulla suojellaan paitsi poliisimiehiä, myös muita mahdollisia asianosaisia ja sivullisia, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Alanen sanoo.

Poliisipartio saattaa henkilökohtaisesti kotimaahan sellaiset laittomasti maassa olevat henkilöt, joiden poistumisesta ei muutoin voida varmistua.

Lintuluodon mukaan poliisi poisti Suomesta viime vuonna 3 875 henkilöä, joista 554 saatettiin kotimaahan. Poistettavien määrä laski edellisvuodesta lähes 40 prosenttia ja saatettavien määrä yli 60 prosentilla.

Lasku johtuu ylikomisarion mukaan muun muassa palautetta-vien vireille laittamista uusista turvapaikkahakemuksista mikä estää palautuksen kesken turvapaikkaprosessin. Myös hallinto-oikeuksista on tullut enenevässä määrin maastapoistamispäätösten täytäntöönpanokieltoja.

Osa poistettavista haraa toimenpidettä vastaan niin kiivaasti, että yritys joudutaan keskeyttämään.

- Palautusyritysten keskeytykset lisääntyivät viime vuonna arvioni mukaan maksimissaan parillakymmenellä prosentilla, Lintuluoto sanoo.

Ylikomisarion mukaan poliisit ovat lentokoneessa kapteenin käskyvallan alaisia. Jos kapteeni kieltäytyy ottamasta poistamista vastustavaa henkilöä lennolleen turvallisuussyistä, poistaa poliisi hänet koneesta ja yrittää palautusta myöhemmin uudelleen.

Lentoyhtiö Finnairin viestinnästä kerrotaan, että maasta käännytettävien tai karkotettavien lennättäminen ovat viranomaisasioita, joita he eivät voi laajemmin kommentoida.

- Käännytettäviä varten Finnairilla on perusteelliset varautumisproseduurit ja viranomaisten kanssa määritellyt toimintaohjeet muun muassa informaation kulkuun ja toimintatapoihin lentoasemalla ja lennon aikana.

Oulun poliisilaitoksen rikosylikonstaapeli Jouko Autio kertoo, että myös Oulun poliisilaitoksen alueella on nähty palautuslentoihin liittyvän yhteistyöhaluttomuuden lisään-tyneen.

- Vapaaehtoisesti lähtevien määrä on vähentynyt.

Aution mukaan poliisilaitoksen alueelta palautetaan vuosittain muutamia ulkomaalaisia poliisisaattueessa. Yksittäistapauksissa käytetään voima-keinoja.

- Sitä yritetään välttää viimeiseen asti ja siihen turvaudutaan vain, jos muutoin palautusta ei saada pantua täytäntöön.

Helsingin poliisilaitoksen saattopartio poisti syksyllä 2016 palautusta vastustaneen afrikkalaisnaisen voimakeinojen avulla.

Naista yritettiin palauttaa ensin elokuussa, mutta lentokapteeni poistatti hänet koneesta huutamisen takia.

Toisella yrityskerralla syyskuussa poliisi puki naiselle käsirautavyön. Lisäksi hänen päähänsä laitettiin nyrkkeilykypärä, sillä hän yritti vahingoittaa itseään poliisiautossa lyömällä päätään sen rakenteisiin.

Nainen sylki toistuvasti sekä koneeseen vietäessä että sen sisällä. Hän yritti myös purra poliiseja.

Poliisi laittoi naisen kasvojen eteen ensin kangasliinan ja sitten lentokoneen tyynyn.

Palautusta valvoneen yhdenvertaisuusvaltuutetun mielestä poliisi tukki osittain naisen hengitystiet. Toimisto teki kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle. Tämä pyysi valtakunnansyyttäjänvirastoa arvioimaan, pitäisikö tapauksesta aloittaa esitutkinta.

Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä päätti, että esitutkintaa ei aloiteta. Syyttäjän mielestä asiassa ei ole syytä epäillä poliisin käyttäneen väärin harkintavaltaansa, kohdistaneen naiseen tarpeettomia voimakeinoja tai toimineen muutoinkaan virkavelvollisuuksiensa vastaisesti.

Puolustettavat voimakeinot ovat sallittuja

  • Poliisilain mukaan poliisilla on virkatehtävää suorittaessaan oikeus käyttää sellaisia tarpeellisia voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina.
  • Niitä voidaan käyttää virkatehtävässä vastarinnan murtamiseksi, henkilön paikalta poistamiseksi, kiinniottamisen toimittamiseksi, esteen poistamiseksi tai välittömästi uhkaavan rikoksen tai muun vaarallisen teon tai tapahtuman estämiseksi.
  • Virkatehtävän kohteena olevaa henkilöä on varoitettava mahdollisuudesta joutua voimakeinojen käytön kohteeksi, jos varoittaminen on mahdollista ja tarkoituksenmukaista.
  • EU:n palauttamisdirektiivin mukaan jäsenvaltion pitää käyttää oikeasuhteisia pakkokeinoja, jos ulkomaalainen vastustaa maastapoistamista.
  • Pakkokeinojen täytyy olla viimesijainen keino palautuksen täytäntöönpanemiseksi eikä niihin saa liittyä kohtuutonta voimankäyttöä.
  • Niitä käytettäessä täytyy kunnioittaa perusoikeuksia, palautettavan ihmisarvoa ja fyysistä koskemattomuutta.

Huppu estää sylkemästä muiden päälle

  • Sylkemisen estävä huppu on valmistettu materiaalista, joka ei estä hengittämistä ja näkemistä.
  • Hupussa on suun kohdalla tiiviimpi materiaali, jotta läpi sylkeminen on lähes mahdotonta.
  • Huppu on väljä, ja se pudotetaan pään yli samoin kuin vedetään sukka jalkaan.
  • Poliisihallitus vetoaa turvallisuussyihin eikä anna julkisesti kuvattavaksi käytössään olevia voimankäyttö- tai suojavälineitä. Sen mukaan käytössä oleva sylkyhuppu on samankaltainen, joita voi hankkia vapailta markkinoilta.