Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Kulttuuri: Ou­lu­lai­nen Emilia Laa­ti­kai­nen kisaa Sar­ja­ku­va-Fin­lan­dias­ta

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

RFID-tun­nis­te apuna aja­no­tos­sa

Maratonin ajanotto on tarkka toimitus.Oulussa järjestäjät hyödyntävät langatonta RFID-teknologiaa, jonka avulla juoksijoille lasketaan niin sanottu nettoaika.

Maratonin ajanotto on tarkka toimitus. Oulussa järjestäjät hyödyntävät langatonta RFID-teknologiaa, jonka avulla juoksijoille lasketaan niin sanottu nettoaika.

Ajanoton kannalta ongelmallisin on puolimaratonin lähtö. Ruuhkan purkautuminen vie tovin, ja juoksijajoukon hänniltä starttaavilla saattaa kestää 1-2 minuuttia ennen kuin he ehtivät lähtövaatteen alle pisteeseen, josta matka todellisuudessa alkaa.

"Numerolapuissa on RFID-tunnisteet ja lähtövaatteen yläpuolella laite, joka lukee juoksijoiden tiedot. Ihmiskehon läpi laite ei pysty tunnistusta tekemään", Tervamaratonin puuhamies Asko Vääräniemi valottaa.

RFID-tekniikka on nyt ensimmäistä kertaa käytössä myös Terwamaratonin lähtöalueella. Aiemmat kokemukset puoltavat nettoaikajärjestelmän käyttöä, mutta edes RFID ei takaa täydellistä lopputulosta.

"Kokeilimme järjestelmää aiemmin Levillä. Siellä laite tunnisti 95 prosenttia lähdön juoksijoista. Niille, joiden tiedot eivät tallennu, lasketaan aika joko keskihajonnan tai lähtölaukaushetken mukaan", Vääräniemi mainitsee.

Maalissa kilpailijan numero tallentuu myös videokuvaan, josta aika voidaan epäselvissä tapauksissa varmistaa.

Ensimmäisenä reitille lähtevät maratonjuoksijat, joita on ilmoittautunut ennakkoon noin 400. Lähtölaukaus kajahtaa kello 12. Vajaat viisisataa Terwakympin kiertäjää lähtevät liikkeelle varttitunti myöhemmin.

Puolimaratonille starttaa Vääräniemen valistuneen arvion mukaan noin 1 400 juoksijaa. He säntäävät taipaleelle vasta kello 14.40.

"Tämä järjestely takaa sen, että maratonin kärki pääsee massojen alta rauhassa maaliin. Takavuosina olemme saaneet ruuhkasta jonkin verran palautetta. Nyt samaa ongelmaa ei pitäisi olla", Vääräniemi pohjustaa.