Re­por­taa­si: Polar Bear Pitc­hing on ou­lu­lais­ta ark­tis­ta hul­luut­ta

Raatinrannassa näyttää siltä, että täällä ei järki päätä pakota.

Valokuvausalusta lehdistölle. Jollan Marc Dillon pitsaa avannosta, jury kuuntelee.
Valokuvausalusta lehdistölle. Jollan Marc Dillon pitsaa avannosta, jury kuuntelee.
Kuva: Janne-Pekka Manninen

Kalevan toimittaja Janne-Pekka Manninen kävi Polar Bear Pitching -tapahtumassa. Alla reportaasi tapahtumasta.


Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck kävelee ohitseni Raatinrannassa vettä valuen. Miehellä on yllään sortsit, lippalakki ja t-paita, jota koristavat trooppisten kalojen kuvat. Hetki sitten Oreck oli vyötäisiään myöten avannossa.

Vasta Meksikossa ollut Oreck yritti vaatetuksellaan huijata kehoaan luulemaan olevansa vielä lämpimämmillä leveysasteilla, mutta suunnitelma ei tainnut toimia. Polar Bear Pitching starttasi tutulla tyylillään tiistaina kahden aikaan iltapäivällä: jääkarhumaskotti J-Bear hauskutti yleisöä, viulisti Jari Suomalainen soitti avannossa Sibeliusta viululla ja Oreck lausui avaussanat.

Kylmyyttä helpottamaan avantopitsauskisan järjestäjät ovat hankkineet paikalle saunan ja paljun, johon Oreck kiirehtii Suomalaisen seuraksi. Yhtäkkiä lehdistö havahtuu tilanteeseen ja rynnistää paikalle, jossa viulisti on taikonut molemmille viulut: Suomalaisen viulua koristaa Suomen lippu ja Oreckin viulua tähtilippu. Miehet poseeraavat kuvaajille hyväntuulisina, viulut tanassa. Suomalaista ei hidasta edes avannossa kesken soiton katkennut viulunkieli.

Tätäkö on oululainen arktinen hulluus? Raatinrannassa näyttää kyllä siltä, että täällä ei järki päätä pakota. Sää on kurja, harmaa ja lämpöasteita pari kappaletta. Pitsausvuoroaan odottavat yrittäjät värjöttelevät kylpytakki päällään,sadat katsojat juovat kuumaa mehua ja yrittävät liikkua lämpimikseen. Silti tunnelma on hauska, rento ja innostunut.

Polar Bear Pitching jatkaa samaa karnevaalimeininkiä kuin toinen maailmankuulu oululainen ilmiö, ilmakitaran maailmanmestaruuskisat. Pitsauskisassakin nähdään jo entistä erikoisempia vaatteita ja tyylejä: avantoon pulahtaa iltapäivän aikana mies korkokengissä, bändi kahden kitaran kanssa ja amerikkalainen Carlos, joka avaa hissipuheensa karjaisemalla "Perkele!" ja ottamalla viinahörpyn.

Avannossa puhuvien startup-yrittäjien osa ei ole kadehdittava. Kylmä vesi vapisuttaa ääntä ja saa jotkut sekoamaan sanoissaan. Lyhyestä virsi kaunis onkin monella päivän teema, ja sijoittajille tarkoitettu viesti on hiottu kohdalleen. Ruotsalainen Mats Horn esittelee rannekellon lailla puettavaa älypuhelinta, mutta ensimetreillä kylmä vesi on salvata hengen. Vai onko? Horn kokoaa itsensä ja pitää puheensa ammattimaisen tyynesti, kiirehtimättä sanoissaan ja kertomalla tarinansa rauhallisesti.

Toinen vähintäänkin yhtä vaikuttava esiintyjä on entinen urheilijatar, Israelista saapunut yrittäjä Michal Hubschmann, joka seisoo avannossa kuin ilmastoidussa toimistossa. Tätä naista ei hyinen vesi hätkäytä.

J-Bear haastattelee avantopitsaajia näiden noustua vedestä yhden kysymyksen verran, johon kaikilla on aikaa vastata kun verenkiertokin pelaa vielä. J-Bear sanoo haluavansa ottaa "bearfien" kaikkien kanssa, mutta siihen ei ole tullut tilaisuutta. Hankala saada maskottia samaan kuvaan, kun se on tuolla avannon reunalla mikrofoni käpälässä. Sinänsä jääkarhu on helposti lähestyttävä ja myös helposti lähestyvä: yleisölle näytetyssä videoinsertissä J-Bear eli Jason Brower tervehtii pääministeri Alexander Stubbia haastattelun aluksi halaamalla häntä.

Lehdistölle on varattu oma paikkansa avannon laidalta, ja kuvaajille on tarjottu vielä makuupaikkakin aivan kuin ampumahiihdossa. Siniseltä patjalta voi käydä ottamassa jään tasalta valokuvia pitsaajista avannossa, mutta tasapuolisuuden vuoksi kuvauspaikalla saa makoilla vain viidentoista sekunnin ajan ennen kuin vuoro on annettava muille. Polar Bear Pitching toimii kuin hyvin öljytty koneisto: tapahtuma striimataan livenä netissä ja paikan päällä on äänentoisto ja pitsaukset heijastetaan videoscreenille rannalla seisoskelevan yleisön nähtäville.

Kylmyys alkaa tuntua yleisön joukossa. Pitsauskisan edetessä rannalla puheensorina yleistyy ja paljussa pitkään viihtyvä Suomalainen on aloittanut jamit lahtelaisyhtye Ancaran kanssa. Ancara soitti avannossa kahden kitaran voimalla powerballadin, ja nyt bändin muusikot soittavat paljun laidalla viulistin kanssa. Karnevaalimeininkiä.

Polar Bear Pitching 2015 alkaa lähestyä loppuaan. Varpaita palelee, ja kuuma mehu on loppunut. Sataa vähän jotain veden ja lumen välimaastosta. Vielä viimeinen satsi yrityksiä molskahtaa avantoon puhumaan sijoittajille, ja urakka on ohi.

Ei kun lämmittelemään.