Rentoa ret­kei­lyä ja tiukkaa tietoa Peltsin ja Tomin mat­kas­sa Itä­me­rel­lä

Mikko "Peltsi" Peltola ja Tom Nylund luovat tunnelman kuin oltaisiin poikien seikkailuretkellä.

Tom Nylund ja Mikko 'Peltsi' Peltola tutustuvat ohjelmasarjassa asiantuntijoiden avulla Itämeren tilanteeseen pinnalla, pinnan alla ja rannalla.
Tom Nylund ja Mikko 'Peltsi' Peltola tutustuvat ohjelmasarjassa asiantuntijoiden avulla Itämeren tilanteeseen pinnalla, pinnan alla ja rannalla.
Kuva: Johanna Kannasmaa

Itämeren suojelijat Peltsi ja Tom

Mikko "Peltsi" Peltola ja Tom Nylund luovat tunnelman kuin oltaisiin poikien seikkailuretkellä. Hauskuttelun rinnalla ohjelmassa tarjotaan tietoa Itämeren tilasta. Surkeuden ohella tarjotaan keinoja toimia meren hyväksi.

Ensimmäisessä jaksossa ohje on selvä: syö silakkaa kerran viikossa. Silakan lisäksi pöytään voi nostaa haukia, särkikaloja ja lahnaa.

Kalansyönti liittyy ravinteisiin. Itämerta uhkaa rehevöityminen, sen vedessä on paljon ravinteita. Niitä kertyy runsaasti kaloihin, siksi kalan ja varsinkin niin sanotun roskakalan syöminen, on tehokas keino ehkäistä rehevöitymistä.

Sama vire jatkuu koko ohjelman. Tom ja Peltsi esittävät jokaisessa jaksossa keinoja, joilla voi auttaa Itämerta.

Peltsi ja Tom soittavat säännöllisesti presidentti Tarja Haloselle. Halonen on puhunut Itämeren puolesta jo virassa olleessaan. Nyt hän jatkaa työtä Itämeren ja luonnon monimuotoisuuden hyväksi muun muassa säätiönsä kautta. Halonen vastaa puheluihin siirtolapuutarhamökiltään, mikä sopii hyvin Itämeren suojelijoiden tunnelmaan. Asiantuntijuuden lisäksi Halonen on vähän kuin äiti, joka kehottaa poikia olemaan reissullaan kunnolla.

Suomen rannikkoa huuhtovan Itämeren rantavaltioita ovat myös Ruotsi, Tanska, Saksa, Puola, Viro, Latvia, Liettua ja Venäjä. Vesi on murtovettä. Murtovesi on suolavettä, joka ei ole yhtä suolaista kuin valtamerien vesi. Suolaista vettä Itämereen tulee vain Tanskan salmien kautta.

Viisiosaisessa sarjassa tietoa kertyy muun muassa hylkeistä, merikotkista ja sinisimpukoista, ne kertovat omalla tavallaan meren tilasta.

TV1 maanantai 30.12. klo 18.30