Ren­gas­mat­ka Ro­tuaa­ril­le – Ou­lu­lais­läh­töi­nen Senja Me­ri­läi­nen esitti en­sim­mäis­tä kertaa ka­tu­sir­kus­ta ko­ti­ylei­sön­sä edessä

Viimeiset viisi vuotta Meriläinen on kehittänyt sirkustekniikkaa, sillä hänen lapsuusiässään ei sirkuskouluja Oulussa ollut, vaikka ala kiinnostikin kovasti jo silloin.

16 kiloa alumiinia ja terästä, siitä on valtava Cyr-rengas tehty. Moni ei sen käyttöä hallitse. Senja Meriläinen on harjoitellut myös Cyr-renkaan käyttöä hulavanteena.
-
Kuva: Jarmo Kontiainen

– Valitsemanne esitys alkaa hetken kuluttua. Olkaa hyvä ja odottakaa sulkematta silmiänne, Senja Meriläinen lausuu ja rimpauttaa kevyet bossanovat ukulelellaan.

Ikuisuuksiin ulottuvaa puhelinjonotusta parodioiva aloitus valmistelee yleisöä Les Dudes -nimisen duon katusirkusesitykseen keskellä Rotuaaria, mutta ei kuitenkaan Rotuaarin lavalla, sillä kyseessä on konkreettisesti katutason esitys.

Se, miten tähän on tultu, on sattuman kauppaa. Meriläisen aisapari Philippe Dreyfuss kertoo esityksen lomassa, kuinka oli viisi vuotta sitten toisen työtoverinsa kanssa Tampereella ja pyysi yleisöstä avustajaa. Meriläinen tarttui haasteeseen. Siitä virisi ammatillinen työsuhde ja romanttinen kumppanuus, joka vei Meriläisen lopulta Kanadaan saakka.

Heidi Voutilainen on tullut Oulunsalosta poikiensa kanssa katsomaan mitä tuleman pitää, sillä hän seuraa Oulun Päiviä instagramissa ja sai sitä kautta vinkin tapahtumaan.

– Tässä vasta hoksattiin, että meille esiintyy Pikku Kakkosestakin tuttu juontaja, Voutilainen kertoo Meriläiseen viitaten.

Meriläisen bravuurinumero näyttää olevan valtava Cyr-rengas ja sen kanssa taiteilu, mutta Voutilaisen pojat Väinö ja Eino pitivät eniten finaalinumerosta, jossa tasapainoillaan yksipyöräisen päällä.

-
Kuva: Jarmo Kontiainen

Esityksessä puhutaan jonkin verran ranskaa, mutta myös englantia ja suomea. Suomeksi Dreyfuss osaa vain yhden lauseen: ”mä teen niin kuin vaimo käskee”.

Meriläinen sanoo, ettei ole koskaan tavoittanut yleisöä samoin kuin katusirkuksessa. Häntä jännittää nyt tavallista enemmän, sillä tämä on heidän ensimmäinen esityksensä Oulussa ja ylipäätään Suomessa.

Komediallista ja karikatyyrimäistä Commedia dell’arte -teatteria mukaileva esitys ammentaa tyylinsä katutaiteen alkujuurilta, mutta naurattaa varsinkin nuoria lapsia.

Työvälineet mahtuvat kaksikolla kolmeen matkalaukkuun, sillä tukikohta on valtameren takana Quebecissä.

– Kanadassa sirkuksella ja etenkin katusirkuksella on pitkät perinteet. Cirque du Soleil, yksi maailman tunnetuimpia sirkuksia, on saanut alkunsa sikäläisiltä kaduilta, Meriläinen kertoo.

Sen nimi voidaan kääntää aurinkosirkukseksi ja sanotaankin, että katusirkustaiteilijat seuraavat aurinkoa ja suunnittelevat kiertueensa ikuisen kesän mukaan.

Viimeiset viisi vuotta Meriläinen on kehittänyt sirkustekniikkaa, sillä hänen lapsuusiässään ei sirkuskouluja Oulussa ollut, vaikka ala kiinnostikin kovasti jo silloin.

Nykyään Oulun seudulla toimivat muun muassa Tähtisirkus ja Oulun taidekoulu, jotka opettavat nuorille sirkustekniikkaa. Tamperelainen Sorin sirkus edustaa kansainvälisestikin korkeaa osaamista.

-
Kuva: Jarmo Kontiainen

Meriläinen on puolestaan valmistunut Metropolia-ammattikorkeakoulusta esittävän taiteen linjalta ja opiskellut klovneriaa Ranskassa Ecole Philippe Gaulierissa.

– Klovneria tähtää hauskuuden löytämiseen ja naiiviuden opetteluun, mutta sirkustekniikka on oma lajinsa: fyysistä urheilua, jongleerausta ja akrobatiaa, hän vertaa.

Hänen miehensä on tehnyt koko työuransa sirkustaidetta ja valmistunut Montrealista Ecole Nationale de Cirquesta, yhdestä sirkustaiteen pyhätöistä.

Venäläistä taituruutta Hietasaaressa

Noin 30 vuotta Luoteis-Venäjällä Arkangelissa toiminut nuorisosirkus Vesar kiertää paljon kansainvälisiä festivaaleja ja saapuu nyt viidettä kertaa Ouluun.

– Vesar on yksi Venäjän korkeatasoisimmista sirkuskouluista ja heidän viiden esiintyjän ryhmänsä on koottu koulun tähdistä, esityksiä juontava Stella-pelle eli Anna-Kaisa Järvi kertoo.

Vesarin leipälajina pidetään ilma-akrobatiaa, joka edellyttää kovaa taitoa ja kurinalaisuutta. Esitykset ovatkin teknisesti vaativia, vaikka nuorimmat esiintyjät ovat vasta 9-vuotiaita.

– He edustavat sirkusta perinteisimmillään. Se on numero toisensa perään kuin klassista balettia. Tekninen taituruus on yksinkertaisesti kaunista katsottavaa, Järvi sanoo.

Kööpenhaminasta ja klovnerian kautta sirkusmaailmaan ponkaissut Järvi toteaa, että on kerännyt ulkomailta hyvät verkostot, jotka auttavat saamaan Vesarin kaltaisia ryhmiä Ouluun.

– Suomalaiseen sirkukseen verrattuna venäläinen on ennen kaikkea teknisempää. Täällä on painotettu enemmän huumoria ja taiteellista ilmaisua.

-
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulun Tähtisirkuksen perustanut Järvi on nähnyt suomalaisen sirkuksen nousun ja koulujen synnyn.

– Yleisö on edelleen kiinnostunut, oli kyse sitten teknisestä, taiteellisesta tai enemmän viihteellisestä sirkuksesta. Leikillisyys on kuitenkin aina mukana, hän sanoo.

Vesar esiintyy osana Oulun Päiviä Hietasaaren ponipihalla lauantaina ja sunnuntaina kello 14. He jatkavat esityksiään Hietasaaressa myös seuraavan viikon sunnuntaihin 14.7. saakka.

Les Dudes

Kanadalais-suomalainen katusirkusduo, jonka jäseniä ovat oululaislähtöinen Senja Meriläinen ja kanadalainen Philipp Dreyfuss. Les Dudes kiertää tänä kesänä ympäri Eurooppaa.

Suomessa Les Dudes nähdään Oulun Päivien lisäksi Tampereen Teatterikesässä.

Taidetta ja viihdettä, sirkusta, fyysistä komediaa sekä elävää musiikkia yhdistelevä Stories In The City -esitys nähtiin keskiviikkona osana Oulun Päivien ohjelmaa.