Kolumni

Rellestys lopetti Kekkosen kuulut "lastenkutsut"

Lauantain Kalevan ennakkotiedon mukaan tällä palstalla piti olla tänään kolumni Suomen taloudesta. Olen vaihtanut aihetta ja pannut juttuni pataan, kuten toimituksissa sanotaan.

Lauantain Kalevan ennakkotiedon mukaan tällä palstalla piti olla tänään kolumni Suomen taloudesta. Olen vaihtanut aihetta ja pannut juttuni pataan, kuten toimituksissa sanotaan. Perjantai-iltana Tamminiemessä Urho Kekkosen museossa käytiin nimittäin erittäin mielenkiintoinen ja imponoiva keskustelu, josta on syytä raportoida tuoreeltaan Kalevan lukijoille.

Kyseessä oli Nuorsuomalaisen sanomalehtimiesliiton jäsenilta Kekkosen tarunhohtoisista "lastenkutsuista". Teemasta alusti Kekkosen luottomiehiin kuulunut Jouko Loikkanen, 75, entinen Tie- ja vesilaitoksen TVL:n pääjohtaja, keskustan entinen puoluesihteeri, eräiden keskustalehtien entinen päätoimittaja ja paljon, paljon muuta. Loikkanen on yhä erittäin terävässä kunnossa, ja hän muistaa pieniä yksityiskohtia myöten ihmisiä ja tapahtumia. Hän on melkein yhtä kova muistihirmu kuin oli Johannes Virolainen aikoinaan.

Yle näytti hiljattain Tamminiemen saunasta kiinnostavan dokumentin, jonka näki noin 800 000 katsojaa ja joka uusitaan yleisön pyynnöstä ensi kuussa. Ohjelmasta saattoi nähdä Loikkasen roolin Kekkosen luotettuna. Loikkanen saunoi Tamminiemessä pienessä uskottujen ystävien porukassa lauantaisin vuodesta 1956, jolloin UKK valittiin presidentiksi, aina kesäkuuhun 1981 asti, jolloin kuulu saunaseura kokoontui viimeisen kerran.

Kekkonen siirtyi sen jälkeen kesäksi Kultarantaan. Hän sairastui elokuussa Islannin-matkallaan ja joutui jäämään pian sen jälkeen sairauslomalle, jolta hän ei palannut enää presidentin virkaan.

Kekkosen "lastenkutsuista" on kulunut sen verran aikaa, että nuoret sukupolvet ovat alkaneet kysellä, mistä niissä oli kyse, mitä niissä tapahtui ja mikä oli niiden merkitys. Muun muassa viime eduskuntavaalien aikana tuli esiin vaatimuksia, että "lastenkutsuja" pitäisi alkaa järjestää uudelleen.

Loikkanen kuului siihen pieneen porukkaan, joka valitsi vieraat Tamminiemeen yhdessä Eino S. Revon sekä Matti Kekkosen kanssa, joten hänellä on ensi käden muistitietoa asiasta ja todistusvoimaa. Hänen arvionsa kutsujen roolista olikin häkellyttävä.

"Niillä ei ollut minkäänlaista vaikutusta Suomen poliittiseen elämään. Tamminiemen lastenkutsut olivat hilpeää yhdessäoloa, joka synnytti ajan mittaan tympääntymistä, ja Kekkonen lopetti ne sen takia. Niiden tosiasiallinen merkitys Suomen politiikkaan oli plus miinus nolla", Loikkanen totesi.

Suomeksi sanottuna vieraat, jotka edustivat maan sen ajan nuorta eliittiä, intoutuivat ryyppäämään liikaa, kun ilmaista viinaa oli tarjolla yllin kyllin. Kutsut eivät täyttäneet Kekkosen alkuperäistä tarkoitusta ja hän kyllästyi niihin. Presidentti oli halunnut solmia yhteyksiä nousevaan älymystöön ja saada ensi käden tietoa siitä, mitä se ajatteli.

Loikkasen mukaan ryypiskely meni kerran niin pitkälle, että UKK:lle tuli hätä saada vieraat nopeasti ulos. Presidentti pyysi epätoivoissaan Loikkasta panemaan liikkeelle sanan viskin loppumisesta. Loikkanen teki kuitenkin omavaltaisen ratkaisun ja kuiskasi avainhenkilöille, että olisi aika lähteä. Se tepsi. Tamminiemi tyhjeni vieraista.

Kutsu Tamminiemeen oli haluttu statussymboli. Monet armoitetut leveilivät kaupungilla jälkikäteen ja kertoilivat paisuteltuja juttuja keskustelujen merkityksestä. Kuiskuttelu lisäsi "lastenkutsujen" mystiikkaa.

Valt.maist. Kirsi-Maria Kaskikari on julkaissut "lastenkutsujen" vieraslistoja Helsingin yliopistolle tekemässään pro gradussaan. Olen poiminut esimerkinomaisesti seuraavat nimet hänen listauksistaan.

Esimerkiksi 1966, jolloin eduskuntaan tuli vasemmistoenemmistö, kutsun saivat muun muassa nuoret radikaalit Kalle Holmberg, Timo Bergholm, Kaj Chydenius, Kaisa Korhonen, Paavo Lipponen, Erkki Tuomioja, Reino Paasilinna, Max Rand, Hannu Taanila ja Claes Andersson.

Kutsu tuli 1969 mm. Kalevi Sorsalle, Ulf Sundqvistille, Antero Jyrängille, Ilkka-Christian Björklundille, Yrsa Steniukselle, Kaarle Nordenstrengille, Seppo Toiviaiselle, Aulikki Oksaselle ja Johannes Salmiselle. Kaikki ovat tehneet sittemmin komeita uria - ja joillekin vieraille on viina ollut pulma myös Tamminiemen ulkopuolella.

Loikkanen kumosi yleisen käsityksen, että UKK olisi lopettanut 1975 kirjoittelunsa Liimataisena Suomen Kuvalehteen siksi, että lehti pestasi toimittajakseen Suomen Sosialidemokraatista erotetun "Simppa" Juntusen. Loikkasesta selitys oli paljon proosallisempi: Kekkonen lopetti, koska hänen kirjoittamiseltaan taittui terä iän karttuessa, mutta presidentille sopi paremmin se "virallinen" selitys.

UKK ei paljastanut terveytensä pettämistä edes saunakavereilleen.