Luitko jo tämän: Bus­si­kus­kit eivät aina pääse tau­ko­ti­loi­hin ves­saan, osa joutuu käymään tar­peil­laan met­säs­sä

koti-kaleva: Ihana jo­kai­se­na vuo­den­ai­ka­na – puu­ta­lo­yh­tiön ai­nut­laa­tui­suus hurmasi ou­lu­lais­per­heen

Mielipiteet: Tuu­li­voi­ma­ra­ken­ta­mi­nen otet­ta­va vah­vem­min sään­te­lyn piiriin

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Rek­vi­si­töö­ri Jyrki Mäen päivät kuluvat Lor­di-elo­ku­van la­vas­teis­sa

Scanfilin vanhaan tuotantohalliin Oulun Ruskoon on rakennettu mittavat lavasteet. Noin 1 700 neliömetriä käytäviä, sairaalahuoneita ja vastaanottotiloja.

Jyrki Mäki on etsinyt lähialueiden sairaaloista tarpeistoa, alusastioista varjoainekoneisiin. Lordi-elokuva sijoittuu sairaalaan, joten jokainen esine täytyy olla oikea.
Jyrki Mäki on etsinyt lähialueiden sairaaloista tarpeistoa, alusastioista varjoainekoneisiin. Lordi-elokuva sijoittuu sairaalaan, joten jokainen esine täytyy olla oikea.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Scanfilin vanhaan tuotantohalliin Oulun Ruskoon on rakennettu mittavat lavasteet. Noin 1 700 neliömetriä käytäviä, sairaalahuoneita ja vastaanottotiloja.

Lavasteiden ulkopuolella on huima määrä tavaraa, osa näyttää rojulta, jonka tarpeellisuudesta ei enää ole tietoa. Tavaran keskellä tekee työtään Jyrki Mäki, 44, Radiopuhelimet-yhtyeen keulahahmo. Kädet maalissa ja keskittyneenä. "Tämä hallikin alkaa kohta käydä ahtaaksi", hän touhuaa.

Jyrki Mäki ja Merja Koistinen ovat Solar Filmsin palkkaamat rekvisitöörit, jotka huolehtivat siitä, että Lordi-elokuvan jokainen esine on sellainen, kuin käsikirjoituksessa vaaditaan.

"Kun kuvausryhmä tulee aamulla paikalle, on kaiken oltava tiptop eli esimerkiksi sairaalahuoneessa kaikki esineet paikallaan." Mäki kertoo. Rekvisitööri on lavastajan ja järjestäjän apulainen, etsii huonekaluja, kasaa laitteita, vertaa ja korjailee esineitä eli hankkii kaikkea sitä, mikä näkyy näyttelijöiden ympärillä ja huolehtii ne lavastuksessa oikeille paikoilleen.

"Jos esimerkiksi kyseessä on keittiö, niin äkkiä ajateltuna homma vaikuttaa helpolta. Mutta kun asiaa tarkastellaan lähemmin, niin siellä on paljon kaikkea; haarukoita, saksia, lehtiä, patalappuja ja niin edelleen."

Jyrki Mäen työt Dark Floors -elokuvaa varten alkoivat jo pääsiäisen jälkeen.

Hän oli aikoinaan jättänyt yhteystietonsa Poemin elokuvakomission rekisteriin, ja alkukeväästä sieltä tiedusteltiin halukkuutta töihin. "Silloin minulle ei vielä kerrottu, mistä elokuvasta on kyse. Myöhemmin asia sovittiin Solarin kanssa, mutta kokemuksesta tajusin, että yhden miehen harteille homma olisi liian iso, joten toivoin toista rekvisitööriä kaveriksi. Ilokseni sain kuulla Koistisen Merjan olevan mukana", Mäki kertaa.

"Nyt olemme tehneet hienoisen työnjaon, jossa Merja päivystää kameran vierellä ja minä hoidan enemmän tätä muuta. Jako perustuu muun muassa fysiikkaan. Meillä on paljon raskasta roudattavaa, johon minä sovellun paremmin."

Jyrki Mäki on nykyään niin sanottu vapaa taitelija, mutta työskenteli aikaisemmin Poemin palkkalistoilla järjestäjänä kolmisen vuotta. Suurempia elokuvia, joissa hän on ollut mukana, ovat muun muassa Kuka lohduttaisi Viiviä, Rölli ja Metsänhenki sekä Mosku.

"Dark Floors -elokuva on siitä erilainen, että kaikki keskittyy yhteen paikkaan eli rekvisiittaa ei tarvitse kuljetella pitkin metsiä, kuten Moskussa tai Röllissä. Ainoa yhdistävä tekijä on aikataulu eli alituinen kiire."

Rekvisitööriltä vaaditaan monenlaisia erityistaitoja, täytyy osata maalata, naulata, hioa ja ajaa kuorma-autoa, mutta erityisesti hänen on sopeuduttava muun ryhmän työtahtiin.

"Aina kun kuluu Poikki!-komento, niin sähköpora laulaa. Kuvausten aikanahan täytyy olla täysin hiljaista", hän naurahtaa. "Minulla ei ole puusepän tai muun käsityöalan koulutusta. Tässä työssä tekemällä oppii, ja bändihommissa olen tutustunut roudaamiseen ja sähköjohtoihin. Oman puutalon remontti antaa myös hyvää pohjakoulutusta."

Dark Floors -elokuvassa erityisesti sairaalavälineet ovat tulleet Mäelle tutuksi.

"Lähisairaaloiden henkilökunta on avuliaasti antanut meidän tutustua esimerkiksi oikeaan röntgenhuoneeseen. Otamme siitä kuvat ja siirrämme sitten vastaavat laitteet oikeille pakoilleen lavasteisiin. Tavaran määrä on loputon. Suuri kiitos kaikille meitä auttaneille sairaaloille", Mäki huikkaa.

Lordi-leffan ansiosta tai syystä Mäeltä on jäänyt erityisen vähän aikaa muulle elämälle. Esimerkiksi muutama bänditreeni on täytynyt jättää väliin.

"Normaalisetti on kuosissa, mutta en ole päässyt treenaamaan esimerkiksi upouusia biisejämme. Uutta levyähän varten niitä treenaillaan, mutta milloin se ilmestyy, sitä ei tiedä kukaan."