Taide: Ou­lu­lai­nen Elsi Tau­riai­nen jul­kai­si maa­laus­vi­deon ja sai 100 000 seu­raa­jaa

Neuvottelutaito: Oulun po­lii­sin neu­vot­te­lu­ryh­män vetäjä kertoo tiu­kim­mat ti­lan­teen­sa

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Rehula: Hoi­ta­ja­muu­tok­sen taus­tal­la säästöt ja kuntien toive

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) sanoo, että vanhuspalvelujen hoitajamitoitusta pitää kiristää hallitusohjelmassa sovitun säästötavoitteen...

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) sanoo, että vanhuspalvelujen hoitajamitoitusta pitää kiristää hallitusohjelmassa sovitun säästötavoitteen vuoksi.

Hallitus tavoittelee kiristyksellä 70 miljoonan euron säästöjä vuoteen 2019 mennessä. Uuden mitoituksen on määrä olla käytössä vuonna 2017.

Rehulan mukaan myös kunnista on tullut toistuvasti viestiä siitä, että kunnat haluavat katsoa mitoituksen itse.

- Kuntakentästä on tullut jatkuva viesti siitä, että miksi pitää säännellä ja ohjata, ettekö te luota meihin, että me osattaisiin tehdä nämä asiat.

Ministeri huomauttaa, että useissa kunnissa hoitajia on selvästi enemmän kuin suositeltu määrä, joka on vähintään 0,5 hoitajaa kutakin asiakasta kohti.

- Kun näitä selvitettiin edellisen hallituksen aikana, niin se skaalahan on hyvin laaja.

Rehula korostaa, että muutoksen valmistelu on nyt käynnissä, eikä vielä osata sanoa tarkalleen, miten muutos toteutetaan ja tavoitetaanko 70 miljoonan säästö sillä tarkalleen. Vanhuspalveluihin on tekeillä muitakin muutoksia.

- Omaishoitajuutta pitää muuttaa ja kotipalveluihin pitää panostaa. Tämä on yksi osa tätä kokonaisuutta.

Rehulan mukaan on mahdotonta antaa yleispätevää vastausta siihen, mistä kohtaa jo nyt monissa paikoissa liian suureksi koettua työtaakkaa voidaan keventää, jos hoitajien määrä vähenee.

- Tunnistan täysin sen, kuinka tiukoilla siellä ollaan. Mutta toinen puoli on, että meillä on hyviä esimerkkejä siitä, että näillä nykyisilläkin toimintamalleilla ei olla niin tiukoilla vaan on aikaa. Tämä on yksi tavoite, että kunnat saisivat sitä toimintavapautta, sitä haetaan.

Hoitajat vastustavat kireämpää hoitajamitoitusta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vastustaa suunnitelmia heikentää vanhustenhoidon laatua. Minimihenkilöstömitoitukseksi suunnitellaan 0,4:n tasoa. Jo nykyinen vähimmäismitoitus 0,5 on liiton mielestä liian pieni ja tarkoittaa lähinnä säilytystä.

Jos henkilöstömäärä vähenee entisestään, on tilanne vaarallinen, liitto arvioi tiedotteessaan.