Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Kulttuuri: Ou­lu­lai­nen Emilia Laa­ti­kai­nen kisaa Sar­ja­ku­va-Fin­lan­dias­ta

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Rehn pal­jas­taa Hor­net-kaup­po­jen jät­ti­pi­mi­tyk­sen – ”E­rit­täin ruma temppu”

Elisabeth Rehn kertoo yli 22 vuotta myöhemmin, minkälaisia likaisia temppuja hän teki silloisena puolustusministerinä yhdessä Esko Ahon ja Iiro Viinasen kanssa.

Tuoreen kirjan mukaan Hornetit hankittiin viime hetkellä
Tuoreen kirjan mukaan Hornetit hankittiin viime hetkellä
Kuva: Tapio Maikkola

Elisabeth Rehn kertoo yli 22 vuotta myöhemmin, minkälaisia likaisia temppuja hän teki silloisena puolustusministerinä yhdessä pääministeri Esko Ahon ja valtiovarainministeri Iiro Viinasen kanssa, jotta Suomeen hankittiin 13 miljardin markan F/A-18 Hornet -hävittäjät.

Rehn, 79, kertoo uutuuskirjassa Lillan – Elisabeth Rehnin epätavallinen elämä, että päätös hävittäjähankinnasta valmisteltiin pimennossa. Ahon, Viinasen ja Rehnin lisäksi muut ministerit ja kansanedustajat jätettiin valmisteluista tarkoituksella ulkopuolelle.

”Elisabethin mukaan hallituksen johdossa oli katsottu, että tässä alkaa taloustilanne olla niin huono, että aikaa ei ole mihinkään mutinoihin tai informointeihin. Päätös valmisteltiin pimennossa ja vietiin läpi pikavauhtia, poikkeuksellisella tavalla. Hävittäjäpäätös päätettiin tietoisesti pitää pienessä piirissä ja julkisuudelta piilossa. Pelättiin, että se ei etene mihinkään, jos laajat kansanedustajajoukot tai muut päästetään debatoimaan asiasta. Esimerkiksi konetyypin valinnasta tiesi vain vain noin tusinan verran ihmisiä”, kirjassa kerrotaan.

Rehnin mukaan päätös Hornet-hankinnoista nuijittiin lopulta läpi niin rivakasti, etteivät kansanedustajat ehtineet saada yksityiskohtaista tietoa Suomen historian suurimmasta asekaupasta.

”Se oli vaan, että nyt ei mitään eikä ketään kuulla. Minusta se oli valtavan rumasti tehty heitä kohti, mutta itsehän sitä olin tekemässä. Tiedostin kyllä sen, että tällaista ei päätöksenteko saa demokratiassa olla. Suurimmalle osalle ministereistä tämä tuli aivan yllätyksenä. Ministereille ei ollut annettu mahdollisuutta hankkia lisätietoa, joka oli erittäin ruma temppu. Niin jouduttiin tekemään, jotta tämä saatiin läpi”, Rehn sanoo kirjassa.

Kirjan mukaan Hornetit hankittiin viime hetkellä, sillä laman kouriin pudonneessa Suomessa ei olisi voitu tehdä niin jättimäistä hankintaa enää muutamaa kuukautta myöhemmin.

Kirjassaan Elisabeth Rehn kertoi myös joutuneensa tappouhkauksen kohteeksi.