Pääkirjoitus

Realismi alkoi palailla pätkittäin – Postia koskevaa kiistaa pitää hakea Postin sisältä

Täysin suhteettomiin mittoihin paisunut Postin työmarkkinakiista näytti maanantai-iltana liikkuvan kohti ratkaisua.

-
Kuva: Vesa Joensuu

Täysin suhteettomiin mittoihin paisunut Postin työmarkkinakiista näytti maanantai-iltana liikkuvan kohti ratkaisua.

Katse kääntyi sinne minne pitikin eli Postin sisälle. Viikkojen sähellyksestä jää osapuolille paljon opittavaa.

Umpisolmussa viikonlopun jäljiltä ollut Postin työehtosopimuskiista näytti maanantaina liikahtavan kohti ratkaisua. Sen avainta haettiin sieltä, missä kiistan ydin on eli lähinnä Postin sisältä.

Tiedot esillä olleista ratkaisumalleista vaihtelivat iltapäivän ja illan mittaan. Helsingin Sanomat kertoi illalla, että kiistan ytimessä olevat 700 pakettilajittelijaa jäisivät Posti Oy:n tytäryhtiön eli Posti Palvelut Oy:n töihin mutta heidän kohdallaan ei noudattaisi Medialiiton ja Teollisuusliiton välistä työehtosopimusta, jotka Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau on kammoksunut.

Ratkaisun synty jäi myöhäisen illan ja mahdollisesti tiistain päätösten varaan.

Entiset Posti Oy:n pakettilajittelijat siirrettiin aiemmin tänä vuonna työkustannusten alentamiseksi Posti Palvelut Oy:hyn, joka puolestaan on järjestäytynyt Medialiittoon. Paussa ja muissakin palkansaajajärjestöissä siirto on tuomittu "työehtoshoppailuksi".

Maanantain käännettä voi synkän sunnuntain jälkeen pitää yllätyksenä. Vielä sunnuntai-iltana valtakunnansovittelijan toimistossa vallitsi ankea tunnelma, kun neljän työmarkkinakonkarin sovintoesitys sitkeään kiistaan oli vetänyt vesiperän.

Tämä merkitsi Postin lakon jatkumista ja laajenemista, maanantaina päälle vyöryneitä uusia tukitoimia, ja vielä näköpiirissä tulossa olevia, vientiä ja matkustajajunaliikennettäkin halvaannuttavia lisätoimia. Metsäteollisuus ry ilmoitti, että loppuviikoksi suunniteltujen tukilakkojen aiheuttamat menetykset nousisivat yli 30 miljoonaan euroon päivässä.

Konkarinelikkoon kuulunut SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen tiivisti kokonaisuuden sunnuntaina todeten, että yhteiskunnalle kiistasta aiheutuvat tappiot eivät ole missään suhteessa varsinaisen riidan kokoon.

Samalta asia varmasti on näyttänyt myös lukuisten kansalaisten ja yritysten näkökulmasta. Paisuvat uhkakuvat ilmeisesti toimivat herätyksenä, joka havahdutti keskeiset osapuolet nopeasti uuteen sovun hakuun.

Sunnuntaina epäonnistumista vyörytettiin Medialiiton kontolle, joka oli vienyt ulkoistetut pakettilajittelijat halvemman työehtosopimuksen piiriin eikä halunnut taipua työmarkkinakonkarien toiveisiin. Medialiitto ei lähtenyt mukaan ratkaisumalliin, jossa Posti Palvelut Oy:n väelle olisi maksettu parin vuoden ajan palkkoja Paun ja sen neuvottelukumppanin Palvelualan työantajien eli Paltan sopimuksen mukaan.

Olisi kuitenkin ollut erikoista, jos Medialiiton olisi pitänyt kuitata lasku Paun ja Postin erimielisyydestä.

Toisin kuin vain muutamia päiviä sitten pääministeri Antti Rinne (sd.) kommentoi tilannetta maanantaina sordiino päällä. Hän totesi suomalaisviestimille Moskovassa, että on osapuolten tehtävä löytää ratkaisut.

Vielä viime viikolla Rinne julisti eduskunnassa, ettei hallitus salli työehtoshoppailua. Rinteen ja omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron (sd.) poukkoilevat kannanotot ovat tähän mennessä lähinnä hämmentäneet herkkää tilannetta.