Ra­vin­to­loit­si­jat Jussi Kurkela ja Jenny Mar­ja­kan­gas ke­rää­vät marjoja ja sieniä met­säs­tä, vaih­tu­va ruo­ka­lis­ta löytyy lii­tu­tau­lul­ta

Jussi Kurkelan valtakunnassa ravintola Ostroferian keittiössä on iltapäivällä täysi tohina päällä, vaikka arki-illan ensimmäiseen kattaukseen on reilusti aikaa.

Jussi Kurkelan ja Jenny Marjakankaan ravintolassa ruokaa tehdään sesongin parhaista raaka-aineista.
Jussi Kurkelan ja Jenny Marjakankaan ravintolassa ruokaa tehdään sesongin parhaista raaka-aineista.
Kuva: Pekka Peura

Jussi Kurkelan valtakunnassa ravintola Ostroferian keittiössä on iltapäivällä täysi tohina päällä, vaikka arki-illan ensimmäiseen kattaukseen on reilusti aikaa.

Taikinakone vaivaa leipätaikinaa ja Kurkela vispaa käsin suklaamoussea. Äitiyslomalla oleva Jenny Marjakangas touhuaa omassa valtakunnassaan salin puolella ja vilkuilee kopassa nukkuvaa, joulukuussa syntynyttä Väinö-vauvaa.

Oululaispariskunnan vuosi sitten perustaman Ostroferian menestys Viisi Tähteä-sivuston 50 parasta ravintolaa -äänestyksessä on kiirinyt oululaisten korviin: pöytävaraukset ovat lisääntyneet menestyksen myötä.

Ravintola-alan ammattilaisten äänestyksessä Ostroferia pärjäsi oululaisravintoloista parhaiten ja sijoittui sijalle 29. Listalle pääsi yhteensä kolme pohjoissuomalaista ravintolaa, Sky Ounasvaara Rovaniemeltä sijalle 35 ja oululainen ravintola Hugo sijalle 46. Kymmenen eniten ääniä saaneiden joukossa on yhdeksän ravintolaa Helsingistä.

Kurkela ja Marjakangas ovat varsin tyytyväisiä saavutukseen.

– Ammattilaiset arvostavat sitä mitä teemme. Korkeampi sijoitus olisi kelvannut, mutta äänestys oli reilu. Ensi vuonna petraamme sijoitusta.

Lakat suolta ja sienet metsästä

Ostroferian ruokalistaa ei kuuluteta kirkossa. Lista elää parin viikon sykleissä ja voi vaihtua jopa illan aikana. Päivän menu löytyy ravintolan seinältä liitutaululta.

– Jos lista olisi julkinen, se toisi meille ongelmia. Julkinen ruokalista sitoo ja vie meiltä kyvyn tehdä hyvää ruokaa sesongin parhaista raaka-aineksista.

Syksyn sadonkorjuuaika on rankinta työaikaa. Silloin pariskunta vetää hiki hatussa aamuvarhaisesta yömyöhään. Joulusesongin jälkeen helpottaa, kun metsä on lumen peitossa.

– Haemme lakat suolta ja sienet metsästä. Oulussa kerätään metsästä pelkkää priimaa ja raaka-aineiden saatavuus on Helsinkiä parempi.

Kurkela miettii blini-sesongin jälkeistä aikaa ja uusia annoksia. Ruuissa on paljon viime vuodelta tuttuja teemoja.

– Oulua on mukana yhä enemmän. Vaikka annokset eivät ole oululaisia, raaka-aineet ovat.

Uuden ruoka-annoksen tarina syntyy Kurkelan päässä siinä vaiheessa, kun kokki tarjoilee annoksen asiakkaalle.

– Silloin ymmärrän, miksi olen tehnyt niin kuin olen tehnyt.

Kurkela ei tavoittele ruuan valmistuksessa erikoisia annoksia tai makuja.

– Erikoisuuden tavoittelu ei ole erottautumisen syy. Teen ruokaa maku edellä.

Ravintola ja lapset elämän keskiössä

Vaikka Kurkela ja Marjakangas ovat asuneet ja työskennelleet Helsingin parhaissa ravintoloissa ja saaneet oppinsa tunnetuilta keittiömestareilta ja hovimestareilta, Oulu veti pidemmän korren.

– Jos tuote on hyvä, jengi tulee syömään, olkoon ravintola Helsingissä tai Oulussa. Helsingin ongelma on ravintolan lyhyt elinkaari. Uutta pitää keksiä kaiken aikaa.

Asiakkaana oululainen ei Kurkelan mielestä eroa helsinkiläisestä asiakkaasta.

– Oululainen tunnistaa hyvän ruuan siinä missä helsinkiläinen.

Kurkela peräänkuuluttaa Italian maakuntien mukaisen alueellisen keittiön mallia myös Suomeen.

– Alueellisia ruokia on Oulussakin useita, mutta toivon vielä selkeämpää erottautumista.

Kurkelan ja Marjakankaan elämä pyörii ravintolan ja lasten ympärillä. Harrastukset jäivät, kun Ostroferia avattiin.

– Ensi kesänä on tarkoitus mennä naimisiin ja viettää lomaa Ranskassa.

Ostroferian tiimi

Jussi Kurkela

Syntynyt vuonna 1982 Kemissä.

Ravintolakokki, Tornion ammattikoulu 2003.

Työskennellyt Helsingissä muun muassa Demossa ja Murussa sekä Oulussa Matalassa ja Seurahuoneella.

Jenny Marjakangas

Syntynyt 1989 Vihannissa.

Tarjoilija, Oulun seudun ammattiopisto, Myllytullin yksikkö 2008.

Työskennellyt Helsingissä Groteskissa sekä Oulussa Matalassa ja Seurahuoneella.

Marjakankaan ja Kurkelan perheessä on kaksi lasta, reilun kuukauden ikäinen Väinö ja kaksivuotias Olavi.