Ras­va­mak­sa jo joka nel­jän­nel­lä Suo­mes­sa

Joka neljännellä aikuisella suomalaisella on rasvamaksa. Maksansiirtojen tarve on Suomessa kasvanut viime aikoina nopeasti jopa 50 prosentilla. Maksansiirtoja tehdään vuosittain 50, vaikka tarve olisi 70.

Viidennes suomalaisista on antanut suostumuksen elinluovutukseen ja vahvistanut asian elinluovutuskortilla.
Viidennes suomalaisista on antanut suostumuksen elinluovutukseen ja vahvistanut asian elinluovutuskortilla.

Joka neljännellä aikuisella suomalaisella on rasvamaksa. Maksansiirtojen tarve on Suomessa kasvanut viime aikoina nopeasti jopa 50 prosentilla.

"Suomessa tehdään vuosittain noin 50 maksansiirtoa, kun tarve olisi 70. Muissa pohjoismaissa siirtoja tehdään väestömäärään nähden enemmän", kertoo professori, ylilääkäri Krister Höckertstedt Hyksin kirurgisesta sairaalasta.

Rasvan kertyminen maksaan ei anna mitään oireita. Kymmenellä prosentilla rasvamaksa johtaa maksatulehdukseen ja pitkittyessä joskus maksakirroosiin. Pahimmillaan maksan toiminta loppuu kokonaan. Silloin sairaus johtaa ilman maksansiirtoa kuolemaan.

Myös ylipainosta johtuva diabetes lisää nopeasti munuais- ja maksasiirtojen tarvetta. Esimerkiksi uutta munuaista odottaa parhaillaan 300 suomalaista, vaikka sopivia luovuttajia etsitään tarvittaessa Pohjoismaiden laajuisesti.

Kaikille siirrännäistä ei löydetä ajoissa. Joka vuosi kymmeniä ihmisiä kuolee odottaessaan sopivaa siirrännäistä. Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta on valmis ottamaan vastaan siirtoelimen, jos sairauden hoito edellyttäisi sitä. Kuitenkin vain viidennes suomalaisista on antanut suostumuksen elinluovutukseen ja vahvistanut asian elinluovutuskortilla.