Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Kulttuuri: Ou­lu­lai­nen Emilia Laa­ti­kai­nen kisaa Sar­ja­ku­va-Fin­lan­dias­ta

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Rasvaa, älä raspaa – hal­kei­le­va iho on portti vi­rus­pe­räi­sil­le syy­lil­le ja kiu­sal­li­sel­le jal­ka­sil­sal­le

Talven kuivattamat jalat kiittävät tuhdista voiteesta. Raspaaminen altistaa kovettumille, ihorikoille ja siten myös syylille ja jalkasienelle.

-
Kuva: Jarno Pellinen

Talven kuivattamat jalat kiittävät tuhdista voiteesta. Raspaaminen altistaa kovettumille, ihorikoille ja siten myös syylille ja jalkasienelle.

Jos mielii pitää jalkojen ihon kunnossa ympäri vuoden, rasvapurkilla on syytä käydä ahkerasti varsinkin näin talvisaikaan.

Kuivuus altistaa jalat kovettumille, halkeamille ja känsille. Rikkoutunut ja halkeileva iho on samalla portti virusperäisille syylille ja kiusalliselle jalkasilsalle.

Raspit, hohkakivet ja hiomarullat joutavat jalkaterapeutin mukaan roskiin. Raspaaminen ei poista kovettumia tai halkeamia, vaan päinvastoin lisää niitä.

– Kovettumat syntyvät, kun ihoon kohdistuu painetta, puristusta ja hankausta. Iho puolustautuu näitä vastaan paksuuntumalla. Raspaaminen on sekä hankaamista että painetta, joten raspaamalla ihminen itse aiheuttaa jalkoihinsa lisää ongelmia, jalkaterapeutti, dosentti Minna Stolt Turun yliopistosta sanoo.

Kovettumat ja halkeamat

Kovettumat ovat ihon paksuuntumia, jotka saattavat tuntua jaloissa kuin pieniltä nappuloilta. Kovettumia syntyy usein erityisesti päkiän alueelle, varpaisiin ja kantapään ulkosyrjille. Oikein kuivien kantapäiden iho voi alkaa myös halkeilla.

-

Kovettumien, halkeamien ja känsien ensisijainen ennaltaehkäisy on ahkera rasvaus.

Jos rasvaisinkaan perusvoide ei riitä jo syntyneiden vaivojen hoitokeinoksi, vaihda voiteeseen, johon on lisätty ureaa tai karbamidia.

– Nämä sekä kosteuttavat että pehmittävät ihoa, Stolt sanoo.

Oikein paksujen kovettumien hoitoon voidaan käyttää salisyylipitoisia voiteita.

Känsät

Känsät syntyvät jaloissa alueille, joissa kuormitus on suurinta.

– Känsä alkaa muodostua, kun ihon pehmytkudos hankaa luista uloketta vasten, Minna Stolt sanoo.

Usein känsä syntyykin pikkuvarpaan syrjään tai varpaiden päihin, joissa luu on lähellä ihon pintaa.

Känsät vaativat muodostuakseen kuivuuden lisäksi myös jalkaterän virheasennon. Stoltin mukaan känsä on aina merkki siitä, että jalan toiminnassa on jokin häiriö.

– Känsiin pelkkä rasvaaminen ei riitä, vaan syy täytyy selvittää esimerkiksi jalkaterapeutin avulla.

Hoidoksi voidaan tarvita jalkavoimistelua tai jalkaterien toimintaa ohjaava pohjallinen, joilla tuetaan jalkaterän lihasten tasapainoa.

Tarkista myös kengät, jotteivät saumat hankaa ihoa niin, että känsä pääsee muodostumaan.

Syylät

Papilloomaviruksen aiheuttamat syylät tarttuvat joko ihokosketuksessa tai pinnan, tavallisimmin lattian, kautta. Syylä tarttuu erityisen herkästi kosteissa paikoissa, joissa kuljetaan avojaloin, kuten uimahalleissa ja yleisissä suihkutiloissa.

Virus pääsee ihoon rikkouman eli esimerkiksi haavan tai halkeaman kautta.

-

Paras keino ennaltaehkäistä syyliä on siis huolehtia siitä, että jalat ovat terveet ja ehjät, käyttää muovisandaaleja yleisissä märkätiloissa ja muutenkin välttää paljain jaloin kävelemistä yleisissä tiloissa.

Hyvää ja tehokasta syylähoitoa ei valitettavasti ole. Kaikkien syylähoitojen tavoitteena on kuitenkin tuhota virusta kantavat solut.

Apteekeista saa ilman reseptiä esimerkiksi trikloorietikkahappoa, muurahaishappoa ja jäädytysainetta, jotka on tarkoitettu syylän poistoon.

– Ne voivat auttaa tai sitten eivät, ihotautilääkäri Håkan Granlund toteaa.

– Varsinkin lapsilla syylät häviävät useimmiten itsestään, kun kehon immuunivaste herää ja häätää viruksen.

Syylä voi häipyä itsekseen viikoissa, kuukausissa – tai ei vielä vuosienkaan jälkeen.

Sinnikkäimmissä tapauksissa ja jos syylä on kivulias, lääkäri voi jäädyttää syylää nestetypellä. Jäädytys toistetaan muutaman kerran ja lisäksi kotona jatketaan hoitoa käsikauppalääkkeillä ja syylän madaltamisella.

– Tosin sekään ei ole helppo, hyvä ja nopea hoito, Granlund sanoo.

Jalkasilsa

Jalkasilsa viihtyy kosteissa ja hautovissa oloissa. Jalkasilsa tarttuu saman tapaan kuin syyläkin eli ihorikon kautta.

Jalkasilsa on sieni-infektio, joka lähtee usein pikkuvarpaan varvasvälistä ja aiheuttaa ihon hilseilyä ja punotusta. Jos tulehdus pääsee oikein pahaksi, koko jalkaterä on kuin vaalean jauhon peitossa. Joskus jalkasilsaan liittyy myös kutinaa tai vesirakkuloita.

Jos jalkasilsan tunnistaa ajoissa, saattaa selvitä apteekin sieni-infektioiden hoitoon tarkoitetuilla käsikauppalääkkeillä.

– Jos jalkasilsa on levinnyt koko jalkaterään, tarvitaan usein lääkärin määräämää sisäistä lääkitystä, Minna Stolt sanoo.

Jos iho varpaiden välissä rikkoutuu herkästi, Stolt suosittelee hankkimaan apteekista desinfioitua lampaanvilla, jota voi kietaista varpaanväleihin.

– Jos iho on rikki ja punottaa, ylimääräinen kosteus siirtyy villaan eikä jää pyörimään varvasväleihin.

Pidä myös huoli, ettet tahtomattasi tartuta jalkasilsaa eteenpäin. Pese sukat kuumassa vedessä, suihkauta apteekista saatavaa desinfiointiainetta kenkiin ja puhdista omat sauna- ja pesutilat desinfioivalla pesuaineella.

Jalat pitävät myös tuuletuksesta

Kosteuta

Huolehdi jalkojen kosteuttamisesta. Käytä rasvaista perusvoidetta. Valitse jalkapohjiin voide, jonka rasvapitoisuus on vähintään 50 prosenttia.

Valitse

Valitse hengittävät ja sopivankokoiset kengät. Nahka on hyvä ja hengittävä kenkämateriaali. Kenkä on sopivankokoinen, kun pisimmän varpaan päässä on sentti tyhjää tilaa.

Käytä

Käytä sisällä sukkia tai kevyitä sisäkenkiä, jotta jalat tuulettuvat päivän aikana.

Tarkista

Tarkista, etteivät sukat kiristä. Sukissa pelkkää puuvillaa parempi vaihtoehto on sekoitemateriaali, joka pitää ihon kuivana ja siirtää kosteutta.

Pese

Pese sukat vähintään 60 asteessa. Vältä voimakkaita pesuaineita, jotka voivat kuivattaa jalkojen ihoa entisestään.

Syö ja juo

Myös ravinnolla ja riittävällä veden juomisella on vaikutusta ihon kosteustasapainoon.

Käytä yleisissä pesutiloissa muovisandaaleja tartuntojen ehkäisemiseksi.

Termit tutuiksi

Papilloomavirus eli HP-virus aiheuttaa hyvänlaatuisia kasvaimia eli syyliä. Virus tarttuu pienien haavojen tai muiden ihorikkojen kautta.

Urea eli toiselta nimeltään karbamidi on kosmetiikkatuotteissa teollisesti valmistettu yhdiste, jonka tehtävä on sitoa vettä ja näin säilyttää ihon kosteus.

Salisyylihappo pehmentää kovettunutta ihokerrosta. Voidaan käyttää paikallisesti myös syylien ja känsien hoitoon.

Trikloorietikkahapon vaikutus syylän poistossa perustuu kemialliseen kuorintaan.

Muurahaishappo eli metaanihappo imeytyy syylään ja kuivattaa sen.

Käsikauppalääkkeillä eli itsehoitolääkkeillä tarkoitetaan apteekeissa ilman reseptiä myytäviä lääkkeitä.

Lähde: Jalkaterapeutti, dosentti Minna Stolt