Ra­sin­kan­gas otti tan­go­ki­san voiton duu­ril­la eikä tuu­ril­la

Kempeleläinen säveltäjä Jussi Rasinkangas voitti Tangomarkkinoilla pidetyn Tangon sävellys- ja sanoituskilpailun vuosia vanhalla sävellyksellä. Kokeneella musiikintekijällä on jo melkoinen kokoelma erilaista musiikkia joululauluista tangoihin.

Jussi Rasinkangas teki ensin Häätangon melodian, minkä jälkeen Pekka Eronen kirjoitti sanat. Säveltäjän mukaan helpompaa on tehdä toisinpäin.
Jussi Rasinkangas teki ensin Häätangon melodian, minkä jälkeen Pekka Eronen kirjoitti sanat. Säveltäjän mukaan helpompaa on tehdä toisinpäin.

Tangomarkkinoiden Tangon sävellys- ja sanoituskilpailun voitto tuli kempeleläissäveltäjä Jussi Rasinkankaalle yllätyksenä.

Ensinnäkään hän ei ole konkari tangojen säveltämisessä. Oman arvionsa mukaan Rasinkangas on säveltänyt alle kymmenen tangoa. Toisekseen kilpailun voittoveisuksi valittu Häätango on neljä vuotta vanha sävellys, joka kaivettiin esiin kilpailua varten. Kolmanneksi sävellys- ja sanoituskilpaan lähetettiin 175 teosta.

Rasinkankaalla on vaikeuksia selittää, mikä Häätangossa vetosi tuomaristoon, sillä kilpailun raati ei perinteisesti anna palautetta ja kappale on vasta saanut julkisen ensi esityksensä.

"Tutut ja sukulaiset ovat tietysti kehuneet", Rasinkangas naurahtaa vaatimattomasti. Hän kuvailee voittokappaletta juhlalliseksi, melodisesti laaja-alaiseksi ja yllättäväksi. Laulajalle sävellys tarjoaa haastetta. Voiton jälkeen sen levytti viime vuoden tangokuningatar Anna Talikainen.

"Se ei ole perinteinen suomalainen tango. Suomalainen tango tuntuu menevän yleensä d-mollissa, mutta tämä on duuriin tehty", Rasinkangas analysoi.

Hyvän tangon reseptiä on Rasinkankaan mukaan on vaikeaa antaa tarkkaa. Yksi asia on kuitenkin selvä.

"Tekstin ja sävellyksen on oltava samaa paria." Häätangon sanat teki Pekka Eronen.

Rasinkangas on sanoittanut itse vain muutaman laulun, mutta osaa antaa sitäkin suuremman arvon tekstittäjille. "Ilman tekstejä ei olisi laulujakaan."

Pienen pohdinnan jälkeen Rasinkangas toteaa, että lopulta vain mieleen jäävä teksti voi taata kappaleelle pitkän iän tanssilavoilla ja radiossa.

Pitkää ikää säveltäjä toivoo myös omalle Häätangolleen. Vaikka sävellyskilpailun voitto toi rahaa ja levytyksen, hienoin palkinto Rasinkankaalle olisi se, että voittoveisua esitettäisiin Tangomarkkinoilla jatkossakin. Rasinkankaan mukaan tangoja ei kannata Suomessa juuri säveltää, sillä niitä levytetään hyvin vähän.

"Iskelmä minun leipäni tuo."


Tuurilla ei tangovoitto
tullut, vaikka Rasinkangas yllättyi tunnustuksesta. Vuodesta 1988 saakka säveltäneellä Rasinkankaalla on Teoston listoilla yli tuhat sävellystä, kaikkea lastenlaulujen, joululaulujen ja iskelmän väliltä.

Hän sanoo pyörittelevänsä kappaleideoita päässään jatkuvasti. Työtä tehdään tiedostamatta vaikka ruudun ääressä. Joskus kaikki onnistuu, joskus ideat eivät tule nuottiviivastolle käskemälläkään. "Jos jokin asia ei suju, sen kanssa ei kannata jäädä vääntämään, vaan siirtyä seuraavaan."

Ahkerinkin säveltäjä tarvitsee lepoa. Sitä Rasinkangas etsii synnyinseudultaan Kestilästä, jossa hän viettää kesäisin paljon aikaa mökillään.

"Siellä ei ole sähköjä. Siellä ei tehdä demoja."