Ranuan eläin­puis­ton ai­tauk­ses­ta ka­ran­nut karhu lo­pe­tet­tiin

Ranuan eläinpuistossa on jouduttu lopettamaan nelivuotias ruskeakarhu-uros.

Ranuan eläinpuistossa on jouduttu lopettamaan nelivuotias ruskeakarhu-uros.

Karhu oli päässyt aitauksesta ulos, kun aitauksen verkkoa tolpassa kiinnipitänyt pultti oli antanut periksi. Karhu oli saanut verkkoa puskettua auki sen verran, että se pääsi aitauksen ulkopuolelle.

Karhu pyrki takaisin aitaukseensa, mutta eläinpuiston henkilökunta joutui lopettamaan karhun yleisen turvallisuuden vuoksi.

Tapaus sattui seitsemän aikaan maanantaiaamuna.

"Meillä on yksiselitteiset ohjeet vaarallisten eläinten karkaamistilanteen varalta. Ruskeakarhu kuuluu vaarallisuusluokkaan 1, ja tämä luokan eläimet lopetetaan mahdollisimman nopeasti, mikäli ne tavataan aitauksen ulkopuolella", sanoo intendentti Mari Heikkilä.

Heikkilä harmittelee tapausta.

"Toki kun eläin oli pyrkimässä takaisin aitaukseen, kävi mielessä että voisiko sen nukuttaa ja siirtää takaisin. On kuitenkin mahdotonta tietää miten karhu olisi reagoinut nukutukseen, se olisi voinut paeta metsään jonnekin tavoittamattomiin. Ainoa oikea ratkaisu oli lopettaa se. Riskejä ei voida ottaa."

Ei ole myöskään sanottua, että karhu olisi päässyt samaa reittiä takaisin aitaukseen.

"Verkko oli taipunut ulospäin, eikä se välttämättä olisi päässyt takaisin. Tai sitten karhu olisi voinut liikkua edestakaisin aitauksesta rikkinäisen verkon ja kuka sen aidan silloin olisi voinut korjata."

Heikkilän uralla ei ole sattunut vastaavaa tapausta isojen petojen kanssa.

"Olisi saanut jäädä tapahtumatta. Nämä ovat tuttuja eläimiä ja työkavereita."

Karhu oli jo parisataakiloinen ja sukukypsä yksilö.

Ranuan eläinpuiston aitaukset tarkistetaan tapauksen johdosta.

"Aitojen pitää pystyä pitämään eläimet sisällä. Tolpan pultti petti metallin väsymisen vuoksi. Nyt mennään varmistuksen varmistuksen kautta."