Yleisurheilun EM-kisat: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Murto ja dead­li­ne eli voisiko Suomi siirtyä län­ti­sen Eu­roo­pan aikaan?

Pääkirjoitus: Tark­kaa­vai­suus her­paan­tui – valtio luotti For­tu­min osaa­mi­seen so­keas­ti

Rak­si­lan K-Ci­ty­mar­ket ja Jounin Kauppa ää­ri­oi­keis­ton mai­nok­ses­sa – ”Olihan se jär­ky­tys, koska emme missään nimessä ole tuom­moi­ses­sa mukana”

Kummankin kaupan logo koristaa itsenäisyyspäivänä Oulussa järjestettävän tapahtuman mainosta.

Raksilan Citymarket oli liitetty luvatta Suomen kansa ensin -puolueen tapahtumailmoitukseen.
Raksilan Citymarket oli liitetty luvatta Suomen kansa ensin -puolueen tapahtumailmoitukseen.
Kuva: Kerkko Konola

Oulun Raksilan K-Citymarket ja Kolarin Äkäslompolossa sijaitseva Jounin Kauppa vedettiin mukaan äärioikeiston tapahtumailmoitukseen. Kummankin kaupan logo koristaa itsenäisyyspäivänä Oulussa järjestettävän tapahtuman mainosta.

Tapahtuman järjestäjä on mainoksen mukaan Suomen kansa ensin -puolue. Tapahtuman tukijana on katupartioporukka Soldiers of Odin. Suojelupoliisi on aiemmin kertonut, että porukalla on muun muassa näyttänyt olevan kytköksiä uusnatseihin. 

Raksilan K-Citymarketin kauppias Marja Hentilä kertoo, että kauppa ei ole missään nimessä mukana tapahtumassa. Hän irtisanoutuu mainoksesta ja tapahtumasta täysin. 

– Emme millään tavalla osallistu tämmöisiin tapahtumiin. Minuun henkilökohtaisesti ei olla otettu yhteyttä, Hentilä kertoo. 

Sen sijaan tavaratalon johtajaan yhteyttä oli otettu. Hentilän mukaan johtaja oli kieltäytynyt lähtemästä mukaan tapahtumaan. 

Miten kaupan logo sitten päätyi mainokseen? Sitä kauppa nyt Hentilän mukaan selvittää. 

Kauppias havaitsi tapauksen keskiviikkona Facebookissa. Yllätys ei ollut iloinen. 

– Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana. 

Kaleva keskusteli tapauksesta sekä Suomen kansa ensin -puolueen puheenjohtaja Riikka Salmen että aktiivijäsen Vesa Kivistön kanssa. Puolueesta vakuutetaan Kalevalle, että K-Citymarketista oli luvattu tapahtumaan ruokailuvälineet, joista voi jakaa ruokaa.

Asiasta ei ole mustaa valkoisella, sillä tästä oli Vesa Kivistön mukaan sovittu puhelimitse. Hänenkään mukaansa asiasta ei oltu yhteyksissä suoraan kauppiaan kanssa.

Kivistön mukaan K-Citymarketin logon käytöstä mainoksessa ei oltu todennäköisimmin sovittu mitään, vaan se on ilmeisesti lipsahtanut mainokseen vahingossa.

Jounin Kauppa julkaisi keskiviikkona Facebookissa videon, jossa se selventää omaa osuuttaan jupakkaan. 

Kauppias Sampo Kaulanen kertoo, että häneen oltiin yhteydessä ja kysyttiin avustusta kodittomille ja vähävaraisille. 

Kaulanen sanoo kuvitelleensa, että hän lähti tukemaan hyväntahtoisesti vähävaraisia ja kodittomia eikä ollut tietoinen, minkälainen järjestö Soldiers of Odin on. 

– Tänään on näköjään paska iskenyt tuulettimeen, Kaulanen sanoo videolla.

Suomen kansa ensin -puolueen mukaan Soldiers of Odin on tapahtumassa mukana siten, että se toimittaa sinne soppatykin.

Kauppias kertoo sanoutuvansa irti kaikenlaisesta epäeettisestä toiminnasta ja painottaa, ettei hän ole rasisti. Soldiers of Odiniin hän ei halua ottaa sen enempää kantaa.

– Meidän tarkoitus kauppana oli lähteä tukemaan vähävaraisia ja kodittomia Oulun alueella olevia ihmisiä.

Suomen kansa ensin -puolueen mukaan Kaulanen on saanut julkaistun mainoksen etukäteen nähtäväkseen.

Kaleva ei tavoittanut Kaulasta kommentoimaan.

Tarkennettu kello 16.08: Kaulanen sanoo, ettei tiennyt, minkälainen järjestö Soldiers of Odin on. Suomen kansa ensin -puolueesta hän ei tässä yhteydessä puhunut.

Päivitetty kello 16.24: Lisätty Suomen kansa ensin -puolueen näkemyksiä aiheesta.