Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ra­ken­ta­mi­sen vauhti ei hiivu Oulussa – kes­kus­tas­sa ja sen lie­peil­lä on paljon uu­dis­ra­ken­nus­hank­kei­ta

Rakentamisen kasvuvauhdin uskotaan hidastuvan koko maan mittakaavassa ensi vuonna. Oulussa asunnot käyvät edelleen kaupaksi.

-
Kuva: Jukka Leinonen

Rakentamisen kasvuvauhdin uskotaan hidastuvan koko maan mittakaavassa ensi vuonna.

Oulussa asunnot käyvät edelleen kaupaksi.

Rakennusalan suhdanneryhmä arvioi syyskuun lopulla, että rakentamisen kasvuvauhti hidastuu selvästi ensi vuonna erityisesti asuntorakentamisen vähenemisen takia.

Koko maan mitassa myönnetyt rakennuslupakuutiometrit ovat supistuneet ensimmäisellä puolivuotiskaudella 10 prosenttia vuoden takaisesta. Oulussa vähenemisestä ei kuitenkaan vielä näy merkkejä.

– Kysyntä on yllättävän kovaa, vaikka viime aikoina uutisoinnissa onkin luotu uhkakuvia, Lehto Groupin hankejohtaja Hannes Oksa arvioi.

Oksa uskoo asuntorakentamisen olevan Oulun seudulla vilkasta vielä ensi vuonnakin.

– Oulussa rakentaminen on ollut vähäistä monta vuotta 2010-luvulla, ja sen vuoksi nyt on ollut luontaista patoutunutta kysyntää, Oksa perustelee.

Moneen aiempaan rakennusbuumiin verraten nyt on Oksan mukaan nousemassa poikkeuksellisen paljon uudisrakennushankkeita kaupungin keskustassa tai aivan sen tuntumassa.

Summamutikassa ei kuitenkaan rakennetta. Oksan mukaan kohde vaatii aina tietyn varausasteen, ennen kuin rakentaminen alkaa.

– Usein ennakkovarausaste on noin puolet, Oksa kertoo.

– Kysynnän takia ei ole tarvinnut työmaita viivästyttää, Oksa lisää Lehdon hankkeista.

Lupakuutiot vähenevät

Valtiovarainministeriön johtama rakennusalan suhdanneryhmä arvioi, että koko rakentamisen tuotanto kasvaa 3–4 prosenttia tänä vuonna ja taso säilyy ensi vuonna lähellä tätä vuotta.

Vuoden 2019 rakentamisen kasvun ennustehaarukka on -1…+1 prosenttia.

Myönnetyt rakennuslupakuutiometrit ovat supistuneet ensimmäisellä puolivuotiskaudella 10 prosenttia vuoden takaisesta. Pelkästään asunnoille myönnetyt luvat ovat laskeneet 12 prosenttia.

Lupamäärien kääntyminen laskuun merkitsee rakentamisen hidastumista.

Suhdanneryhmän ennuste tämän vuoden asuntoaloituksille on 42 000–44 000 asuntoa ja ensi vuodelle useita tuhansia vähemmän.

Korjaus- ja infrarakentaminen kasvavat edelleen, mutta aiempaa hitaammin.

Maa- ja vesirakentamisen kasvu jää vähäiseksi, kun nykyhallituksen kärkihankeinvestoinnit loppuvat hallituskauden päättyessä.

Terveydenhuollon rakennusten ja koulujen rakentamisen arvioidaan vauhdittuvan uudelleen.

Rakennusalan suhdanneryhmä arvioi talon-, infrastruktuurin- ja korjausrakentamisen suhdanteiden kehitystä. Ryhmän jäsenet ovat alan keskeisiä viranomaisia ja järjestöjen edustajia.

Lähde: Rakennusalan suhdannetyöryhmä