Tilaajille

Ra­ken­nuk­set ai­heut­ta­vat kol­man­nek­sen kas­vi­huo­ne­pääs­töis­tä, ta­lo­pa­ke­tin os­ta­jat­kin kai­paa­vat eko­lo­gi­sia rat­kai­su­ja – "Hii­li­ja­lan­jäl­jes­sä suurin mer­ki­tys on käytön ajalla"

Hallitusohjelma linjaa, että uudisrakennusten ja asumisen hiilijalanjälkeä koskevan lain olisi oltava voimassa ennen vuotta 2025.

Ympäristöministeriö valmistelee rakennuslupaan liitettävää arviointimenetelmää. Pientalojen osalta asia vielä auki. Rakennukset aiheuttavat kolmanneksen kasvihuonepäästöistä. 

Ympäristöministeriö vastaa ilmastohaasteeseen kehittämällä hiilijalanjäljen arviointimenetelmää rakentamista varten. Talojen elinkaareen liittyvät niin materiaalit, korjaukset kuin purkukin, mutta jostakin on aloitettava. Liikkeelle lähdetään suuremmista uudisrakennuksista.

– Tähän asti on keskitytty vain energiankulutukseen. Nyt on tarkoitus laajentaa tarkastelua ottamaan huomioon rakennuksen koko elinkaari: mitä energiatehokkaammaksi rakennukset tulevat, sitä merkityksellisemmiksi alkavat nousta elinkaaren muut vaiheet, ennen kaikkea rakennusmateriaalien valmistus, toteaa erityisasiantuntija Matti Kuittinen ympäristöministeriöstä.