Pääkirjoitus

Räiskyvä keskustelu eduskunnassa – oppositio ei niele hallitusohjelmaa

Viisi vuorokautta istunut Antti Rinteen (sd.) hallitus esitteli ohjelmansa eduskunnalle varsin terävän sanailun ja välihuuteluiden säestyksellä.

Viisi vuorokautta istunut Antti Rinteen (sd.) hallitus esitteli ohjelmansa eduskunnalle varsin terävän sanailun ja välihuuteluiden säestyksellä.

Ensimmäinen hallituksen ja opposition välinen yhteenotto osoitti, että asetelmia haetaan vielä pitkään.

Eduskunta esiintyi uudenlaisessa asetelmassa ensimmäistä kertaa, kun Antti Rinteen (sd.) johtama viiden puolueen hallitus esitteli täysistunnon alkajaisiksi hallitusohjelmansa kansanedustajille tiistaina.

Voimasuhteet ovat muuttuneet. Viime kauden oppositio eli SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP ovat hallituksessa ja pitkäaikainen hallitusjyrä kokoomus oppositiossa perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin kanssa. Vain keskusta jatkaa hallitusvastuussa.

Puheet olivat kovia puolesta ja vastaan. Samalla paljastui, ettei oppositio ole yhtenäinen.

Kokoomuksella ja perussuomalaisilla alkaa taistelu siitä, kumpi puolue nousee näkyvämpään asemaan hallituksen ulkopuolella.

Suurimmalla oppositiopuolueella perussuomalaisilla on eduskunnassa 39 paikkaa ja mahdollisuus pitää puheenvuoronsa ensimmäisenä. Kokoomuksella on yksi paikka vähemmän ja kakkosasema.

Tiistain keskustelun perusteella perussuomalaiset lähtee vastustamaan vihervasemmistolaiseksi ilmastovouhottajaksi leimaamaansa hallitusta varsin yltiöpopulistisin äänenpainoin.

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron käyttänyt ryhmäjohtaja Ville Tavio muun muassa väitti, että hallitus aikoo myydä valtion omaisuutta ja lähettää myynnistä saamansa rahat Afrikkaan.

Ilmastonmuutos ei perussuomalaisten mukaan edellytä suomalaisilta nykyistä enempää toimia.

Tavio selvästi kipuili siitä, ettei oma puolue kelvannut Rinteen hallitukseen, ja siitä syystä Suomi ajautuu hänestä turmioon.

Viimeaikaiset mielipidemittaukset osoittavat perussuomalaisille yhä kannatusnousua, mutta gallup-menestyksen pitäminen vaatii paljon huolellisempia suunnitelmia haastaa hallitusta mitä ryhmäpuhe osoitti.

Vaikka perussuomalaisilla on kokoomusta enemmän kokemusta hallituksen haastamisesta, kaiken liikkuvan kimppuun käyminen millä tahansa väitteellä ei voi olla syömättä uskottavuutta. Neljä vuotta on pitkä aika rakkikoirana.

Kokoomukselle rooli hallituksen ulkopuolella on ainakin aluksi outo. Edelliskerrasta on kulunut 12 vuotta. Puheenjohtaja Petteri Orpo huomautti viime viikolla, että oppositioasema edellyttää kokoomukselta ”uudenlaista asemoitumista”.

Kokoomus on ruvennut hakemaan tuntumaa vaihtamalla keskeisiä henkilöitä. Eduskuntaryhmää vetää entinen ministeri Kai Mykkänen, ja muun muassa puoluesihteeri Janne Pesonen jätti tehtävänsä.

Eduskunnassa Orpo linjasi, että opposition tärkein tehtävä on tarjota vaihtoehtoja hallituksen esityksille. Orpo kävi hallitusohjelman kimppuun perussuomalaisia uskottavammin. Hän moitti ohjelmaa kestämättömäksi "bluffiksi", jossa tärkeät uudistukset kuten ilmastomuutokseen varautuminen jäävät lopulta tekemättä.

Orpon mukaan hallituksen laskelmat talouden kestävyydestä ovat höttöiset. Orpo kyseli, onko hallitus valmis perumaan menolisäykset, jos työllisyystavoite ei toteudu.