Luitko jo tämän: Junalla Li­min­gas­ta Ouluun ja ase­mal­ta pyö­räl­lä töihin

Voimanosto: Al­zhei­me­rin tauti py­säyt­ti kem­pe­le­läi­sen voi­ma­mie­hen

Pääkirjoitus: Iranin rohkeat naiset tar­vit­se­vat kaiken tuen

Pääkirjoitus

Rais­kauk­set vel­voit­ta­vat pi­tä­mään huolta ka­ve­ris­ta

Facebookissa on käyty vilkasta keskustelua Oulussa viime viikolla tapahtuneesta 15-vuotiaan tytön raiskauksesta.

Facebookissa on käyty vilkasta keskustelua Oulussa viime viikolla tapahtuneesta 15-vuotiaan tytön raiskauksesta.

Tapauksesta on pidätetty 21-vuotias mies, jonka epäillään käyttäneen alkoholia nauttinutta tyttöä seksuaalisesti hyväkseen ja raiskanneen tämän.

Yksistään Oulussa tulee poliisin tietoon viitisenkymmentä raiskausta vuodessa. Luku on suuri, mutta tosiasiassa tapausten määrä on monin verroin tätä korkeampi.

Läheskään kaikki raiskatuksi tulleet eivät tee ilmoitusta poliisille. Varsinkin kotipiirissä tapahtuneet fyysiset väkivallanteot jäävät usein selvittämättä.

Raiskauksessa kysymys on aina vakavasta rikoksesta, jokaisen ihmisen perusoikeuteen kuuluvan ruumiillisen koskemattomuuden loukkaamisesta.

Siksi raiskauksiin on vastattava kovalla kädellä. Niistä on puhuttava, jotta väkivallan kohteeksi joutuneet uskaltavat perätä oikeuksiaan ja että kaikille tulee yksiselitteisen selväksi se, ettei toisen ihmisen fyysistä koskemattomuutta saa loukata.

Raiskauksiin ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyy usein alkoholi. Se ei kuitenkaan vapauta tekijää vastuusta.

Raiskauksia voidaan ehkäistä ennalta koventamalla rangaistuksia ja lisäämällä kiinnijäämisen riskiä.
Tämän lisäksi tarvitaan arkista asennekasvatusta. Vanhempien vastuuta alaikäisten tekemisistä ja menemisistä tuskin koskaan korostetaan liikaa.

Myös ystävien on syytä olla valppaana. Kaveria ei saisi jättää missään tilanteessa. Tavallisin varotoimin voidaan tehdä paljon. Jo se, ettei yöaikaan kuljeta yksin eikä lähdetä tuntemattomien kyytiin, ehkäisee monta ikävää yllätystä.