Raatin ui­ma­hal­li Oulussa vietti per­jan­tai­na 60-vuo­tis­synt­tä­rei­tä – re­mont­ti yli kak­sin­ker­tais­ti kä­vi­jä­mää­rät

Oulun Raatin uimahalli valmistui 14.11.1959. Vuonna 2018 sitä käytti noin 285 000 ihmistä.

Raatin uimahallin allastilat kaksinkertaistuivat remontissa 2009–2010. Myös uudet liikunta- ja kuntoilutilat ovat olleet suuri vetovoimatekijä.
Raatin uimahallin allastilat kaksinkertaistuivat remontissa 2009–2010. Myös uudet liikunta- ja kuntoilutilat ovat olleet suuri vetovoimatekijä.
Kuva: Pekka Peura

Oulun Raatin uimahalli valmistui 14.11.1959. Vuonna 2018 sitä käytti noin 285 000 ihmistä.

Raatin uimahallin 60-vuotissyntymäpäivää juhlittiin perjantaina valokuvanäyttelyllä avajaisista sekä Raatin stadionin historiasta.

Harmonikansoittaja Pertti Haipola ja viulisti Silja Lassila musisoivat, ala-aulassa tarjottiin kahvit, kahviossa syötiin juhlalounas ja Marja Toiviainen muisteli Raatin ensimmäisiä vuosia. Mahdollisuus vesivoimisteluun kuului niin ikään juhlapäivän tarjontaan.

Tapahtuma järjestettiin Oulu oivaltaa -päivän merkeissä. Kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden ideoiman päivän tarkoituksena oli tarjota kaupunkilaisille tilaisuus osallistua ja kokea, miten sivistys Oulussa tänä päivänä toteutuu.

Oulun kaupungin liikuntalaitospäällikkö Matti Rautio kertoo, että Raatin uimahalli on suuren remontin 2009–2010 jälkeen ollut erittäin suosittu sisäliikuntapaikka.

– Allas- ja liikuntatilat muuttuivat kymmenen vuotta sitten ihan täysin ja samalla käyntimäärät 2,5-kertaistuivat. Liikunta- ja kuntosalineliöt ovat olleet suurin tekijä suosion kasvussa, vaikka allastilaakin on entiseen verrattuna tuplasti.

– Uimahalli on helposti saavutettavissa julkisia kulkuneuvoja käyttäen. Pysäköintipaikkoja autoille riittää paljon paremmin kuin esimerkiksi Raksilassa, joka menee tukkoon etenkin silloin, kun alueella on muita suuria yleisötapahtumia.

Raatin uimahallin vuosittaiset kävijämäärät ovat vuodesta 2012 olleet jatkuvasti yli 280 000:n tasolla, kun ne ennen remonttia vaihtelivat 120 000–130 000 välillä.

Viime vuonna Raatin uimahallin palveluita käytti noin 285 000 ihmistä. Kaikkien aikojen ennätys syntyi 2015, jolloin luvuksi saatiin 302 090. Raksilassa kävijöitä on vuosittain noin 600 000.

Oululaiset saavat pian neljännen yleisen uimahallin Raatin, Raksilan ja Vesi-Jatulin lisäksi.

– Linnanmaan uimahallin tilanne näyttää hyvältä. Suunnittelun pitäisi alkaa ensi vuonna ja rakentamisen 2021–2022.

– Hallista tulee Raatin kanssa suunnilleen saman kokoinen, yhtä paljon allastilaa, mutta modernimpaa. Kilpahallia emme tee eikä sinne tule kansainvälisiä kisoja, vaan rakennamme erittäin hyvän hallin kuntoilukäyttöön.

Lokakuun lopulla UKK-instituutti julkisti uudet, kevyemmät liikuntasuositukset. Niiden mukaan lasten ja nuorten tulisi vähentää ruutuaikaa ja istumista. Helsingissä on jo huomattu, ettei selkäuinti enää onnistu nuorisolta yhtä hyvin kuin ennen.

– Panostamme Oulussa lähiliikuntapaikkoihin esimerkiksi yhdessä koulujen kanssa. Niitä voi käyttää myös iltaisin ja viikonloppuisin, sanoo Matti Rautio.