Lukijalta
Mielipide

Pyöräilystä entistä houkuttelevampi liikkumismuoto – miksei rakenneta katettuja pyöräteitä, pyöräilytunneleita?

Parhaillaan Linnanmaan suuntaan rakennetaan uudistettua pyörätietä, baanaa. Pyöräilystä halutaan siis tehdä entistä houkuttelevampi liikkumismuoto.

Parhaillaan Linnanmaan suuntaan rakennetaan uudistettua pyörätietä, baanaa. Pyöräilystä halutaan siis tehdä entistä houkuttelevampi liikkumismuoto. Esitän tässä idean, jolla baanasta tulisi ehkä vieläkin parempi.

Olen vuosikausia harrastanut työmatkapyöräilyä monenlaisessa säässä. Reittini kulkee rautatien alittavan tunnelin kautta, ja varsinkin huonolla säällä tuo tunneliosuus on tehnyt matkanteosta miellyttävämmän kun on ollut katto pään päällä ja hyvä pyöräilypinta. Tästä tulikin kerran mieleen, että miksei rakenneta katettuja pyöräteitä, pyöräilytunneleita.

Katettu pyörätie voisi olla jollain vilkkaalla reitillä osan matkaa. Tuolla katetulla osuudella pyöräilijä voisi huonolla säällä rentoutua, mikä vähentäisi pyöräilyyn liittyviä epämukavuuksia.

Jos katettu pyörätie tehdään esimeriksi läpinäkyvästä materiaalista, pyöräilytunnelia ei tarvitse erikseen valaista. Luulisin, että talviset auraus- ja hiekoituskulut olisivat katetulla pyörätien osuudella vähäisemmät verrattuna normaaliin pyörätiehen. Katettu pyöräilytunneli pitäisi jotenkin rakentaa siten, että liiallinen tuulen pääsy tunneliin eliminoituisi.

”Kaikki keinot, joilla voidaan vähentää autoilua ja saada ihmiset liikkumaan lihasvoimalla, kannattaa tutkia.”

Mitä ongelmia katetusta pyöräilytiestä sitten seuraisi? Tähän ei varmaankaan saa vastausta muuten kuin että rakennettaisiin jonnekin pätkä katettua pyörätietä koekäyttöön.

Mitä katettu pyörätie sitten maksaisi? En ole rakennusalan ammattilainen, mutta kattamisrakenne voisi käsittääkseni olla kevyt, eikä tunneli vaatisi erityisiä perustuksia.

Kaikki keinot, joilla voidaan vähentää autoilua ja saada ihmiset liikkumaan lihasvoimalla, kannattaa tutkia. Katettujen pyöräteiden ideaa kannattaisi muidenkin pohtia. Ideaani saa vapaasti hyödyntää.

Kari Laitinen

Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.