Ylennykset: Tässä on re­ser­vin ylen­nyk­siä it­se­näi­syys­päi­vä­nä – katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set on ylen­net­ty

Py­hä­sal­men kai­vok­sel­la haikea tun­nel­ma

Pyhäsalmen kaivoksella Pyhäjärvellä oli torstaina hieman haikea tunnelma, kun päätös kaivoksen myymisestä Outokummulta kanadalaiselle Inmet Miningille oli selvi

Pyhäsalmen kaivoksella Pyhäjärvellä oli torstaina hieman haikea tunnelma, kun päätös kaivoksen myymisestä Outokummulta kanadalaiselle Inmet Miningille oli selvinnyt.

"Tietenkin se on haikeaa, että ei olla enää outokumpulaisia, mutta muuten on ihan rauhallinen tunnelma", totesi Pyhäsalmi Mine Oy:n toimitusjohtaja Teuvo Jurvansuu.

Omistuksen siirtyminen Outokummulta kanadalaisille ei vaikuta Jurvansuun mukaan millään tavalla kaivoksen työpaikkoihin eikä työntekoon. Pyhäsalmen kaivoksella työskentelee tällä hetkellä 230 ihmistä. Yli 90 prosenttia työntekijöistä on Pyhäjärven kaupunkilaisia.

Neuvottelut Inmetin kanssa ovat olleet Jurvansuun mukaan henkilöstön edustajilla tiedossa jo jonkin aikaa, ja henkilökunta ottikin tiedon vastaan rauhallisin mielin.

"Kaikki ymmärtävät sen, ettei täällä isoja muutoksia tule. Uusi omistaja haluaa kaivoksen pyörivän niin kuin tähänkin saakka."

Jurvansuun mukaan englannin kieltä tullaan tarvitsemaan vastaisuudessa enemmän, vaikkakin Outokummun virallinen raportointikieli on jo ollut englanti. Myös kaikki Pyhäsalmelta Outokummun pääkonttoriin Espooseen lähteneet raportit ovat olleet englanninkielisiä.

"Omistajan kielen muutos ei näy kuitenkaan ollenkaan tavallisille työntekijöille päivittäisessä työssä", Jurvansuu totesi.

Sopimuksen mukaan vastuu Pyhäsalmen kaivoksesta siirtyy Inmetille vuoden alussa. Pyhäsalmen kaivos on Suomen suurin maanalainen kaivos. Se aloitti toimintansa vuonna 1962. Kaivoksen tärkeimmät tuotteet ovat sinkki-, rikki- ja kuparirikasteet.