Py­hä­sal­men hii­pu­vaan kai­vok­seen suun­ni­tel­laan muun muassa da­ta­kes­kus­ta ja ka­lan­kas­va­tus­ta

Pyhäsalmen kaivoksen malmivarat ehtyvät, ja kaivoksen maanalainen toiminta loppuu vuonna 2019. Kaupunki on alkanut jo nyt selvittämään, mihin muuhun kaivoksen tiloja olisi mahdollista käyttää.

Maanalainen toiminta Pyhäsalmen kaivoksella loppuu vuonna 2019.
Maanalainen toiminta Pyhäsalmen kaivoksella loppuu vuonna 2019.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Pyhäsalmen kaivoksen malmivarat ehtyvät, ja kaivoksen maanalainen toiminta loppuu vuonna 2019. Kaupunki on ryhtynyt jo selvittämään, millä tavalla kaivoksen tiloja olisi mahdollista tulevaisuudessa hyödyntää.

Pyhäjärven Callio-konseptin yhteydessä tehtyjen suunnitelmien kärkihankkeita ovat maan alle ulottuva datakeskus sekä energiavarastona toimiva pumppusäätövoimala.

Lisäksi kaivoksen alueelle on suunniteltu pienempiä hankkeita. Muita mahdollisuuksista ovat esimerkiksi äyriäisten ja kalankasvatus sekä geotermisen energian hyödyntäminen. Kaivoksen vanhoissa taukotuvissa kokeillaan jo nokkosen ja perunan kasvattamista.

– Pyhäjärvellä on ainutlaatuinen maanalainen infra ja vahva maanalaisen osaamisen keskittymä. Hankkeille tulee miettiä jatkoa niin, että hankkeisiin saadaan myös konkreettista liiketoiminnallista tarttumapintaa, sanoo Pyhäjärven Callion ohjelmajohtaja Sakari Nokela

Kaivostoiminnan loppuminen aiheuttaa Pyhäjärven alueelle noin 40 henkilötyövuoden menetyksen. Kaivoksen työllistävä vaikutus koko Suomessa on yhteensä 1150 henkilötyövuotta. Siksi kaupunki haluaa löytää mahdollisimman monipuolista uusiokäyttöä kaivosta varten louhitulle luolastolle.

Kallioon louhittu luolasto ulottuu jopa 1445 metriä maan pinnan alapuolelle.