Kolumni: Yh­dys­val­tain abort­ti­pää­tök­sen hä­viä­jiä ovat ta­sa-ar­vo ja naisten ih­mi­soi­keu­det, ja ke­hi­tyk­ses­tä on syytä olla huo­lis­saan myös täällä

Oulun yliopisto: Kol­le­gion tuore päätös syn­nyt­tää kitkaa Oulun yli­opis­ton yh­tei­sön ja johdon välillä

Py­hän­tä­läi­nen Feelia hoitaa Kan­gas­alan kunnan ate­ria­pal­ve­lut – ruo­ka­teh­das haluaa olla vaih­to­eh­to lai­tos­keit­tiöl­le

Pyhännältä kuskataan Kangasalle kaksi miljoonaa ruoka-annosta vuodessa. Feelian tehtaan laajennus on taas vireillä.

Feelian toimitusjohtaja Jukka Ojalalla on kädessään keittopohja, joka säilyy jääkappilämpötilassa puolisen vuotta. Keittopohjia valmiina kypsennykseen.
Feelian toimitusjohtaja Jukka Ojalalla on kädessään keittopohja, joka säilyy jääkappilämpötilassa puolisen vuotta.
Feelian toimitusjohtaja Jukka Ojalalla on kädessään keittopohja, joka säilyy jääkappilämpötilassa puolisen vuotta.
Kuva: Petri Hakkarainen

Pyhännältä kuskataan Kangasalle kaksi miljoonaa ruoka-annosta vuodessa. Feelian tehtaan laajennus on taas vireillä.

40 tonnia myytyä riisipuuroa oli mukava joulubonus pyhäntäläiselle Feelialle. Tänä vuonna 38 prosentilla liikevaihtoaan kasvattavan ruokatehtaan toimitusjohtaja Jukka Ojala näkee valmisruoka-alan mahdollisuudet huimina.

– Tehtaamme laajennus valmistui tammikuussa. Silloin en tiennyt, että vuotta myöhemmin ollaan päättämässä uuden, tuplasti isomman tehtaan rakentamisesta.

Feelian puurot, keitot, laatikot, kastikkeet ja kiusaukset lämpiävät jo lukuisissa ravintola- ja laitoskeittiöissä. Komea avaus oli napata runsaan 30 000 asukkaan Kangasalan kunnan ateriatoimitukset yhtiölle.

Kangasalle toimitetaan Pyhännältä pari miljoonaa ruoka-annosta vuodessa. Ruokaralli tietää Feelialle 15 prosentin lisää liikevaihtoon ja Kangasalle tuntuvia säästöjä.

– Siellä olisi pitänyt rakentaa uusi, 7–8 miljoonaa euroa maksava keskuskeittiö. Nyt siltä vältytään ja valmistuskeittiöiden määrää on voitu vähentää. Ruoka-annoksen hintakin on kaikkine kuluineen aikaisempaa halvempi.

Keittopohjia valmiina kypsennykseen.
Keittopohjia valmiina kypsennykseen.
Kuva: Petri Hakkarainen

Jukka Ojala uskoo, ettei Kangasala jää ruokahuoltoratkaisussaan yksin. Monella kunnalla on paineita investoida uusiin laitoskeittiöihin. Feelia tarjoaa nyt aktiivisesti vaihtoehtoa rakentamiselle.

– Kangasalla ollaan oltu tuotteisiimme tyytyväisiä. On saatu sellaisia terveisiä, että nyt paikan päällä lämmitettävistä laatikoista löytyy ihan oikea, rapea paistopintakin. Meillä on heidän kanssaan viiden vuoden sopimus.

Feelialla on patentti pussiin pakatulle, hyvin säilyvälle konsentraattikeitolle.

– Ei tarvitse kuljetella nesteitä. Esimerkiksi lohikeittoon lisätään käyttöpaikassa vettä, kermaa ja ehkä vähän tilliä. Lohikeitto on muuten suosituin tuotteemme.

Lohi tuodaan Norjasta, muuten melkein kaikki ruokien tärkeimmät ainesosat kuten perunat ja muut juurekset hankitaan lähiseudulta.

Kangasalan sopimusta varten Feelialla säädettiin 25 tuotteet reseptejä muun muassa niin, ettei lapsille tarjottavassa ruoassa ole liikaa suolaa.

– Tuotekehittely on jatkuvaa. Lohi- ja lihakeitto ovat tuttuja ja varmoja, mutta löytyy meiltä muun muassa härkäpapu-kaurapyöryköitä ja erilaisia kaukoidän makuja.

Kasvava ruokatehdas myy tuotteitaan myös suoraan kuluttajille – netin kautta.

– Nyt tilauksia tulee puolensataa viikossa, mutta kasvua tavoittelemme siinäkin. Parin vuoden päästä on tavoitteena 10 000 ostokertaa, Jukka Ojala sanoo.

Yrityksen sijainti keskellä Suomea Pyhännällä ei Ojalan mukaan ole ainakaan haitta – pikemminkin päin vastoin.

– Pyhännällä on vahva yrityskulttuuri, josta kertoo pitkälti yli sadan prosentin työpaikkaomavaraisuus. Kunnan kanssa asiat ovat aina hoituneet hyvin.

70 reseptin ruokatehdas

Feelia Oy aloitti toimintansa Pyhännän teollisuusalueella kymmenen vuotta sitten.

Feelia myy ruoka-alan yrityksille valmiita ja puolivalmiita ruokia. Erilaisia tuotteita on noin 70.

Pusseihin pakatut, autoklaaveissa kypsennetyt tuotteet säilyvät jääkaappilämpötilassa jopa puoli vuotta.

Raaka-aineet ovat noin 90-prosenttisesti kotimaisia.

Feelian Take a Soup -keittoasemia on Suomessa yli sata. Keittoasemamarkkinat on avattu myös Ruotsissa.

Yritys työllistää 25 ihmistä, lisää ollaan palkkaamassa.

Liikevaihto tänä vuonna noin 6 miljoonaa euroa.

Ruokatehtaan laajennus valmistui vajaa vuosi sitten. Nyt suunnitellaan uuden, isomman tehtaan rakentamista Pyhännälle.