Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Py­hä­joen ydin­voi­ma­lan pää­ura­koit­si­jal­la jäänyt maksuja rästiin

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalan pääurakoitsijalla, venäläisellä Titan-2:lla, on ollut ongelmia hoitaa urakkasopimusten mukaisia maksuja aliurakoitsijoilleen.

Titan-2 on lakkauttanut hankintayksikkönsä Pyhäjoelta ja vähentänyt vuodenvaihteessa työntekijöitä Pyhäjoen toimistoltaan.
Titan-2 on lakkauttanut hankintayksikkönsä Pyhäjoelta ja vähentänyt vuodenvaihteessa työntekijöitä Pyhäjoen toimistoltaan.
Kuva: Timo Myllykoski

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalan pääurakoitsijalla, venäläisellä Titan-2:lla, on ollut ongelmia hoitaa urakkasopimusten mukaisia maksuja aliurakoitsijoilleen.

Suomalaiset aliurakoitsijat eivät suostu kommentoimaan tilannetta julkisesti, mutta myöntävät maksuja olevan myöhässä.

– En lähde kommentoimaan asiaa, mutta tottahan se on, eräs yrittäjä sanoo.

Kalevan saamien tietojen mukaan eräs urakoitsija olisi ollut vetämässä kalustonsa pois työmaalta, mutta rahat olisivat tulleet kuitenkin viime hetkellä. Fennovoiman rakentamisjohtaja Jouni Sipiläinen sanoo, että tällainen uhka työmaalla on todennäköisesti ollut päällä.

– Ei ainakaan minulle tullut tietoa, että koneita vielä mihinkään olisi liikuteltu. Tiedän, että Titanilla on ollut maksujen kanssa viivästyksiä. Rahan liikuttaminen rajan yli Venäjältä Suomeen ei ole niin yksinkertaista, joten luulen, että tässä haetaan vielä käytäntöjä, että miten se saadaan tapahtumaan.

Myös vuokria maksamatta

Aliurakoitsijoilla on Sipiläisen mukaan oikeuskin odottaa, että maksut suoritetaan eräpäivään mennessä. Titan-2:lla on ollut myös vuokria maksamatta paikallisille vuokranantajilleen.

Fennovoiman viestintäjohtajan Maira Kettusen mukaan Titan-2:n maksuliikenneongelmissa ei ole kyse siitä, etteikö yhtiöllä olisi rahaa. Ongelmat eivät ole vaikuttaneet töiden etenemiseen Pyhäjoella.

– Olemme olleet tyytyväisiä Titanin työhön, mutta tietenkin tällaiset maksuliikenneongelmat ovat valitettavia ja ikäviä. Tällaista ei haluta eikä sallita, koska Fennovoima on hankkeen omistajana loppupeleissä vastuussa kaikesta.

Fennovoiman projektijohtaja Minna Forsström sanoo, että ongelmat ovat koskeneet lähinnä palvelutoimintoja Pyhäjoella.

– Se liittyy ihan rahansiirtokysymyksiin Venäjältä Suomeen, pankkikysymyksiin. Äärimmäisen valitettavaa, mutta minun ymmärtääkseni kaikki nämä maksut on hoidettu jo viime viikolla. Tämän pitäisi olla hoidettu asia, mutta seuraamme tilannetta, Forsström sanoo.

Forsströmin mukaan rästiin jääneissä maksuissa on puhuttu maksimissaan tuhansista euroista.

– Ymmärtääkseni työt ovat jatkuneet normaalisti ja perusluottamus on säilynyt, että asiat hoidetaan. Kaikki tietysti aina kyselevät rahan perään ja niin pitääkin, Forsström sanoo.

RAOS Voima Oy:n maajohtaja Alina Haapalainen-Kamenev sanoo, ettei hänellä ole tietoja Titan-2:n maksuviivästyksistä. RAOS Voima Oy on Rusatom Overseasin suomalainen tytäryhtiö, joka edustaa Rosatomia Suomessa Fennovoiman osakkeenomistajana.

Titan-2 vähentänyt työntekijöitä

Titan-2 on vähentänyt vuodenvaihteessa työntekijöitä Pyhäjoen toimistoltaan. Työntekijöitä on irtisanottu tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin vedoten.

– Olen kuullut, että kahden henkilön kohdalla näin on tehty, mutta en tiedä minkä takia heidät on irtisanottu, Maira Kettunen toteaa.

Yhtiö on lakkauttanut hankintayksikkönsä Pyhäjoelta ja ilmoittanut suorittavansa Hanhikiven niemen ydinvoimalatyömaan hankinnat jatkossa Venäjältä käsin. Ainakin yksi irtisanotuista on jättämässä käräjäoikeuteen haastehakemuksen laittomasta irtisanomisesta.