Py­hä­joel­ta pe­las­tet­tu me­ri­kot­ka muuttaa Ranuan eläin­puis­toon

Pyhäjoelta lentokyvyttömänä marraskuun alussa löytynyt merikotka siirretään sunnuntaina Ranuan eläinpuistoon.

-
Kuva: Henri Ukonaho

Pyhäjoelta lentokyvyttömänä marraskuun alussa löytynyt merikotka siirretään sunnuntaina Ranuan eläinpuistoon, kertoo raahelainen lintuharrastaja Henri Ukonaho.

Ukonaho vei huonokuntoisen kotkan eläinlääkärin kautta Ari-Pekka Auvisen ja Pauliina Raution eläinhoitolaan Ouluun reilut kaksi viikkoa sitten.

– Se ei alkanut silloin itse syömään, vaan sitä jouduttiin syöttämään. Toinen otti sen syliin ja toinen tarjoili ruokaa, Ukonaho kertoo.

Nyt linnun vointi on kohentunut. Muutama päivä sitten Ukonahon mukaan Henriksi nimetty lintu oli ryhtynyt itse syömään. Lintuhoitolan häkissä sille on tarjoiltu muun muassa kukkoa ja kalaa.

Toinen myönteinen viesti on se, että lintu on alkanut sukia sulkiaan.

– Se huoltaa ja puhdistaa itseään, Ukonaho kertoo linnun käytöksestä.

Viime kevään poikanen

Pelastettu merikotka oli Ukonaholle ennestään tuttu tapaus, sillä hän oli Ari-Pekka Auvisen mukana rengastamassa poikasta kesällä. Silloin lintu oli löytynyt maahan pudonneesta pesästä, ja sen sisarus oli kuollut. Paikalliset lintuharrastajat tekivät poikaselle tekopesän ja nostivat linnun sinne.

Eläinlääkärireissun yhteydessä ilmeni, että linnun oikeassa siivessä on vanha murtuma, joka on luutunut väärään asentoon. Ukonahon mukaan on mahdollista, että lintu ei pysty koskaan lentämään ainakaan pitkiä matkoja.

– Kukaan ei ole nähnyt sitä lennossa.

Kun lintu otettiin kiinni marraskuun alussa, sen pyrstösulat olivat rispaantuneet.

– Viitaa siihen, että se on ollut pitemmän aikaa maassa, Ukonaho sanoo.

Ranuan eläinpuistossa lintu laitetaan samaan häkkiin vuonna 2010 syntyneen lentokyvyttömän merikotkanaaraan kanssa. Henri-kotkan sukupuolta ei ole tarkastettu, mutta se on todennäköisesti koiras. Ukonahon mukaan siihen viittaa linnun pieni koko. Se painaa nyt 4,3 kiloa. Merikotkilla koiraat ovat pienempiä kuin naaraat.

Eläinpuistossa linnut ovat noin 400 neliön kokoisessa häkissä, jossa ei ole kattoa. Jos Henri osoittautuu lentokykyiseksi linnuksi, se voi lentää puistosta vapauteen.

Linnun vaiheita seurataan Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen Facebook-sivuilla.