Voimanosto: Al­zhei­me­rin tauti py­säyt­ti kem­pe­le­läi­sen voi­ma­mie­hen

Kaleva live: Katso suora lähetys U20 Kär­pät-Luk­ko-ot­te­lus­ta

Luitko jo tämän: Ohi­juok­su­tus rikkoi asuk­kai­den ve­si­put­ket, For­tu­mil­ta pe­nä­tään vas­tuu­ta

Py­hä­jär­ven kai­vok­sel­la ku­va­taan tv-sar­jaa 700:n metrin sy­vyy­des­sä – Tuot­ta­ja: "Tästä tulee eri­lai­nen kuin aiemmin näh­dyis­tä poh­jois­mai­sis­ta sar­jois­ta"

Pyhäjärvellä kuvattava The White Wall on jaksokohtaiselta budjetiltaan Suomen kallein sarja. Kohtauksia on kuvattu myös Pyhäjärven kaivoksessa.

Ruotsalainen Ardalan Esmail (vas.), norjalainen Aksel Hennie ja ruotsalainen Vera Vitali The White Wall -sarjan kuvauksissa Pyhäjärven kaivoksessa. Hennie ja Vitali näyttelevät sarjan päähenkilöitä. Norjalainen Aksel Hennie ja ruotsalainen Vera Vitali näyttelevät The White Wall -sarjan päähenkilöitä. Eero Milonoff näyttelee The White Wall -sarjassa yhtä keskeisistä rooleista.
Ruotsalainen Ardalan Esmail (vas.), norjalainen Aksel Hennie ja ruotsalainen Vera Vitali The White Wall -sarjan kuvauksissa Pyhäjärven kaivoksessa. Hennie ja Vitali näyttelevät sarjan päähenkilöitä.
Ruotsalainen Ardalan Esmail (vas.), norjalainen Aksel Hennie ja ruotsalainen Vera Vitali The White Wall -sarjan kuvauksissa Pyhäjärven kaivoksessa. Hennie ja Vitali näyttelevät sarjan päähenkilöitä.

Pyhäjärvellä kuvattava The White Wall on jaksokohtaiselta budjetiltaan Suomen kallein sarja. Kohtauksia on kuvattu myös Pyhäjärven kaivoksessa.

Pyhäjärvellä on marraskuusta alkaen kuvattu kansainvälistä suursarjaa, jonka pääosissa on Pohjoismaiden suurimpia tähtiä. The White Wall on suomalaisen Fire Monkey -yhtiön tuotanto, jonka päätilaajat ovat Ruotsin yleisradioyhtiö SVT ja Yle – tässä järjestyksessä.

– Tästä tulee erilainen kuin aiemmin nähdyistä pohjoismaisista sarjoista. The White Wall ei ole lähelläkään nordic noiria tai muutakaan totuttua valtavirtaa, sanoo tuottaja Roope Lehtinen.

Päähenkilöitä esittävät norjalainen Aksel Hennie ja ruotsalainen Vera Vitali. Keskeisissä rooleissa ovat myös Eero Milonoff ja Anna Paavilainen.

Hennie näyttelee maailman suurimman ydinjätteen loppusijoituspaikan projektipäällikköä. Myöhästynyt miljardihanke keskeytyy, kun tapahtuu selittämätön räjähdysonnettomuus.

– Maan alta löytyy jotain, mikä muuttaa maailmaa, Lehtinen kuvailee.

STT:n tietojen mukaan juonessa on tieteistarinan elementti. Lehtinen muotoilee asian niin, että juonessa haetaan selityksiä tuntemattomalle asialle.

– Voiko ihmiskunta jättää itselleen uutta asiaa rauhaan, vaikka se olisi selvästi järkevintä, hän kuvailee peruskysymystä.

Sarja perustuu Aleksi Salmenperän ideaan, ja hän myös ohjaa ensimmäiset neljä jaksoa. Salmenperä tunnetaan muun muassa elokuvista Jättiläinen ja Tyhjiö. Käsikirjoitustiimiä johtaa Mikko Pöllä.

The White Wall on uuden suomalaisen sarjabuumin kärkihankkeita. On poikkeuksellista, että suomalaisvoimin tehdään sarjaa, jonka kohdemaana on yhtä paljon Ruotsi kuin Suomi.

– Olen todella iloinen siitä, että nyt voimme tehdä sarjaa yhteisille pohjoismaisille markkinoille. Kotimarkkinat ikään kuin kasvoivat, tuottaja Lehtinen kuvailee.

– SVT:n rahallinen osuus on hieman suurempi kun Ylen, mutta se selittyy maan koolla. Sanoisin niiden olevan tasavertaisia.

Toinen tuotantoyhtiö on suuri ruotsalainen Nice Drama. Rahoitusta on myös muun muassa Britanniasta. Jaksokohtainen budjetti on lähes 900 000 euroa.

Norjalainen Aksel Hennie ja ruotsalainen Vera Vitali näyttelevät The White Wall -sarjan päähenkilöitä.
Norjalainen Aksel Hennie ja ruotsalainen Vera Vitali näyttelevät The White Wall -sarjan päähenkilöitä.

Hennie on Norjan suurin elokuvatähti, joka on nähty myös muun muassa Ridley Scottin ohjauksessa Yksin Marsissa. Vitali puolestaan on Ruotsin suosituimpia näyttelijöitä.

Lehtinen kuvailee Milonoffin kansainvälistä menestystä sarjahankkeen kannalta iloiseksi sattumaksi. Ruotsissa Milonoff on juuri nyt ehdolla parhaan miespääosan Guldbaggeen eli paikalliseen Jussiin elokuvasta Raja.

Syitä siihen, että Pohjois-Ruotsiin sijoittuvaa sarjaa kuvataan Suomessa, on tuottajan mukaan useita. Yksi on luonnollinen: hänen ja Pöllän Fire Monkey -yhtiö on täältä, samoin Salmenperä. Toinen on tuotantokannustin eli Tekesin tuki suurille sarja- ja televisiotuotannoilla.

– Kolmas on se, että Suomessa on erittäin kilpailukykyistä tuotanto-osaamista.

Kuvauspaikka kaivoksineen olisi joka tapauksessa ollut kaukana sieltä, missä työryhmän jäsenet asuvat, ja näyttelijät tulevat eri Pohjoismaista.

The White Wallia on kuvattu nimenomaan myös kaivoksen uumenissa.

– Kohtaukset, jotka sijoittuvat 700 metrin syvyyteen, on myös kuvattu 700 metrin syvyydessä, ei lavasteissa. Kyllä se tunnelmaan vaikuttaa, Lehtinen sanoo.

Kuvaukset jatkuvat huhtikuulle asti. Sarja nähdään Ylellä ja SVT:llä syksyllä 2020.

Roope Lehtinen on tuottanut televisiota ja sarjoja 1990-luvun alkupuolelta alkaen. Sarjoista tunnetuimpia ovat Isänmaan toivot, Helppo elämä sekä Mustat lesket, josta on tehty useita versioita eri maissa.

Lehtisen mukaan alalla menee Suomessa paremmin kuin koskaan.

– Ero viiden vuoden takaiseen tilanteeseen on suurempi kuin yöllä ja päivällä, hän summaa.

Eero Milonoff näyttelee The White Wall -sarjassa yhtä keskeisistä rooleista.
Eero Milonoff näyttelee The White Wall -sarjassa yhtä keskeisistä rooleista.

Suurin syy on draaman kysynnän globaali kasvu, jota ajaa suoratoistopalvelujen suosio ja kirjo.

Lehtisen mukaan alalla 29menee Suomessa paremmin kuin koskaan.

Siksi Karppi on myyty Netflixille ja Ivalo-sarjassa on saksalaista rahaa.

Kun on mahdollisuus myydä maailmalle, on myös mahdollista saada tuotantorahaa Suomen ulkopuolelta.

– Työ on samaa, mutta resurssien kasvu vie kehitystä positiiviseen suuntaan, Lehtinen sanoo.

– Mutta myös Suomi on hyvä markkina-alue laadukkaille ja persoonallisille sarjoille. Nuoremmatkin katsojat löytävät ne suoratoistopalveluista, joihin kuuluu kaupallisten toimijoiden ohella hyvin tärkeänä Yle Areena.