Puu-Ou­lun pur­ku­his­to­ria kir­pai­see

Nykyoululaisen on ryhdyttävä ankaraan ajatusleikkiin, mikäli mielii kaupungin syntymäpäivän kynnyksellä palauttaa edes palasen Oulun puukeskustan miljöötä mieleensä.

Moderni pankkitalo. KOP:n vanha kansallisromanttinen pankkitalo jyrättiin monien oululaisten yllätykseksi, tilalle saatiin Aarne Ervin suunnittelma rakennus.
Moderni pankkitalo. KOP:n vanha kansallisromanttinen pankkitalo jyrättiin monien oululaisten yllätykseksi, tilalle saatiin Aarne Ervin suunnittelma rakennus.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Nykyoululaisen on ryhdyttävä ankaraan ajatusleikkiin, mikäli mielii kaupungin syntymäpäivän kynnyksellä palauttaa edes palasen Oulun puukeskustan miljöötä mieleensä. Arvokas siivu rakennuskulttuuria jäi jyrän alle kiihkeinä sodanjälkeisen rakentamisen vuosina, joukossa varsinaisia helmiäkin.

Rakennustutkija Pasi Kovalainen on listannut useita kymmeniä purettuja arvorakennuksia. Niihin lukeutuu myös Lasaretinsaaressa sijainnut punainen hirsitalo, maaherran asunto. Se oli alun perin Kruununpolttimon asuinrakennus, joka kunnostettiin 1700-luvun loppupuolella virka-asunnoksi Oulun läänin kolmannelle maaherralle Johan Fredrik Carpelanille. 1930-luvulla rakennus toimi lääninsairaalan "kuppalana" ja 1950-luvulla siinä asui presidentti Martti Ahtisaaren perhe. Talo purettiin vuonna 1968, ja nyt tilalla on parkkipaikka.

Kruununpolttimon kupeessa, vasemmalla puolella kaupungilta päin katsottuna sijaitsi 1800-luvun alkupuolella rakennettu, C. L. Engelin suunnittelema "houruinhuone", dårhus. Puutalo oli nopan mallinen ja sen katto muistutti pyramidia. Mielisairaita varten piti olla vielä kalterit ikkunassa. Talo purettiin samaan aikaan maaherran asunnon kanssa.Punainen
pihamökki kiehtoo


"Torikadun varrella oli komeita puutaloja rivissä, kuten Bergbomin kauppakartano nykyisen Stockmannin paikalla ja Kauppurienkadun toisella puolella sijainnut Liiton talo", kuvailee arkkitehti-tutkija Kaarina Niskala.

Hänen esimerkkinsä puretuista arvotaloista löytyvät Torikadun läheisyydestä. Liiton talon vieressä, nykyisen Kotipizzan ja julistekaupan paikalla sijaitsi 1800-luvun alussa rakennettu empiretyylinen Oulun Vanha apteekki. Talo purettiin uudisrakennuksen tieltä 1963. Apteekin interiööri on nähtävillä Turun Apteekkimuseossa.

Torikadun toisella puolella Gustaf Toppeliuksen talon pihapiirissä oli myös kulttuurihistoriallisesti kiinnostava kohde. Niskalaa kiehtoo pieni punainen pihamökki, jossa oli kaksi huonetta. Talossa asuivat kirjailija Sakari Topeliuksen tädit, kulturellit neiti-ihmiset Greta ja Lisette.

"Heillä oli yksityinen tuhannen niteen lainakirjasto, jonka kirjoja Topeliuskin Oulun triviaalikoulussa opiskellessaan luki."

Talon muista vaiheista ei ole paljoa tietoa, mutta mahdollisesti se oli ajalta ennen vuoden 1822 Oulun paloa.Pankkitalon
kohtalo harmittaa


Aleksanterinkadun kolme suojeltavaksi esitettyä taloa poltettiin peräjälkeen. Onnettomien tapahtumien ketju sai vielä jatkoa, kun Aleksanterin- ja Kauppurienkadun kulmassa, Kaarlenholvia vastapäätä sijainnut Pakon talo purettiin vuonna 1995. Talo oli vuotta aiemmin yritetty polttaa.1830-luvulla rakennetussa talossa oli kulttuurihistoriallisesti arvokas Mathlinin salonki, jossa pidettiin 1800-luvulla konsertteja ja teatteriesityksiä. Pakon talon suojissa toimi myös Sakari A. Westerlundin ja Mauno Rosendalin Suomalainen Valmistava koulu. Nimensä talo sai myöhemmin omistajansa faktori Oskari Pakon mukaan.

Oululaisia kirpaisee vieläkin kansallisromanttisen KOP:n pankkitalon kohtalo. Pakkahuoneenkadun ja Kirkkokadun kulmassa sijainnut talo rakennettiin vuonna 1899. Talo pistettiin matalaksi turhia kyselemättä vuonna 1959. Tilalle rakennettiin arkkitehti Aarne Ervin moderni pankkitalo.

Kaarina Niskala lisää vielä kulttuurihistoriallisesti merkittävien purettujen rakennusten joukkoon paviljonkimaisen Pakkahuoneen, joka oli tullattavien tavaroiden makasiini Oulun torin laidassa. Nykyisen Kaarlenväylän kohdalla sijainnut "Pakhuusi" suunniteltiin 1700-luvulla Tukholmassa. Hirsisessä, kaksikerroksisessa rakennuksessa oli koristeelliset katokset ja puulaituri meren puolella. Se oli etenkin nuorten suosiossa iltaisin: romanttisissa tunnelmissa ihailtiin auringonlaskua. Pakkahuone purettiin asemakaavan vastaisena syksyllä 1950.