Put­te-pos­su kasvaa Raa­hes­sa

Putte-hahmo saa tulevan viikonvaihteen aikana konkreettisen muotonsa niin lastenlauluja harmonikalla soittavana satuhahmona kuin Pekkateatterin satunäytelmässä Putte-possun nimipäivät.

Putte-possu (Toni Kettukangas) ja Suomenhevonen Tahko (Essi Eskola) Pekkateatterin Putte-possun nimipäivät -näytelmässä.
Putte-possu (Toni Kettukangas) ja Suomenhevonen Tahko (Essi Eskola) Pekkateatterin Putte-possun nimipäivät -näytelmässä.

Putte-hahmo saa tulevan viikonvaihteen aikana konkreettisen muotonsa niin lastenlauluja harmonikalla soittavana satuhahmona kuin Pekkateatterin satunäytelmässä Putte-possun nimipäivät.

Idean äidin, Putte Oy:n toimitusjohtajan Marita Tuhkalan mielestä on aina ollut selvää, että täytyy olla oikea Putte, joka voi esiintyä lapsille ja toimia pr-miehenä."Tavoitteena on ollut saada Putte-possulle konkreettinen, tunnistettava hahmo. Oikea Putte on satujen tulkki", Tuhkala selventää.

Putte-hahmo on saanut alkunsa Puten nimipäivälaulusta, jonka on sanoittanut ja säveltänyt raahelainen Juhani Jalas (1915-1941) lukiovuosinaan 1930-luvulla. Maineeseen lastenlaulun aikoinaan siivitti Kipparikvartetti.Hahmo työstettiin raahelaisvoimin


Putte-hahmon työstäminen on ollut pitkä, vuosia kestävä prosessi, joka sai ulkoisen ilmeensä graafikko ja animaattori Anna Kotila-Rowin suunnittelemana.

Satuhahmon tekijäksi Tuhkala löysi raahelaisen taiteilijan Hilkka Välikangas-Jyringin ja asun tekijäksi käsityötaitoisen puvustajan Rea Skogin.

"He työskentelivät Putte-possun oikean ulkoisen ilmeen löytämiseksi."

Putte-possun olemus muodostuu paperimassasta valmistetusta possunpäästä ja asusteista, jotka ovat tuttuja Putte-piirroksista. Paperimassa on helppo laji Välikangas-Jyringille, koska hän on työstänyt sitä omissa veistoksissansa jo yli kymmenen vuotta.

"Pään muotin keksiminen oli vaikeinta. Mietin sitä pari viikkoa, mutta sitten huomasin poikani mopokypärän", Välikangas-Jyrinki kertoo.Paitakangas löytyi omasta hyllystä


Päänmuotoa jouduttiin hieman muuttamaan alkuperäisestä, jotta se mahtuu kantajansa päähän. Valmista muottia oli helppo lähteä työstämään.

"Prosessi oli todella helppo, loppujen lopuksi synnytys oli aika kivuton. Se on kevyt kantaa, mutta varmasti tukala ilma-aukoista huolimatta."

Asusteiden tekeminen oli Skogin mielestä verraten helppoa. Kaiken lisäksi asusteeseen sopiva kangaskin löytyi omasta hyllystä.

"Se paitakangas oli kuitenkin Putelle varattu. Hauskinta oli se, kun näin Puten pään ensimmäisen kerran. Siitä oli helppo lähteä työstämään asua."Näytelmä kertoo nimen synnystä


Nyt syntynyt ja esitelty Putte-hahmo esiintyy lapsille ensin Raahessa, mutta Tuhkalan haaveena on nähdä hänet muuallakin Suomessa esiintymässä lapsille.

Lastenlauluja esittävä Putte-possu tekee hänelle varattua pr-työtä. Tuhkalan idean perusteella raahelaislähtöisen Pihla Hintikan kirjoittama ja raahelaisen Sari Ohinmaan ohjaama satunäytelmä puolestaan kertoo siitä, miten Putte-possu saa ainutlaatuisen nimensä.

Putte-tuotteistakin on jo valmiina muun muassa paitoja, vihkoja, viirejä ja muutakin pientä. Kuvakirja ja lastenlaulukilpailukin ovat jo valmisteilla. Uusia näytelmiä Putte-possusta on tulevaisuudessa odotettavissa.


Putte-possu soittaa harmonikalla vanhoja lastenlauluja Raahessa Härkätorin puistossa lauantaina 28. kesäkuuta kello 11.00-14.00.
Putte-possun nimipäivät -satunäytelmän kantaesitys Raahessa Patalan pihassa lauantaina 28. kesäkuuta kello 15.00. Näytelmää esitetään 14 kertaa 19. heinäkuuta saakka.