Sää: Aika vaihtaa tal­vi­ren­kaat Oulun seu­dul­la: Ennuste lupaa kes­ki­vii­kol­le vuo­ro­kau­des­sa 15 senttiä lunta

Oulu: Jät­ti­mäi­nen os­tos­kes­kus nousee Kaak­ku­riin

Pääkirjoitus

Putin sai vielä mah­dol­li­suu­den

EU ja Yhdysvallat ovat toimineet viisaasti jättämällä portin auki diplomaattiselle ratkaisulle Ukrainan kriisissä. Pakotteita tulee voimaan, jos Venäjä jatkaa uhitteluaan.

Seuraavat vuorokaudet ovat ratkaisevia Ukrainan kriisissä. Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat tällä viikolla esittäneet Venäjälle omat pakotelistansa, mutta antaneet samalla presidentti Vladimir Putinin hallinnolle mahdollisuuden ratkaista tilanne rauhanomaisesti.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi torstaina, että jos Venäjä jatkaa valitsemallaan toimintamallilla, kansainvälisen yhteisön vastaus on yksiselitteisen tiukka. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy korosti samana päivänä, kuinka EU haluaa ensisijaisesti rakentaa neuvotteluyhteyden Ukrainan ja Venäjän välille. Mikäli tilanne Krimillä ja Itä-Ukrainassa ei kohene, EU on valmis kiristämään nopeasti politiikkaansa.

Sanoma Putinille ei voisi olla selvempi: EU ja Yhdysvallat aloittavat kovemmat painostustoimet vasta kun Venäjä on takaporttinsa ehdoin tahdoin sulkenut.


Kansainvälistä oikeutta ja Ukrainan itsemääräämisoikeutta loukkaavat Venäjän toimet on otettava tosissaan, eikä kansainvälinen yhteisö ole Kiinaa lukuun ottamatta vähätellyt Venäjän sotilaallista uhkaa. Baltian maat ja Puola olisivat omista historiallisista lähtökohdistaan halunneet jo nyt tiukempia pakotetoimia.

Yhdysvaltain ja EU-maiden tähänastinen toiminta on ollut linjakasta. Valtiojohtajat näyttävät pitävän mielessä yhden erittäin tärkeän ajatuksen: Ukrainan kriisi on vielä purettavissa diplomaattisin keinoin. Neuvotteluratkaisua kannattaa yrittää aivan viimeiseen saakka. Tämä on valtioviisautta keskellä 2000-luvun pahinta kriisiä Euroopassa.

Van Rompuy mainitsi torstaina, että Eurooppa seisoo Ukrainan rinnalla. Hän muisti myös korostaa EU:n pitävän tärkeänä hyviä suhteita sekä Ukrainaan että Venäjään. EU on menetellyt järkevästi asettuessaan Ukrainan puolelle mutta ei yksioikoisesti Venäjää vastaan. Yhteys on auki ja väylä kriisin purkamiselle olemassa.


Runsaan viikon kestäneessä kriisissä kaikki riippuu nyt siitä, osaako Putinin hallinto lukea EU:n ja Yhdysvaltain viestin sisällön oikein.

Saattaa olla, että EU:n yhtenäisyys ja päättäväisyys ovat yllättäneet Putinin. Venäjän presidentti ei ole saanut hajotetuksi unionin jäsenmaiden rivejä, vaikka sellaiseen hän mitä ilmeisimmin pyrki asioidessaan kriisin puhjetessa ainoastaan Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa.

Kukaan ei tunnu Kremlin ulkopuolella tietävän, kuinka rationaalisesti omien asiantuntijoidensa keskellä elävä Putin lopulta toimii. Joka tapauksessa Kremlissä on harkittava, millaiset pitemmän ajan vaikutukset aseiden kalistelulla ja siitä johtuvalla kansainvälisen aseman menettämisellä on Venäjän talouskehitykselle, ulkosuhteille ja liike-elämälle.

Venäjää ei ole vielä eristetty eikä sen näin ollen täydy nöyrästi taipua kansainvälisten pakotteiden edessä. Omanarvontuntoiselle Putinille on annettu vaihtoehto vetäytyä kasvojaan menettämättä.