Pur­ku­tuo­mio tuli, Rii­pi­sen talo saa lähteä Kar­ja­sil­lal­ta – Ou­lun­por­tin alueen tont­te­ja jaet­tiin

Karjasillalla Rehulantie 7:ssä sijaitseva Riipisen taloksi kutsuttu rakennus saa purkutuomion. Kaupungin yhdyskuntalautakunta hylkäsi tiistaina purkamista vastustaneet kolme oikaisuvaatimusta.

Kaupungin yhdyskuntalautakunta hylkäsi tiistaina purkamista vastustaneet kolme oikaisuvaatimusta.
Kaupungin yhdyskuntalautakunta hylkäsi tiistaina purkamista vastustaneet kolme oikaisuvaatimusta.
Kuva: Jukka Leinonen

Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunta kokoontui tiistaina käsittelemään muun muassa Oulunportin tontteja sekä Karjasillalla sijaitsevan Riipisen talon kohtaloa.

Rehulantie 7:ssä sijaitseva Riipisen taloksi kutsuttu rakennus saa purkutuomion.

Kaupungin yhdyskuntalautakunta hylkäsi purkamista vastustaneet kolme oikaisuvaatimusta. Asiasta on väännetty kättä kesäkuusta lähtien.

Rakennuksen omistaja Oulun kaupunki katsoo, että sitä ei ole tarvetta säilyttää. Taloa tontteineen ei myöskään voida myydä huonon kunnon sekä aiemmin ilmenneen öljyvuotovahingon aiheuttamien turvallisuus- ja terveysriskien vuoksi.

Karjasillan asukasyhdistys, Kirsti Leisto ja Jarkko Väisänen perustelivat oikaisuvaatimuksiaan muun muassa rakennuksen kulttuurihistoriallisella arvolla, seitsemän vuoden takaisella kattoremontilla ja purkupäätöksen virheellisellä sekä puutteellisella valmistelulla.

Talo kuuluu merkittäväksi luokiteltuun Karjasiltaan, mutta yksittäiset rakennukset eivät ole siellä suojeltuja.

Rehulantie 7:n kiinteistö rakennettiin 1955–59. Nimi tulee siitä, että siinä toimi aikoinaan Riipisen sekatavarakauppa.

Oulunportin alueen tontteja jaettiin

Oulunportin työpaikka- ja liiketoiminta-alue Perävainion alueella on saamassa toimijat, kun yhdyskuntalautakunta valitsi tiistaina tonttivarauksien saajat.

Tonteille ovat pääsemässä rakentamaan lvi-tukku LVI-WaBek Oy (4 000 kerrosalaneliömetriä), asuntoyhtiö Newsec Asset Management (37 000), autoliikkeet Rinta-Joupin Autoliike Oy (7 000) ja Suomen Autokauppa Oy (3 700 kerrosalaneliömetriä), rakennusyhtiöt Siklatilat Oy (8 500), Temotek Oy (7 100 kerrosalaneliömetriä) ja Terwa Kiinteistökehitys (5 800 kerrosalaneliömetriä).

Oulunportin alue sijaitsee moottoritien varressa Lentokentäntien kulmauksessa. Kaikkiaan alueelle noussee rakennuksia 100 000 kerrosalaneliömetrin verran, ja investointien määräksi on arvioitu 100 miljoonaa euroa.

Yhdyskuntalautakunta asetti lisäksi Oulunportin asemakaavaluonnoksen nähtäville.

Kiimingin Hieta-ahon kaavahanke etenee

Vuodesta 2012 Kiimingin kunnan ajalta saakka vireillä ollut Hieta-ahon alueen kaava etenee. Yhdyskuntalautakunta hyväksyi tiistaina kesällä nähtävillä olleen kaavahankkeen muistutukset ja vastineet ja päätti asemakaavoituksen teosta vaiheittain alkaen alueen pohjoisosista.

Kiimingin keskuksen eteläpuolelle Kuusamontien kupeeseen on tarkoitus tulla 236 hehtaarin kokoinen asuinalue. Uusia asuntoja kaavaillaan tulevan 825 ja asukkaita olisi tulossa noin 2 500. Määrän arvioidaan riittävän Kiimingin alueen tarpeisiin useiksi vuosikymmeniksi.

Rakennukset tulisivat olemaan pien-, kerros- ja rivitaloja siten, että kerrostalot, pientalot ja rivitalot tulisivat pohjoispuolelle lähemmäksi Kuusamontietä ja omakotitalot sitä kauemmaksi. 

Martinniemeen suunnitteilla biopolttoaineen kierrätysterminaali

Kempeleen Siirtokuljetus Oy suunnittelee Martinniemeen biopolttoaine- ja kierrätysterminaalia ja on ostamassa Oulun kaupungilta Oulun kaupungilta tonttia toimintaa varten. Terminaalin paikka on Taatanperän entisen kaatopaikan alueella 75 000 neliön määräala.

Alun perin yhtiö haki Oulun kaupungilta vuokratonttia terminaalilleen neljä vuotta sitten, mutta hanke ei lähtenyt toteutumaan. Nyt suunnitelmat ovat virinneet uudelleen, mutta kaupunki haluaa mieluummin myydä tontin vuokraamisen sijasta.

Yhdyskuntalautakunta päätti tiistaina myydä määräalan Kempeleen Jätekuljetukselle 187 500 euron kauppahinnalla. Ympäristölupien haun ajaksi yhtiö saa alueen vuokralle enintään viiden vuoden sopimuksella, mutta terminaalin toimintaa se ei saa aloittaa ennen kuin kauppa on tehty.