Puo­lus­tus­voi­mat aloit­taa laajan kou­lu­kam­pan­jan – armeija tutuksi jo ylä­as­teel­la

Puolustusvoimissa aloitetaan laaja koulukampanja. Kaikkien 700 yläasteen oppilaat saavat rautaisannoksen intti-tietoutta.

Panssariprikaatin alokkaat jonottavat päivällistä ennen sotilasvalaharjoituksia
Panssariprikaatin alokkaat jonottavat päivällistä ennen sotilasvalaharjoituksia
Kuva: Tatu Blomqvist

Intti tutuksi myös koululaisille. Kyllä.

Puolustusvoimat aloittaa tänä keväänä laajan Intti tutuksi -hankkeen. Se suuntautuu lähivuosina noin 700 yläkouluun.

Aihe ei ole uusi. Koulut ovat aiemminkin pyytäneet puolustusvoimilta vierailevia luennoitsijoita.

– Mutta nyt koulujen ja puolustusvoimien välinen yhteistyö on suunnitelmallisempaa ja valtakunnallista, kertoo everstiluutnantti Vesa Sundqvist Maavoimien esikunnasta.

Ideana on tarjota tietoa erityisesti peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille.

– Olemme pohtineet, miten voisimme tukea nuoren elämänpolkua ja tulevia valintoja mahdollisimman tehokkaasti. Mielestämme nuorille 9. luokkalaisille on hyvä tarjota aktiivisesti tietoa varusmiespalveluksesta sekä puolustusvoimista. Kutsuntoihin on aikaa pari kolme vuotta, joten olisi hyvä, jos nuorelle jäisi muistijälki tulevasta. Hankkeen tärkeä tavoite onkin antaa eväitä ja valmistaa nuorta kutsuntoihin.

Lakisääteisen varusmiespalveluksen lisäksi tietoutta jaetaan luonnollisesti naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta.

Sundqvist arvelee, että tietoisku asepalveluksesta on tarpeen hyvissä ajoin ennen kutsuntoja.

– Nuori voi miettiä ajoissa tulevia koulutusvaihtoehtojaan varusmiespalveluksessa ja sen hyödyntämismahdollisuuksia mahdollisesti myös tulevissa opinnoissaan. Se taas voi auttaa ainevalinnoissa esimerkiksi lukioissa ja ammattioppilaitoksissa. Edelleen ajoissa saatu tieto voi innostaa nuorta huolehtimaan entistä paremmin kunnostaan, jotta asepalveluksen alkaessa huono kunto ei olisi esteenä. Näin voisimme vähentää myös keskeyttäneiden määrää.

Maavoimien lisäksi hankkeessa ovat mukana sekä ilma- että merivoimat.

Maavoimien komentajan saatekirje on jo lähetetty yläkoulujen rehtoreille ja vastaanotto on ollut hyvää.

Sundqvist korostaa, että kyse on vapaaehtoisuudesta, mutta ainakin toistaiseksi idea on otettu positiivisesti vastaan. Mahdollisesta yhteistyöstä ja sen käytännön toteutuksesta sovitaan joukko-osaston ja koulun välisesti.

Ensimmäiset koulukäynnit aloitetaan huhti-toukokuussa. Lähtökohtaisesti tavoitteena on lähettää kouluihin nuori henkilökuntaan kuuluva sotilas ja varusmies.

– Kouluilla tarkoituksena on kertoa etukäteen lähestyvistä kutsunnoista ja varusmiespalveluksesta. Oppilaiden kysymykset ovat myös erittäin tervetulleita. Aikaa kouluvierailuihin varataan noin tunnin verran.

Koulut toivotetaan myös tervetulleiksi vierailemaan joukko-osastoihin, joissa varusmiespalvelusta, naisten vapaaehtoista asepalvelusta sekä puolustusvoimien toimintaa ja kalustoa voidaan esitellä myös käytännössä.