Asuminen: Oulun Lip­po­ran­nan kort­te­lis­ta löytyi poik­keuk­sel­li­nen ma­ja­paik­ka, joka pois­tet­tiin käytön puut­teen vuoksi

Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Tuulivoima: Vesa Hakola tietää, mitkä ovat maan­omis­ta­jan su­den­kuo­pat tuu­li­puis­to­jen suhteen

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Puo­lu­koi­den löy­tä­mi­sek­si joutuu uu­ras­ta­maan tänä syk­sy­nä, sato eri­koi­sen huono – "En muista ai­kai­sem­min olleen näin huonoa puo­luk­ka­vuot­ta"

Puolukan sato on nyt keskimääräistä heikompi ympäri Suomen.

Puolukkaa saa etsiä tänä vuonna.
Puolukkaa saa etsiä tänä vuonna.

Puolukoiden löytämiseksi joutuu uurastamaan tänä syksynä, sillä sato on huono.

– En muista aikaisemmin olleen näin huonoa puolukkavuotta, myöntää tutkija Outi Manninen Luonnonvarakeskuksesta. 

Hänen mukaansa puolukan sato on nyt keskimääräistä heikompi ympäri Suomen. Ohjeita ei voi antaa, millaisesta maastosta marjaa kannattaisi nyt etsiä: puolukalle on käynyt maastokohteesta riippumatta huonosti.

– Kuivuus osui puolukan kukinnan aikoihin. Lisäksi muutama hallayö veivät loputkin tulevan sadon rippeet. Marjan kehitysvaiheen alku oli heikko.

Mannisen mukaan alkukesästä näytti, että puolukkaa tulisi eteläiseen Suomeen paremmin. Nyt tilanne on tasoittunut ympäri Suomen huonoksi.

 – Puolukka on satoisin marjamme. Eli jos näkee vaivaa, niin omansa saa. Mutta sen eteen joutuu tekemään työtä.

Manninen kertoo, että puolukan laatu on ollut tänä syksynä hyvä, jos marjoja on jostain onnistunut löytämään. Puolukat ovat olleet isoja ja hyviä.

Toisen syksyisen marjan, karpalon satonäkymistä Manninen ei osaa kertoa.

– Karpalosta ei ole virallista tilastoa.

Viime kesän kuumuus ja kuivuus oli kohtalokasta marjasadolle yleensäkin. Manninen kommentoi, että hillasato oli todella huono. Mustikkaa tuli keskimääräisesti tai sitä huonommin. Mustikka kukki aikaisemmin kuin puolukka, joten siitä syystä mustikkasato onnistui hieman paremmin.

Mannisen mukaan teollisuus olisi ostanut mustikkaa enemmän kuin sitä oli tänä vuonna saatavilla. Ilmeisesti sama toistuu puolukan kanssa.