Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Puo­lue­tu­keen tulossa kuuden mil­joo­nan euron korotus – myös mi­nis­te­rei­den, val­tio­sih­tee­rien ja eri­tyis­avus­ta­jien palk­kauk­sen mää­rä­ra­hat ko­hoa­vat huimat 77 pro­sent­tia

Puoluetuki nousee ensi vuonna 20 prosenttia.

Puoluetuki nousee ensi vuonna 35,6 miljoonaan euroon.
Puoluetuki nousee ensi vuonna 35,6 miljoonaan euroon.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Ministereiden avustajamäärärahat nousevat huimasti.

Valtiovarainministeriö ehdottaa puoluetukeen ensi vuodelle kuuden miljoonan euron korotusta. Asia käy ilmi ministeriön perjantaina kokonaan julkistamasta esityksestä valtion ensi vuoden talousarvioksi.

Puolueille kansanedustajapaikkojen mukaan jaettava puoluetuki nousee ensi vuonna 35,6 miljoonaan euroon, kun se tänä vuonna on 29,6 miljoonaa euroa. Nousua on 20 prosenttia.

Prosentteina vielä tuntuvammin nousee ministereiden, heidän valtiosihteeriensä ja erityisavustajien palkkaukseen osoitettava määräraha. Siihen varataan 11,5 miljoonaa euroa, kun tämän vuoden määräraha on 6,5 miljoonaa euroa. Noin viiden miljoonan euron nousu on prosenteissa peräti 77.

Suurin selitys määrärahan rajuun nousuun on ministerien avustajakunnan määrän voimakas kasvu. Antti Rinteen (sd.) hallituksen ministereillä on peräti 16 valtiosihteeriä ja 65 erityisavustajaa.

Rinne sanoi torstaina, että avustajien määrää voidaan harkita uudelleen, kun Suomen EU-puheenjohtajuuskausi vuodenvaihteessa päättyy.

Määrärahaa nostaa myös se, että edellisen Juha Sipilän (kesk.) hallituksen tekemät säästöleikkaukset ministerien palkkioihin ovat päättyneet. Ministereitäkin nykyisessä hallituksessa on enemmän kuin sen edeltäjässä, 19.