Tulipalot: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Puo­lue­sih­tee­ri myön­tää: Kes­kus­ta­lai­set huo­les­tu­nei­ta ko­koo­muk­sen gal­lup­suo­sios­ta

Kokoomus jyrää gallupeissa ja pääministeripuolue keskusta on jäämässä jälkeen.

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska kuvailee itseään "kentän ääneksi" ministeriryhmän ja puoluejohdon kokouksissa.
Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska kuvailee itseään "kentän ääneksi" ministeriryhmän ja puoluejohdon kokouksissa.
Kuva: Minna Jalovaara

Kokoomus jyrää gallupeissa ja pääministeripuolue keskusta on jäämässä jälkeen. Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska kertoo, että keskustalaiset ovat huolissaan puolueen alkiolaisten arvojen jäämisestä kokoomuslaisen talousretoriikan varjoon.

Ovaska kuvailee itseään kentän ääneksi ministeriryhmän ja puoluejohdon kokouksissa. Hän kiertää ympäri maakuntia 110 000 jäsenen puolueen toimintakulttuuria uudistamassa ja saa valtavan määrän palautetta.

- Viestimme pitää näkyä ja kuulua vahvemmin politiikassa. Puhutaan paljon talouskasvusta ja siitä, miten työllisyys paranee. Ne ovat hyviä asioita, ja lupasimme niitä vuonna 2015. Keskustalaisille talous on kuitenkin vain väline siihen, että pystymme järjestämään ihmisille palveluita koko maassa, Ovaska painottaa.

Ovaskan mielestä keskustan on pystyttävä vakuuttamaan äänestäjät siitä, että puolue huolehtii alueellisesta ja sosiaalisesta tasa-arvosta.

- Jokaisen suomalaisen on päästävä osaksi nyt tapahtuvasta talouskasvusta, Ovaska sanoo.

Jos keskusta ei saa viestiään kuuluviin, kannatuksen nostaminen on Ovaskan mukaan vaikeaa. Kentältä tosin ropisee myös palautetta, jossa isojen hallitushankkeiden toteuttamista pidetään tärkeimpänä, vaikka se tie veisi oppositioon.

Keskustalaiset ovat hermostuneet Helsingin kokoomuslaisen pormestarin Jan Vapaavuoren maakuntauudistusta kritisoivista puheenvuoroista.

- On voimia, jotka yrittävät herättää vastakkainasettelua sillä, että kaupungit ja maaseutu olisivat vastakkain. Meillä on voimakkaasti kavahdettu Jan Vapaavuoren ulostuloja. Toivon, että voimme opettaa ja kertoa hänelle, miten maakuntien perustaminen vähentää hallintoa huomattavasti nykytilanteeseen verrattuna, Ovaska toteaa.

Vapaavuoren perustama C21-kaupunkiverkosto koetaan keskustassa alueiden välisiä ristiriitoja kärjistäväksi.

- Olen Tampereen kaupunginvaltuutettu. Meillä maakuntauudistusta tekevät yhteistyössä pienemmät kunnat ja Tampereen kaupunki. Ne purkavat nykyistä hallintoa ja yrittävät rakentaa uutta. Kavahdan sitä, mitä tuulimyllyjä vastaan Vapaavuori taistelee ja miksi, Ovaska jatkaa.