Kolumni

Puola va­lit­see oi­keis­ton ja oi­keis­ton väliltä

Puolalaiset käyvät viikonvaihteessa vaaliuurnilla kansalliskonservatiivisen hallituksen selvässä etunojassa.

Puolalaiset käyvät viikonvaihteessa vaaliuurnilla kansalliskonservatiivisen hallituksen selvässä etunojassa. Mielipidemittauksien mukaan on mahdollista, että Laki ja Oikeus, PiS, ja sen vaaliliitto Yhdistynyt oikeisto jopa lisäävät kannatustaan.

-

Toisena on 2015 vaaleissa kakkoseksi tullut opposition Kansalaisfoorumi PO. Lähinnä kristillisdemokraattiseen kansalaiskoalitioon kuuluu myös pienpuolueita, ja kesällä siihen liittyivät myös vihreät.

Vielä vuosituhannen vaihteessa vasemmisto oli mahtitekijä Puolassa. Kannatus hiipui siinä määrin, että neljä vuotta sitten koko vasemmisto putosi parlamentista. Nyt mielipidetiedusteluissa Lewica palaa parlamenttiin, mutta on kaukana kahdesta suurimmasta.

Puolassa onkin viime vuosina valittu Solidaarisuus-ammattiliitosta versoneen oikeiston välillä. Donald Tuskiin samaistunut maltillisempi PO on EU-myönteisempi, kun hallituspuolue PiS:ää on sanottu jopa katolisen kirkon poliittiseksi siiveksi.

PO on kärsinyt johtajuusongelmista Tuskin siirryttyä EU-tehtäviin. Viime metreillä puolue vaihtoi pääministerikandidaatiksi naisen, Sejmin varapuheenjohtaja Malgorzata Kidawa-Blonskan.

Puolaa sekä ennen että jälkeen 1989 murroksen on vaikea ymmärtää pelkällä vasemmisto-oikeisto –jaottelulla. Tuoreessa kirjassa Brian Porter-Szücs ehdottaa liberalismin, nationalismin ja sosialismin muodostamaa kolmiota. PO on kolmikulman liberaalissa kärjessä, mutta PiS nationalismin ja sosialismin puolivälissä.

PiS esimerkiksi tukee anteliasta lapsilisäpolitiikkaa, joka mennen tullen hakkaa Suomen sekä määrällisesti että suhteellisesti. Kun keskipalkka on noin 850 euroa, 500 zlotyn eli yli sadan euron lapsilisä on tuntuva kädenojennus.

PiS saa myös huomattavasti kannatusta idästä ja etelästä alueilta, jotka ennen vuotta 1918 olivat Venäjän ja Itävallan Puolaa. Historiallinen jako onkin näkynyt useissa vaaleissa, sillä PO menestyy läntisillä Saksaan kuuluneilla mailla.

Maassa, jossa historialla ja myyteillä on suuri rooli, tätäkään ei kannata väheksyä. PiS on luonut omat uhrikertomuksensa naapureiden sortamasta Puolasta. Eräs viimeisimpiä salaliittoteorioita oli Smolenskin lentoturma, jossa presidentti Lech Kaczynski ja korkeaa virkamiesjohtoa sai surmansa 2010.

Valtakauden alussa hallitus antoi potkuja mediajohtajille ja puuttui sekä perustuslakituomioistuimen että oikeuslaitoksen toimintaan. EU:n komissio aloitti oikeusvaltiomenettelyn, ja unionin tuomioistuin katsoi kesällä, että Puolan laki rikkoo tuomioistuinlaitoksen riippumattomuutta.

Puolustelu oikeusvaltion ongelmien periytymisestä kommunistikaudelta on puolitotuus. Nykyisistä tuomareista vain noin 7 prosenttia työskenteli ennen vuotta 1989, joskin jotkut etenivät virkahierarkian huipulle. Silti PiS on oikeastaan viime kädessä päättänyt, kuka oli hyvä ja kuka huono kommunisti.

PiS:n politiikka perustuu myös vahvoihin viholliskuviin ja suoranaiseen riidan haastamiseen. Se on ollut kärsimätön, kun tuomioistuimet ovat ”jarruttaneet” tehokasta lainsäädäntöä.

Tässä näkyy eräs populistien tai ”illiberaalien” demokratialle tuoma uhkakuva. Kontrolli pelaa ainoastaan seuraavissa vaaleissa, jos oikeastaan enää sielläkään, kuten Unkari on osoittanut.

Toisin kuin Unkarissa Puolassa on vahva oppositio. Puolassa on myös nähty useampi naispääministeri kuin Unkarissa, jossa heitä ei ole ollut ainuttakaan.

Keski-Euroopan politiikan tutkimuksen grand old man Jerzy Wiatr arvioi konferenssissamme, ettei neoautoritäärinen Puola ole luisumassa diktatuuriin. Olemassa on vahva vastarinnan perinne, ja asiat kuin asiat ovat jääneet puolitiehen.

Demokratian taso on mittauksissa suunnilleen samaa luokkaa sekä Puolassa että Unkarissa. Molemmat menestyvät heikommin kuin Tshekki ja Slovakia, mutta toisaalta niiden talouskasvu on nelosten nopeinta.

Puolassa korruptio on tilastoissa vähäisempää: Visegrad-maista Puola on vähiten ja Unkari eniten korruptoitunut. Mittauksissa Tshekki on lähempänä Puolaa ja Slovakia Unkaria.

Toisaalta median vapaus on Puolassa huonommalla tolalla kuin Slovakiassa tai Tshekissä. Heikoin tilanne on jälleen Unkarissa, jossa maan sijoitus putosi viime vuonna 14 sijaa ja on suunnilleen kaksi kertaa Tshekkiä ja Slovakiaa heikompi.

Oikeusvaltioindeksissä Puola on sijalla 27, kun EU:n itäisistä maista Viro loistaa kirkkaasti parhaana sijalla 10. Unkarin oikeusvaltion sijoitus 57 on koko EU:n huonoin.

Jo vuosia sitten Jaroslaw Kaczynski kertoi haluavansa toteuttaa sen, mitä Viktor Orbán teki Unkarissa.

Jos PiS voittaa vaalit, kansallismielisyys ja Unkarin hallituksen suojelu jatkuvat myös EU-tasolla. Yllätysmomentti voi olla maan todellisen vallanpitäjän Kaczynskin terveydentila, josta on esitetty epäilyjä.

Heino Nyyssönen on yliopistonlehtori Turun yliopistossa.