Pu­nai­nen väri, tutkat ja le­po­vih­reä – täl­lai­sia ovat Oulun uudet su­per­suo­ja­tiet

Oulussa risteysalueiden suojateitä muutetaan niin sanotuiksi supersuojateiksi, jotka tunnistaa poikkeavasta ulkoasusta, rakenteesta ja tekniikasta.

Alppilan supersuojatie saa punaisen värin vielä tässä kuussa. Pyörätie on leveä, eikä reitillä ole ajoa haittaavia korotuksia.
Alppilan supersuojatie saa punaisen värin vielä tässä kuussa. Pyörätie on leveä, eikä reitillä ole ajoa haittaavia korotuksia.
Kuva: Vesa Kärki

Oulun suojatieverkostoa uudistetaan lähikuukausien aikana.

Risteysalueiden suojateitä muutetaan niin sanotuiksi supersuojateiksi, jotka tunnistaa poikkeavasta ulkoasusta, rakenteesta ja tekniikasta.

Supersuojateillä pyöräilijät ja jalankulkijat ohjataan omalle kaistalleen eli ylittämään suojatie tietystä kohdasta. Pyöräilijöille varattu kaista on väriltään punainen.

Lisäksi risteysten katukiveykset on poistettu hankaloittamasta pyöräilyä.

Tähän saakka valo-ohjatuissa risteyksissä asfalttiin asennetut induktiosilmukat ovat tunnistaneet risteysalueelle saapuvan autoilijan ja vaihtaneet hänelle mahdollisuuksien mukaan vihreän valon. Lisäksi joissain risteyksissä myös pyöräilijät on tunnistettu induktiosilmukoilla. Liikennevalojärjestelmällä on yritetty jaksottaa valojen vaihtumista tasapuolisesti sekä autoilijoille että pyöräilijöille.

Jatkossa supersuojatiekohteisiin asennetaan tutkat, jotka tunnistavat sekä pyöräilijät että jalankulkijat.

Tavoitteena on se, että pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden ei tarvitsisi pysähtyä punaisiin valoihin vaan järjestelmä vaihtaa heille nopeammin vihreän valon tai pidentää sen palamisaikaa.

Osassa supersuojatieristeyksistä pystytään jatkossa näyttämään myös jalankulkijoille ja kävelijöille niin sanottua lepovihreää. Heille palaa vihreä valo vaikka tuntikausia, jos risteykseen ei saavu autoja.

Supersuojateitä on jo väriä vaille valmiina kolmessa kohteessa eli Alppilassa, Tuirassa ja yhdessä keskustan risteyksistä. Punaisen värin väylät saavat toukokuun aikana.

Talveen mennessä uusia supersuojateitä rakennetaan edelleen niin, että niitä on tänä vuonna käytössä yhteensä kymmenen. Ensi vuonna supersuojateitä saadaan viisi lisää.