Pul­liai­nen her­mos­tui Leh­to­mä­keen

Vihreiden oululainen kansanedustaja Erkki Pulliainen vaatii puolueeltaan nopeaa terästäytymistä ympäristöasioissa.

Erkki Pulliaisen mukaan hallitusta uhkaa törmäyskurssi ympäristöasioissa.
Erkki Pulliaisen mukaan hallitusta uhkaa törmäyskurssi ympäristöasioissa.
Kuva: Eljas Sallmén/arkisto

Vihreiden oululainen kansanedustaja Erkki Pulliainen vaatii puolueeltaan nopeaa terästäytymistä ympäristöasioissa. Tämä on hänen mukaansa välttämätöntä Paula Lehtomäen (kesk.) palattua ympäristöministeriksi.

"Lehtomäki on pantava ympärivuorokautiseen seurantaan. Hän on kiinnostunut enemmän ympäristön tuhoamisesta kuin suojelemisesta", Pulliainen ruoskii ja viittaa muun muassa tuoreeseen Pallas-kiistaan.

"Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) pitää nyt viheltää peli poikki. Hotellin laajennushanke kansallispuistossa on estettävä", Pulliainen vaatii.

Hänen mukaansa vihreiden puheenjohtaja, työministeri Tarja Cronberg on jo käynyt Vanhasen juttusilla Pallas-asian vuoksi. Pulliaisen mukaan Vanhanen halusi tutustua asiaan ennen kannan ottamista. "Toivon hartaasti, että hän viheltää pelin poikki. Muuten kaikki padot aukeavat", Pulliainen toteaa.

Hän ei säästele sanojaan ruotiessaan Lehtomäen paluuta ympäristöministeriksi. Pulliaisesta on täysin käsittämätöntä, että ympäristöministeri on valmis muuttamaan lakia, joka mahdollistaa Pallastunturin matkailuhotellin laajentamisen.

"Jos ympäristöministeri on ihan vakavasti sitä mieltä, mitä nyt sanoo, se on kauhistus. Hän ei ymmärrä ollenkaan, mitä kansallispuisto tarkoittaa. Hän on oikeassa siinä, että kansalaisten pitää päästä sinne, mutta hän unohtaa täysin sen, että luonnon reservaatissa ihmisen jälki ei saa näkyä kävijöiden jäljiltä."

Hotellirakennus pitää Pulliaisen mukaan toteuttaa kansallispuiston ulkopuolelle, ja laittaa puiston rajoille portti, jossa on myös kävijälaskuri.

"Pallaspuistoa perustettaessa korostettiin sen olevan niin herkkä alue, että se juuri kestää kanavoidusti sen asiakasmäärän, minkä vuonna 1948 valmistunut hotellirakennus vetää. Jo silloin todettiin, että luonnon kulutussyistä johtuen mahdollinen laajennus tulee sijoittaa puiston ulkopuolelle."Vihreillä on
näytön paikka


"Nyt ollaan ihan perimmäisten kysymysten äärellä joka ikisessä ympäristökysymyksessä. Vihreillä on näytön paikka siinä, minkälaista politiikkaa ollaan mukana hallituksessa tekemässä", Pulliainen alleviivaa.

"Jos se johtaa täydelliseen sotaan ympäristöministeriä vastaan, antaa mennä vaan", Pulliainen usuttaa. Hallituksessa on äänestytettävä, jos asiat sitä vaativat.

Tarvittaessa vihreiden on kutsuttava eduskuntaryhmä ja puoluevaltuuskunta koolle miettimään, mihin ollaan valmiit, Pulliainen lisää.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sen puntarointia, ollaanko hallitusyhteistyötä valmiita jatkamaan.

Pulliaisen oma linja on se, että ennen on lähdettävä vaikka hallituksesta kuin menetettävä se kaikki, mitä itse on vuosien saatossa rakennettu.

"Ei kaikkien ihanteiden ja pyrkimysten voi antaa menettää arvostustaan hallituksessa olon takia."

"Lehtomäki aukaisi myös heti ministeriksi paluunsa jälkeen allaspelinkin, vaikka ne asiat on sovittu hallitusohjelmassa. Hän kumosi kaiken saman puolueen pätkäministerin tekemän ", Pulliainen pihisee.Tiilikainen oli
toista maata


Pätkäministerinä toimineelle Kimmo Tiilikaiselle (kesk.) Pulliainen jakaa auliisti kiitosta.

"Tiilikainen oli täysin toista maata, loistava ympäristöministeri, aidosti kiinnostunut ympäristöstä ja luonnon suojelusta. "

"Kun keskusta on ympäristökysymyksissä liikkeellä kahdella eri linjalla, se on selvä signaali vihreille, että nyt on pato auki. Vihreät eivät enää saa lillutella eteenpäin", Pulliainen sanoo.

Hänen mukaansa seuraukset ovat kohtalokkaat, jos puolue ei tajua ryhdistäytyä.

Kehuja Pulliainen antaa myös asuntoministeri Jan Vapaavuorelle (kok.).

"Hän teki oikean ja todella vihreän teon torpedoidessaan Vihdin Ideaparkin rakentamisen. Minusta peltomarketit ja ideaparkit pitäisi kieltää."